Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý podvečer,
v jakém věku se Vaše štěňata odnaučila močit a kálet v domácnosti? (Vím, že jsou schopni ovládat močový měchýř atp. v 4-6 měsících, naše štěně chápe, že doma nesmí, venku ano, ale když nejsme doma, udělá to i tam, i když je to hodina od venčení a mělo by vydržet 3-4 hodiny (5 měsíců věku). Napište prosím i plemeno - plemena, v případě, že šlo o křížence.
Co si pamatuju, tak to bylo kolem 3 - 4 měsíce. V pelíšku si neudělala nikdy nic, ale trvalo jí, než vzala za pelíšek i zbytek bytu. Od prvního týdne neměla problém vydržet bez čurání nějakých 6 hodin v noci a kolem 3 - 4 přes den. Byla ovšem v ohrádce a to byl pelíšek. Je to setr.
Bišonek, od mala venčen nejprve 5× pak 4× denně. Od cca 4 měsíců nikdy nic doma neudělal a nevykaká se ani na dvoře či před domem. Prostě musíme jít venčit.
Každý můj pes to měl úplně jinak!!
zlatý retrívr už po týdnu doma chápal ve 3 měsících, že JEN venku a taky to dělal JEN venku..
jorka tak po dvou měsících…
kříženec pudla z útulku tak po dvou týdnech, kdy fakt dostal dost vynadáno, když si myslel, že bude och-cávat nohy stolu a rohy stěn…
a nyní malá maltézačka, kterou máme doma už 5 měsíců a je extrémně hodná, milá a mazlivá, ale jinak je úplně tupá
, tak ta to dělá jak se jí to zrovna hodí
![]()
a to měli všichni fakt stejný přístup! hodněkrát denně ven, vždy po spaní ihned běžet ven, prostě jsme se tomu učení vždy hodně věnovali – tak hodně štěstí s miminem ![]()
V 5 mesicich uz by to mel zvladat.
Kazdopadne bacha na to polidstovani typu „on vi, ze nesmi, ale“! Takhle psi opravdu neuvazuji.
@Lucy75 píše:
Každý můj pes to měl úplně jinak!!
zlatý retrívr už po týdnu doma chápal ve 3 měsících, že JEN venku a taky to dělal JEN venku..
jorka tak po dvou měsících…
kříženec pudla z útulku tak po dvou týdnech, kdy fakt dostal dost vynadáno, když si myslel, že bude och-cávat nohy stolu a rohy stěn…
a nyní malá maltézačka, kterou máme doma už 5 měsíců a je extrémně hodná, milá a mazlivá, ale jinak je úplně tupá![]()
, tak ta to dělá jak se jí to zrovna hodí
![]()
a to měli všichni fakt stejný přístup! hodněkrát denně ven, vždy po spaní ihned běžet ven, prostě jsme se tomu učení vždy hodně věnovali – tak hodně štěstí s miminem
Děkuji ![]()
@Lucie_Sx píše:
V 5 mesicich uz by to mel zvladat.Kazdopadne bacha na to polidstovani typu „on vi, ze nesmi, ale“! Takhle psi opravdu neuvazuji.
Jaké polidšťování? - napsala jsem vám lidem, že ví, že doma nesmí - ale, když nejsme doma, tak si jede svoje. Psům se věnuji od svých 10 let (což je snadné, když máme v rodině 6 psovodů - z toho 3 oficiálně),takže mám nějaké zkušenosti, jak psí mozek funguje (a přesto je každý něčím odlišný, nedá se to paušalizovat)- samozřejmě se mám co učit, trocha pokory. A právě proto si myslím, že když to udělá, i když jsme doma (což se stane tak 1× za měsíc), je to volání po pozornosti - protože ona si umí říct, už nehledá místečko, jako štěně, ale rovnou přijde ke mně a zakňučí nebo mě začne pošťuchovat. Ale když doma nejsme, může to být to i to, že samozřejmě prostě nevydrží. Statisticky se věk počítá na hodiny (4 měsíce - vydrží 4 hodiny), ale každý pejsek to má jinak a je to individuální. Jinak netuším, o jakém polidšťování píšete. Každý můj pes byl jiný, ale nikdy jim to netrvalo tak dlouho, tak jsem se chtěla podívat i ke zkušenostem z lidu - ne jen z oficiálních informací. Na její obhajobu, někdy, i když jdeme po dvou hodinách, mám pocit, že v sobě schovávala jezero Lochness… a tak mě místní informace mohou přivést i k myšlence, že by mohla mít zdravotní komplikaci (například ledviny) - když jsme si ji brali, měla kýlu, chybí jí bradavka a další dvě mají zvláštní tvar, takže se připravuji na to, že toho může mít i víc.
@Annastazia píše:
Jaké polidšťování? - napsala jsem vám lidem, že ví, že doma nesmí - ale, když nejsme doma, tak si jede svoje. Psům se věnuji od svých 10 let (což je snadné, když máme v rodině 6 psovodů - z toho 3 oficiálně),takže mám nějaké zkušenosti, jak psí mozek funguje - samozřejmě se mám co učit, trocha pokory. A právě proto si myslím, že když to udělá, i když jsme doma (což se stane tak 1× za měsíc), je to volání po pozornosti - protože ona si umí říct, už nehledá místečko, jako štěně, ale rovnou přijde ke mně a zakňučí nebo mě začne pošťuchovat. Ale když doma nejsme, může to být to i to, že samozřejmě prostě nevydrží. Statisticky se věk počítá na hodiny (4 měsíce - vydrží 4 hodiny), ale každý pejsek to má jinak a je to individuální. Jinak netuším, o jakém polidšťování píšete. Každý můj pes byl jiný, ale nikdy jim to netrvalo tak dlouho, tak jsem se chtěla podívat i ke zkušenostem z lidu - ne jen z oficiálních informací. Na její obhajobu, někdy, i když jdeme po dvou hodinách, mám pocit, že v sobě schovávala jezero Lochness… a tak mě místní informace mohou přivést i k myšlence, že by mohla mít zdravotní komplikaci (například ledviny) - když jsme si ji brali, měla kýlu, chybí jí bradavka a další dvě mají zvláštní tvar, takže se připravuji na to, že toho může mít i víc.
Psi mozek proste nefunguje na principu „ona vi, ze nesmi“. Takovych myslenkovych pochodu pes proste neni schopen.
Curani je v drtive vetsine reakce na stres. Je sama doma, chyta z toho nerva, tak cura.
@Lucie_Sx píše:Řekněme, že přemýšlí stylem, že se mu vyplatí udělat to venku - protože bude pamlsek. Proč jsou tedy psi, co jsou schopni vydržet i 12 hodin a více - i když potřebují? Vím, že pro psy je přirozené, se vylučovat, to jsou lidská pravidla, že se doma nesmí, ale chování některých psů mi zkrátka dovoluje použít větu: „Ví, že doma nesmí..“. Je pro mě pak snazší psát mezilidsky, když vám to tady vysvětluji - doma nesmí, venku je to správně - ví to, ví, že uslyší nepříjemný tón, když to udělá doma, ví, že bude mňamka, když to udělá venku. Proto si i řekne - a někdy si řekne, že chce ven, jen pro pamlsek a neudělá nic. Samozřejmě, že to tak je, je to logické.
Psi mozek proste nefunguje na principu „ona vi, ze nesmi“. Takovych myslenkovych pochodu pes proste neni schopen.Curani je v drtive vetsine reakce na stres. Je sama doma, chyta z toho nerva, tak cura.
Ano, sama píšu, že volá po pozornosti - vyčůrá se, protože mě volá domů, ale z valné většiny jde i o to, že ještě nevydrží - to lze poznat i podle velikosti loužiček, které mimochodem uskladňuje jen na jednom místě - není to všude po domě - což je podobnější stresu. Psi začínají obvykle plně ovládat močový měchýř ve 4-6 měsících, ale pořád je to obecná informace. Někteří se to naučí dřív. Já mám zkušenosti takové, že se to naučili kolem 3-4 měsíců. Proto se tu ptám na zkušenosti ostatních. A není doma sama, má tu zvířecí kamarády, se kterými si ráda hraje. Nechtěla bych zvířata nechávat samotná, proto i při pořizování koček, jsem si pořídila vždycky rovnou dvě.
Příspěvek upraven 04.11.23 v 10:57
Nám to trvalo dlouho, ale byla to moje chyba. Pokazila jsem to já. Bez nehody byl až od 7.měsíce - kříženec labradora. Od té doby se už nikdy nepočůral.
@Annastazia
Jde o zpusob premysleni.
Proste „vim, ze doma nesmim“ je konstrukt, ktereho pes neni schopen.
Ten pes ma proste zazito „doma obvykle necuram“, je to smes treninku, zralosti, zvyku, nechuti curat do pelechu.
Ale urcite to neni uvedomeni si, ze „panicka bude vysilovat, koberec byl drahej a vubec, ja ji to nandam, kdyz na me kasle“.