Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Co chováš za rasu? Myslím, že tě to neuživí, to bys musela mít smečku.
Tohle mi docela zavání papírovou množírnou. Mít více psů, jen ať ploděj, co nejvíc štěňat a mě to živí.
Je s tím tolik nákladů a starostí, že bych se na chov jako začátečník pro svou obživu fakt nespoléhala.. to už je cítit množírnou…
měla by sis o tom hodně načíst a najezdit a prožít…
mít doma dva měsíce štěňata není žádná legrace (od péče a hygieny až po náklady a veterinu) a březí feny taky potřebují jistou péči
dle mne si to představuješ jak Hurvínek válku
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Jsem začínající chovatelka psů.
Mám již 3 chovné fenky a jsem na rodičovské dovolené.
Jelikož bych se tím chtěla živit a zůstat doma, tak by mě zajímalo jak podnikat. Živnostenský list je jasný, spíš mě jde o to zda paušální daň či danit skutečné výdaje.
Jelikož plánují mít více psů tak nevím co je výhodnější.
Další věc je ta když jsem na rodičovské zda by za mě stále platil stát zdravotní a sociální( jsem stále zaměstnaná)Děkuji za radu
Jestli se ti vyplatí paušální daň, výdaje procentem nebo skutečné výdaje ti těžko někdo řekne, pokud neznáme tvé příjmy a výdaje. Aspoň předpokládané. Co se týká pojištění, pokud ppobíráš rodičovský příspěvek, nemusíš první rok platit zálohy a další roky ty minimální. Zaplatíš podle skutečného zisku. www.jakpodnikat.cz
@Anonymní píše: … spíš mě jde o to zda paušální daň či danit skutečné výdaje.
Jsou 3 věci a trochu v tom tápeš.
Paušální daň, paušální výdaje, reálné výdaje. Co se vyplatí se musí počítat. Nejmíň práce (a nejvíc soc. jistot
) dává paušální daň, ale obecně bude na peníze asi méně výhodná.
U dalšího záleží, co za živnost to bude a jaké paušální výdaje se budou dát uplatnit (%).
A u výdajů dle reálu možná bude menší základ daně, ale výrazně víc administrativy a větší šance na chybu a problém s FU.
Příspěvek upraven 06.11.23 v 14:13
Mít chovatelskou stanici a rozmnožovat psy za účelem vydělat na tom co nejvíce peněz?
Hmmm…..
Většinou to dělají lidé, protože milují psy, určitou rasu, baví je to, chodí na výstavy a k tomu mají klasickou práci.
Ti psy se nemohou rozmnožovat 2× ročně jak chtějí. Většinou se připouští fena 1× za 2 roky, aby nepošla vyčerpáním.
Aby tě to uživilo, tak by si těch fen musela mít minimálně 10.
Uvědom si také, že ti psi včetně štěňat potřebují dost nákladnou péči. Ty výdaje jsou obrovské.
@Markéta188 píše:
Aby tě to uživilo, tak by si těch fen musela mít minimálně 10.
Otázku: můžu založit chovnou stanici v paneláku a 2+1? To, pokud jde o těch 10 fen, ty se tam vejdou, ne? Pes je smečkové zvíře, rádi/y se tulej, tak každé stačí 1,5m 2.
Otázka a důležitější: jaká rasa se teď nejlíp prodává?
A ANO, dělám si z toho perdel, protože mi ten úvodní dotaz taky přijde trochu nevoňavý.
@Lucy75 Množírnu v tom opravdu nehledejte!
S manželem jsme obrovský milovníci psů máme doma další 4 zachráněný pejsky.
A jelikož mám skoliózu páteře nezvládnu svojí práci kterou jsem do teď vykonávala.
Takže jsem se rozhodla že bych chtěla chovat pejsky. Jsem si toho všeho vědoma a nechci aby z toho byl hlavní příjem.
@Anonymní píše:
@Lucy75 Množírnu v tom opravdu nehledejte!
S manželem jsme obrovský milovníci psů máme doma další 4 zachráněný pejsky.
A jelikož mám skoliózu páteře nezvládnu svojí práci kterou jsem do teď vykonávala.
Takže jsem se rozhodla že bych chtěla chovat pejsky. Jsem si toho všeho vědoma a nechci aby z toho byl hlavní příjem.
V prvním příspěvku píšeš, že se tím chceš živit.
@Ivan PPZ píše:
Otázku: můžu založit chovnou stanici v paneláku a 2+1? To, pokud jde o těch 10 fen, ty se tam vejdou, ne? Pes je smečkové zvíře, rádi/y se tulej, tak každé stačí 1,5m 2.
Otázka a důležitější: jaká rasa se teď nejlíp prodává?
A ANO, dělám si z toho perdel, protože mi ten úvodní dotaz taky přijde trochu nevoňavý.
Já v tom nechodím, ale naše sousedka chovnou stanici má.
Má 4 fenky Bernardýna na obrovském pozemku. Má udělaný pro ně i domek a jsou oddělené od psů, pokud je nevypustí na zahradu pod dozorem.
Chodí k nim i dobrovolníci venčit štěňata, aby se socializovala.
Vidím, kolik hodin práce to je a chodí k tomu na poloviční úvazek do práce, k tomu má doma ještě 3 nalezenečky.
Ona to dělá s láskou a pokorou, protože k tomu má vztah. Nedělá to pro výdělek a upřímně se mi chovatelské stanice jen kvůli penězům hodně příčí, to je podle mě jen,,lepší’’ množírna.
@Markéta188 děkuji za přednášku
Letos jsem byla se psy na 23 výstavách.
Chovatelskou stanici mám.
Uchovněné a přeregistrované feny mám.
3467m2 pozemku mám.
Nechci to dělat abych byla milionářka to ani nejde, jen chci mít vše v pohodě.
Já reálně pracovat vůbec nemusím jen nedokážu doma sedět na zadku a chci to víceméně jako koníček, který si sám na sebe vydělá.
Hlavně kdybych chtěla množit tak se neptám na to jak to danit a proste jen množím. 😡
Tady je asi hlavní otázka, co máš za psy a kolik si představuješ, že tím vyděláš? Pokud něco normálního, kde prodáváš štěně za cca 20000Kč, budeš podle mě ráda, když se započtením nákladů budeš na 0. Na 1 fenu můžeš mít stenata max 1 ročně cca od těch 2 do 7 let. Ne každý rok to musí vyjít nebo může mít třeba jen 1 štěně, ale veterinární náklady a náklady na krytí zůstávají. Pokud všechny štěňata neprodáš, zůstane ti klidně pár samců, které musíš živit, ale nevydělají ti skoro nic. Osobně neznám nikoho, kdo by se tím zcela uživil (a to ti lidé mají násobně víc psů, než ty), většinou k tomu přidávají další aktivity na živnost.
Ale tak na rodičáku to můžeš zkusit, budeš mít vedlejší činnost, takže první rok na pojištění neplatíš zálohy a zaplatíš pak podle zisku…
@aiwwa bude mě to živit jen na důchod, o výdělek mi nejde. Asi jsem to špatně specifikovala. Jediný co chci aby si to vydělalo samo na sebe.
@Anonymní píše:
@aiwwa bude mě to živit jen na důchod, o výdělek mi nejde. Asi jsem to špatně specifikovala. Jediný co chci aby si to vydělalo samo na sebe.
Ano, to si teda opravdu špatně specifikovala. Pak se nediv komentářům.
Nicméně sousedka má 4 fenky a vždycky mi říká, že to člověk musí dělat jen kvůli lásce ke psům, že když spočítá náklady a odečte výdaje, tak ji ročně zůstane jen na běžnou dovolenou.
Dobrý den,
Jsem začínající chovatelka psů.
Mám již 3 chovné fenky a jsem na rodičovské dovolené.
Jelikož bych se tím chtěla živit a zůstat doma, tak by mě zajímalo jak podnikat. Živnostenský list je jasný, spíš mě jde o to zda paušální daň či danit skutečné výdaje.
Jelikož plánují mít více psů tak nevím co je výhodnější.
Další věc je ta když jsem na rodičovské zda by za mě stále platil stát zdravotní a sociální( jsem stále zaměstnaná)
Děkuji za radu