Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, před 2 měsíci jsme si pořídili štěně jorkšíra. Nyní je štěněti za pár dní 4 měsíce. Pejsek nám stále čůrá doma a bohužel dělá i to druhé. Stále nechápe, že doma se to nedělá a neumí si říct, že chce ven. Když doma udělá potřebu řekneme mu „Fuj co jsi to udělal“ a když udělá potřebu venku tak ho pochválíme jak to jen jde. Před týdnem si řekl, když chtěl dělat to druhé, ale teď týden už ani to ne a jen doma. Přikládám to k tomu, že jsme měli v ulici stavbu a byl tu poměrně dost hluk a jakoby se teď bál. Jinak venku se vyčůrá, ale ne pokaždé. Chodíme každé 3h a někdy i častěji. V noci chodí na podložku s tím není problém. Už je to fakt o nervy. Zřejmě děláme něco špatně. Budu ráda za každou Vaši zkušenost. V kolika měsících to začali chápat Vaši pejsci? Děkuji za odpověďi
Příspěvek upraven 03.11.23 v 22:29
Tak tohle není chyba psa, ale majitele. Je zanedbaná výchova, resp. nejspíše byla zvolená špatná metoda .
Hele moje štěně zlatého retrívra to pochopilo okamžitě
..vyčůrala se jednou a to snad tuším i z radosti.
Já s ni spala snad 14 dní dole. Máme dvě patra, pokaždé, co se hla z místa jsem ihned vstala a pustila vyčůrat a samozřejmě pochvala veliká. Bylo jedno jestli jsou 2 hod ráno nebo 4.
Záleží i hodně na stanici, většinou je zvykají už od štěňat. Takže oni dobře chápou podložku, popřípadě říct si, chci ven. U nás se fakt nestala nehoda.
Ale máme ještě 3 roky starou velšici a to byla neskutečný prase…a to jsem ji vedla stejně jako nyní retrivra. Prostě fakt dobytek. Ta byla schopna si “to druhé” i na vlastní pelíšek. I jsem ji v tom několikrát vymáchla rypák a škoda námahy…skvělej pes, ale prase…přešlo to druhým rokem. Puberta odešla a nyní je relativně čistotná. ![]()
Někdo je paličák a velši, ti obzvlášť…dle mě záleží i na psovi samotném…
No, pevný nervy..
To je tezky.
Jorksir na tohle neni uplne snadne plemeno.
Vzali jste si ho hodne malinkeho, tahle prtava plemena by se mela brat az po tretim mesici veku. Ve dvou je to fakt moc malinke mimino a hodne se toho da pokazit.
Doma to nijak nekomentujte, venku chvalte, a proste vyckejte.
U malých psů je to jiné než u velkých. Nevydrží to takovou dobu, musí se to teprve učit. Moje čivava byla 100% čistotná až tak od 7.měs.
Zpocatku se mělo brát ven po hodině. Štěně nevydrží tři hodiny. ![]()
Je to štěně a fakt nevydrží, já vždy viděla fakt větší posun kolem 5 měsíce. To pak bylo poznat že vydrží delší dobu a nemusím hned po probuzení letět ven. chce to fakt čas a postupně to bude znát jak se to lepší. naše má skoro 7m a noc bez nehod je už celkem dlouho, horší je den když tady blbne se starší. když je v klidu a pospává tak vydrží dlouho, jinak jí víc hlídám
štěně to nevydrží, po půlročním dítěti, ani po ročním se nechce aby si řekla že chce na záchod, musí dozrát a to samé štěně a čím bude starší tím déle vydrží. neměla jsme nikdy psa co by si řekl že potřebuje ven. prostě se naučí že jdou v určité časy ven. starší půjdou na poslední teď, nejmladší beru už jen na vyčurání před půlnocí.
To druhe je kadeni?
no nase fenka jak ukoncila nakou cinnost, tak jsem ji hned vzala ven. Treba kdyz se probudila, najedla, dohrala si, hned ven.
Pokud jste měli od začátku systém po 3 hodinách, tak to určitě bude částečně tím. Štěně se bere častěji a v době spánku kdykoli se probudí a to i v noci.
Jak má pes pochopit, že vevnitř ne, když jde v noci vevnitř na papír…
Chce to cas, jork je maly nevydrzi jak velky pes. Ja prvni 3 mesice litala furt ven tak po pul hodine az hodine, v noci jsem ho mela vedle postele v pelechu a jak se zacal vrtet, rychle jsem ho vzala a sla ven. Taky byl v ohradce, kdyz nikdo nebyl doma. Oni si ohradku nezacuni, ale nesmi byt moc velka. V roce jsem ohradku dala uz pryc. Nas pes se narodil v breznu, vim ze kolem zari uz to celkem zvladal. Ale jeste v prosinci se stala nehoda. Jo a taky bych zrusila curani na podlozku.
Se štěnětem jsem chodila klidně po půlhodině až hodině a nikdy se doma nevycural. Ale měli jste trochu větší plemena. Chodila jsem ho dávat ven i v noci.
Příspěvek upraven 04.11.23 v 08:09
Chodíte málo!
Vždyť je malinký, to jste čekali, že to bude umět hned nebo co?
Pokud to jde, berte casteji nez po 3 hodinach, nejlepe po kazde ukoncene cinosti. Nas skorojezevcik zacal bez nehod zvladat noc az kolem pul roku veku a to jsme chodili naposledy kolem pulnoci a pak rano v sest, budil nas, ze potrebuje. Pres den snad jeste pozdeji, protoze jsme chodili, pro nej, pozde z prace. Netrestali jsme, akorat byl pouze v prostoru, kde se to dalo snadno uklidit. Snazili jsme se vybehat jej rano, tak potom i odpoledne a krmeni taky trochu prizpusobit. Ted, je mu deset, kdyz je venku rano dlouho tma, tak sam o vikendu vyleze tak kolem devate a to uz my mame za sebou kolikrat i snidani a kafe a vyvencit ho o pulnoci da ted taky hodne premlouvani ![]()
Hlavně vyhoďte tu deb.lni podložku. Jak to má chudák pochopit, že na jeden obdélník se čůrat může a na další ne? Se štěnětem se musí po každé aktivitě. Nažere se…ven, vzbudí se…ven, dohraje si…ven. Vyprazdňování začne ovládat cca 5.-7. měsíc. Teď je ještě tupoun a když má potřebu, tak to prostě pustí.
Ahoj, domnívám se, že jste si vzali stěně strašně brzy, my si brali naší holčičku jorksira skoro ve 3 měsících. Chodila jsem s ní opravdu hodně často ven, po 1/2 až hodině a to i v noci. Za vše, co udělala venku, jsem chvalila a rozhodně jsem ji doma nedávala žádnou podložku na curani, jakmile se to tam pes naučí, už se těžko odnaučuje. Na 100% se vše naučila v 6 měsících. Chce to se opravdu obrnit trpělivostí a laskavostí, jinak se ničeho nedocílí. Držím palce!