Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky snad poradíte, všimla jsem si, že tu jsou i podlahoví experti, tak jsem zvědavá. Blíží se nám rekonstrukce celého bytu. Taková ta opravdu velká, kdy se budou dělat nové rozvody, rovné zdi i podlahy… No a tak přemýšlím nad podlahou. Náš byt patří spíše k těm menším, takže by se mi líbilo, kdyby byla úplně všude stejná podlaha, aby se to opticky sjednotilo. Ráda bych něco, co se lepí přímo na beton, žádná plovoučka. Něco tichého, aby si sousedi dole nestěžovali, když mi doma budou skákat děti. Něco teplého, většinou chodíme bosky. Vychází mi z toho ideálně korek, prý když se to hodně nalakuje, tak i koupelnu zvládne. Je to opravdu tak, nebo to jsou jenom řeči? Další možností je nějaké měkčené nebo tvrzené pvc… Ale přiznám se, že si to měkčené úplně neumím představit přímo v pokojích, možná mám jen malou fantazii. A jako úplně teplé, že bych po tom chtěla chodit bosky se mi to taky nezdá. Ale možná jsem jen nepotkala to nejsprávnější pvc. No a u toho tvrzeného pak všechny předchozí argumenty + to asi bude tvrdé… Opět podotýkám, že jde pouze o mou představu. Neláká mne mít doma žádné spáry ani mikrospáry. No a úplnou záhadou jsou pro mne líté podlahy, třeba anhydrit… Ale to se doma bez papučí asi chodit nedá že. Podlahové topení nebude určitě. Není to realizovatelné, teplá voda se nám sem pouští centrálně o určité teplotě a v určitou dobu. Podlahovka myslím potřebuje méně teplou vodu a má docela rozsáhlou strojovnu. Taky je mi záhadou, když už se budou dělat nové podlahy, neb stará je křivá… Máme na zemi v půlce bytu takovou jakousi kameninu (teraco?) a máme to jakoby i pár centimetrů zvednuté kolem zdí, cca 10cm… To to budou muset celé nějak odstranit? jako vzít to sbíječkou? a když nemáme doma výtah, to se s tím budou tahat po schodech? nebo nám dají do okna nějakou tu rouru, kterou jim to bude padat rovnou do kontejneru?
Mame v domech kombinace snad vsech moznych krytin
a jako bezkonkurencne nejprijemnejsi, nejteplejsi, nejmene narocny na udrzbu a proste ve vsech smerech skvely /lec drazsi/ se osvedcil vinyl.
Koukali jste po vinylu? Lepi se primo na podlahu, je primerene teply, prijemny na chuzi, da se to polozit jako velka plocha.
Korek mela doma mama v kuchyni, mozna spatna pokladka, ale moc spokojena s tim nebyla, ted tam ma prave vinyl, ja tez a maximalni spokojenost.
Můžu dotaz ohledně toho korku? Jak se snáší s kočkama
Máme plovoučku a je znát, že nám tady běhají kočky a brzdí drápkama
Tak přemýšlím, co do budoucna, kdybychom se rozhodli měnit podlahu.
Nad vinylem jsem taky přemýšlela, píšu to jako hotentot, ale je tím myšleno to tvrzené pvc z prvního příspěvku. Neumím si to úplně moc představit, ale z podstaty věci bych čekala, že to bude tvrdé a studené. My teď máme v kuchyni něco na ten způsob, pravděpodobně nějaký prapra předchůdce vinylu. Jsou to jakési modré plastové tenké plastové čtverce a příjemné mi to moc nepřipadá. No je to byt z padesátých let ještě s originálním zařízením. V pokojích vrzající parkety maskované kobercem, v kuchyni ty modré čtverce nalepené kdoví na čem a v koupelně a chodbě asi teraco…
@sovička To uz davno neni pravda. Kuk treba tady http://bydleni.idnes.cz/…obnosti.aspx?…
My mame designline ze Supellexu
http://www.supellex.cz/…love-podlahy
@Gepardice jo jo, korek vs drapky - pekne vrypy ![]()
@sovička nestihla jsem to tu dočíst, ale jinak za mne taky vinyl - GERFLOR. my ho máme, naši ho mají, kámoška ho má. jsou tam různé možnosti- bud sepo kládá jako palubky (jakoby ala plovoučka, prostě se zacvaká do sebe clicksystémem, položí to kdokoli, není třeba nivelačka), potom růzhné home produkty, které jsou zespodu zesílené, aby byly víc odizolované-teplejší a víc odhlučnují právě pro sousedy, jdou mnohdy taky položit jen tak, no a nebo právě lepené jako ala lino či PVC v roli na nivelačku- větinou pokládá řemeslník. my po tom lítáme, dětska hrají hokej, hrkají, je to i v koupelně i na stěně vany, já nevím co ještě a v kliud.
@sovička Pracuju v podlahářství. Napřed k tvým posledním větám. Šikovná firma si poradí se vším. Většina podlahářských firem spolupracuje i s nějakými stavaři, pokud by byly potřeba nějaké zednické práce. Ve většině případů stačí zbroušení podkladu a vyrovnání samonivelační stěrkou, na kterou se po zaschnutí už přímo lepí podlaha. Máš trochu zmatek v pojmech. Anhydrit je podklad, podobně jako beton, jen je hladší. Není to finální podlaha.
Co se týče materiálu, doporučuji PVC (ty píšeš měkčené) v rolích. Ve vyšší zátěži, do bytu je ideální komerční zátěž. Je toho na trhu spousta – Novilon, Tarkett (ideálně řada Jupiter), Gerfloor – to jsou všechno super produkty s dobrou zátěží, pamětí na otlaky (neotlačí se ti nohy od židlí), pocitově příjemné, relativně teplé se snadnou údržbou. Korek už je trochu přežitý. Máš pravdu, že je teplejší, ale taky tvrdší a musí se po čase renovovat. Kvalitní PVC ti vydrží třeba 20 let bez jakékoliv renovace. Navíc, máš možnost výběru z mnoha dekorů, na rozdíl od korku. Vinylové dílce (uvádíš tvrzené PVC) opravdu nejsou měkké ani teplé, vinylová podlaha je hodně odolná, ale taky podstatně dražší, dražší je i její montáž. Doporučuji navštívit nějaké solidní podlahové studio, domluvit se na zaměření u vás (mělo by být zdarma a nezávazné) a na místě zkonzultovat všechny možnosti. Držím pěsti a přeji dobrý výběr a spokojenost
.
Děkuji za informace, na podlahářské studio určitě dojde. Před tím než tam zajdu, se chci trochu v problematice zorientovat. Cena v tuto chvíli není rozhodující. Jak říkám, bude se to dělat v rámci celkové rekonstrukce, tak se to tam nějak ztratí, navíc ten byt není velký, u rodinného domu bych tak velkorysá nebyla. Hlavně aby to bylo příjemné a hned se to nezničilo…
@sovička V tom případě bych volila PVC nebo i ten vinyl. Při dobré kvalitě jsou to praktické podlahoviny, které vydrží ve výborném stavu dlouhá léta. Píšeš o problémech se spárama. To je věc, která k 2mm lepenému vinylu tak trochu patří. Lepí se v pásech na těsno vedle sebe a i při použití nejlepšího lepidla dochází vlivem změn teploty v místnosti k mírnému rozpínání a smršťování lamel, což může být, především u světlých podlah, vidět. Pokud toto neakceptuješ, doporučuji buď PVC (v rolích) nebo vinyl v tl.4mm, který má zámky (podobně jako laminát. podlaha) a tím je minimalizován vznik mezírek. Ten je sice výrazně dražší než tl.2mm, ale to jak píšeš není rozhodující. Doporučuji značku Quick-step. To je TOP ![]()
@Paoloska Prosímtě, ty zámky, to je co? To se do sebe nějak zacvakne? Lepí se to přímo k tom betonu nebo na nějaký podklad? Nebude to potom hlučné? Hádám, že když je to to nejlepší, tak je to nezničitelné, nevadí tomu voda v koupelně… A když se to zničí, tak se to potom mění jak? Když kouknu na stránky guick-step, tak tam vidím rozdělení na laminát, parkety a livyn a úplně tomu nerozumím, co z toho je to doporučované…
@sovička Ano, ty zámky se do sebe jak píšeš zacvaknou a podlaha pak drží pevně nadoraz. jedná se o tuto podlahu: http://www.everel.cz/…ial-click-v4. Může se buď lepit k podkladu nebo se pokládá přes vyrovnávací podložku bez lepení (podobně jako laminátová podlaha). Je opravdu (téměř) nezničitelná a 100% voděodoloná. Pokud se přilepí, je případná výměna poškozené lamely obtížná, ale toho bych se u této podlahy opravdu nebála. Další produkty od Quick-stepu jsou laminátové podlahy a dřevěné parkety, to tu ale teď neřešíme.
@Paoloska Děkuji za vyčerpávající odpověď, už je mi to celkem jasné. ![]()
@sovička má to i ten gerflor. díky tomu to drží u sebe, skoro bez mezer a je to odolné vůči vodě. švigra to má všude v koupelně a i obloženou vanu tím. jinak ten gerflor to dělá třeba i do kanceláří, do nemocnci, do hal atd… a tomu mají pak uzpůsobeny ty typy. no a plus ty do domácnosti, at jsou právě teplejší, měkkčí a odhlučnější, ale různé typy. ty zámkové jsou celkem fest silné-myslím my máme myslím 7 mm a pokládka fakt super. značka už pak samo záleží n atobě. my máme zkušenosti v celé rodině a u známých s tímto.
@PavlaHr @sovička Ano, Gerflor je taky super značka
.
Jen upozorňuji, že se dělá ještě jeden typ zámkového vinylu, vypadá to jako laminátová podlaha, ale ta horní vrstva je z vinylu. Tento typ je silnější - 7 až 10mm, ale není voděodolný, protože to není vinyl v celé vrstvě. Podklad je dřevovláknitá deska stejně jako u laminátu. Vyrábí plno výrobců, např. česká Fatra: http://www.fatrafloor.cz/…-fatraclick/ Je to dobrá, poměrně tichá podlaha, dá se snadno rozebrat, ale znovu zdůrazňuji, není voděodolná.