Podmínky DPP

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
10.9.24 14:51

Podmínky DPP

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně smlouvy v práci na DPP… S kamarádkou pracujeme u jedné úklidové firmy a chtěly jsme po naší vedoucí jeden den volna ( pátek 13.), které jsme ji nahlásili 10 dní dopředu. Na to nám řekla, že volno nám dát nemůže a že si místo pátku máme jit v neděli. Když jsme ji řekly, že jedeme na chatu, která je už zaplacená a hold nevíme kdy se vrátíme, tak ani v neděli nemůžeme, tak nám i přesto řekla že buď si to máme udělat v pátek nebo nedeli… Chtěla bych vědět co v této situací máme dělat?

Od pondělí k nám nastoupila nová pracovnice na náš objekt místo mě, protože studuji a odpolední a noční směny nedokážu dělat během školy. S tím že do pátku bude zaucena dostatečně na to aby věděla co tam dělat.

Když jsme se ptaly i jiných vedoucích té firmy, tak nám řekly, že máme na to nárok.

Zkoušely jsme psát i přímo jejímu šéfovi, protože když jsme ji během týdne 3× psali ohledně toho volna, tak bez odpovědi. Jenom když jsme sní byli osobně, tak nám řekla to co jsem už psala nahoře.😐

Dokonce nám řekla, že volná se musí hlásit 2 měsíce dopředu což mi přijde blbost u DPP.

Kdybychom onemocněly, tak bychom stejně do té práci nesly a musela by si tu náhradu najít za nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68
10.9.24 15:18

Já mám dpp/dpc a u obou dohod hlásím volna měsíc předem, ale tohle zrovna si myslím, že je individuální od každého pracoviště, jak to má nastaveno, nesouvisí to s typem smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
10.9.24 15:49

DPČ a DPP sloužily jako nástroj flexibility a byla tam poměrně velké volnost ponechaná prostě na dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Ale vláda nabyla dojmu, že při DPP a DPČ jsou zaměstnanci málo chráněni, tak jim přisoudila dovolenou a zaměstnavateli nutnost dopředu plánovat směny ( a zvýšení byrokracie s tím spojené). Výsledek je, že je tím je vlastě zničila, protože pošlapala to, proč se uzavíraly. Pokud se vám to nelíbí - obraťte se na MPSV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101452
10.9.24 16:19

@Lucis303 Dovolenou určuje zaměstnavatel, takže bohužel máte smůlu, i když ho nahlasite půl roku dopředu, tak vám volno dát nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
10.9.24 16:52

@j.a.n.i1 a to se vztahuje i na neplacené volno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101452
10.9.24 17:05
@Lucis303 píše: Více

Ano, to se vztahuje i na neplacené volno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35455
10.9.24 19:00

Zvlastni, že tady byla ráno úplně stejná diskuze a dotyčná dělala na DPČ https://www.emimino.cz/…ouva-535836/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
10.9.24 19:02

A ty jsi stejná tazatelka jako u vedlejší diskuze? Ale tam je DPČ. No odpověď stejná. Máte mít písemně stanovené směny. Pokud ji máte na víkend stanovenu, můžete zkusit požádat o dovo nebo o změnu. Ale je to na domluvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
10.9.24 19:03

@JancaS84 taky bych řekla, že je to ta stejná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
10.9.24 19:07

@Hanula1212 tak to byla nejspíše moje kamarádka která má dpč a já mám DPP

A my nemáme dané písemně směny ani objekt nic… A ve smlouvě máme dané jenom kolik máme na h a pozice uklízečka 👍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101452
10.9.24 19:12

@Lucis303 Ale to nemusí být ve smlouvě, stačí, že ten rozpis existuje a by jste s ním byly seznámený, což vypadá, že byly, když víš, že máš v pátek pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
10.9.24 19:20

@Lucis303 ale to mít máte podle zákoníku práce! Pochybuju, že to šéfová nosí jen tak v hlavě a posílá vás na práci, jak si zrovna vzpomene! Trvejte na tom rozpisu, pak se můžete domlouvat, kdy a kdo má volno, dovo atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat