Podnikání od 0

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
niskey
Kecalka 273 příspěvků 12.05.19 11:42
Podnikání od 0

Ahojky jsem vyučená cukrářka baví mě to a chtěla bych se tomu věnovat. Jenže v okolí nemáme cukrárnu nebo výrobnu. Je tu někdo kdo začal bez ničeho jak to funguje a vše okolo? Děkuji za info ????

Reakce:
smajlik345
Zasloužilá kecalka 668 příspěvků 12.05.19 12:08

Nemám sice osobní zkušenost, ale fandím ty. U nás nedaleko byla cukrárna kde nabízeli pouze zákusky a kávu. otevřeno jen v neděli celý den a pátek sobota odpoledne. moc jim to nešlo. Pak si to vzali mladé ambiciozní děvčata a co z té cukrárny udělali a jak ji pozvedli ze dna klobouk dolů. Otevřeno 12 hodin denně, zákusky, kávy, poháry, limonády, ráno i pečené bagety apod ( není tam fakt nic v té dědině takže funguji i jako teplé snídaně) na velikonoce perníčky, den matek taktéž.
Takže určitě to jde, ale bude tě to stát velkou makačku a najít něco za čím ty lidé přijdou. jen zákusky nemají dle mě dnes šanci

Ou
Echt Kelišová 7678 příspěvků 12.05.19 12:31

Především se potřebuješ naučit kupecké počty. Předem si spočítat náklady a podle toho nastavit ceny. Včetně nákladů na tvou práci. Bez této základní dovednosti prostě
zkrachuješ.

Plus teda se dost hodí nastudovat někde základní principy marketingu v tvém případě zejména on-line.

A samozřejmě potřebuješ pochopit jak funguje účetnictví, daně atp.

Pak potřebuješ provozovnu. Pokud chceš začínat v malém a na zakázku, tak bývá možnost se na školách domluvit, že si budeš jednorázově pronajímat školní kuchyň poté, co se dovaří.

Pokud se ti podaří budovat si zákazníky na zakázkovou výrobu, na kterou potřebuješ prachy na jednorázové nájmy (to se zakalkuluje do nákladů) a suroviny a zaplatit sebe sama a dopravu k zákazníkovi, tak pak má smysl poohlížet se po provozovně vlastní. pokud ale podepíšeš smlouvu na provozovnu cukrárny/kavárny bez toho abys, měla dobře vymyšlený byznys plán a před tím pochopila co to znamená, nebo si dokonce vezmeš půjčku, dopadenš jako většina gastrobyznysů - zkrachuješ.

Fakt to není stabilní a spolehlivý byznys a opravdu vyžaduje spoustu práce a především schopnost si věci spočítat. Předem.

Úplně ideální je, pokud nemáš žádnou praxi, je nechat se někde zaměstnat, i kdyby to znamenalo dojíždění či stěhování a pracovat v rámci jednoho podniku na více pozicích - potřebuješ jak vyrábět, tak zkusit obsluhovat, ať víš co to obnáší a pak si taky v nějakém zavedeném podniku vyzkoušet práci provozní. Když budeš rozjíždět vlastní podnik, tak jaksi těžko budeš mít prachy na zástup zaměstnanců. (jak je složité najít spolehlivé zaměstnance v gastru, kteří vydrží - to už je další příběh).

Pokud se na tohle ptáš na mama server, spíš než aby si hledala reálné informace a studovala vyhlášky, tak je docela pravděpodobné, že si to představuješ nesmírně naivně. V tom nejsi sama, ale tyhle příběhy nekončí šťastně. Nejdřív musíš fakt vědět co a mít to předem propočítané a podchycená rizuka.

Pajka89
Ukecaná baba ;) 2364 příspěvků 12.05.19 12:54
@Ou píše:
Především se potřebuješ naučit kupecké počty. Předem si spočítat náklady a podle toho nastavit ceny. Včetně nákladů na tvou práci. Bez této základní dovednosti prostě
zkrachuješ.

Plus teda se dost hodí nastudovat někde základní principy marketingu v tvém případě zejména on-line.

A samozřejmě potřebuješ pochopit jak funguje účetnictví, daně atp.

Pak potřebuješ provozovnu. Pokud chceš začínat v malém a na zakázku, tak bývá možnost se na školách domluvit, že si budeš jednorázově pronajímat školní kuchyň poté, co se dovaří.

Pokud se ti podaří budovat si zákazníky na zakázkovou výrobu, na kterou potřebuješ prachy na jednorázové nájmy (to se zakalkuluje do nákladů) a suroviny a zaplatit sebe sama a dopravu k zákazníkovi, tak pak má smysl poohlížet se po provozovně vlastní. pokud ale podepíšeš smlouvu na provozovnu cukrárny/kavárny bez toho abys, měla dobře vymyšlený byznys plán a před tím pochopila co to znamená, nebo si dokonce vezmeš půjčku, dopadenš jako většina gastrobyznysů - zkrachuješ.

Fakt to není stabilní a spolehlivý byznys a opravdu vyžaduje spoustu práce a především schopnost si věci spočítat. Předem.

Úplně ideální je, pokud nemáš žádnou praxi, je nechat se někde zaměstnat, i kdyby to znamenalo dojíždění či stěhování a pracovat v rámci jednoho podniku na více pozicích - potřebuješ jak vyrábět, tak zkusit obsluhovat, ať víš co to obnáší a pak si taky v nějakém zavedeném podniku vyzkoušet práci provozní. Když budeš rozjíždět vlastní podnik, tak jaksi těžko budeš mít prachy na zástup zaměstnanců. (jak je složité najít spolehlivé zaměstnance v gastru, kteří vydrží - to už je další příběh).

Pokud se na tohle ptáš na mama server, spíš než aby si hledala reálné informace a studovala vyhlášky, tak je docela pravděpodobné, že si to představuješ nesmírně naivně. V tom nejsi sama, ale tyhle příběhy nekončí šťastně. Nejdřív musíš fakt vědět co a mít to předem propočítané a podchycená rizuka.

No asi tak. A jeste bych dodala, ze do vlastni provozovny bych nesla bez tucne financni rezervy. Minimalne na najem na prvni tri mesice, na zbozi, na svoje preziti, popr na plat nejakeho zamestnance. Nez podnik zacne trosku vydelat. Jinak je to sebevrazda.

Dlouhá punčoška
Kecalka 132 příspěvků 12.05.19 13:01

@Ou
Zlatá slova:thumbsup:

chs.jasmin
Echt Kelišová 9572 příspěvků 12.05.19 13:11

@niskey
Ahoj,

kamarádka (vyučená v jiném oboru) začala péct dorty. Začala jak byly první porady o soutěžích v pečenía zdobení. Byla na MD takže si chodila v klidu po školení a tak. Musím uznat, že z takových docela usměvných kousků se vyšplhala na opravdu zdatné, krásné kousky. Jak zdobené fondánem, tak i hezky ručně malované :palec: Ale náklady na potraviny jsou vysoko, lidé moc platit nechtějí, zakázek měla málo. Sice doufala, že se nebude muset vracet do práce, tak se bohužel vracela, protože potřebovala stabilní příjem.
Já jsem si třeba nechávala napéct na svatbu od malé rodinné firmy a tam hodně těžili z toho, že oba dva spolu od rána pekli, měli výdejní okýnko na zazvonění asi od 5 od rána a pak pán rozvážel a paní byla v obchodě. Muselo to být ale hodně náročné - na odpoledne prý už měli sice brigádníky, ale stejně mi to zní jako otrokařina :nevim:

Ve vesnici máme 2 cukrárny. Jedna běží jen květen-říjen. Zbylé měsíce je majitel v zahraničí - prý má rád teplo, tak si koupil dům u moře. Má docela dost drsné ceny, ale dělá vše v dobré kvalitě, domácí limonády, zmrzliny jen sorbety a je tak vyhlášený, že sem lid jedou v rámci výletu třeba 15-20km na kole jen pro tu limču a zmrzku :lol:
Druhá cukrárna je taková ta klasická, kde je cukroví, zmrzlina, dají se u nich objednat nějaké ty zákusky, dát kafíčko + mají dětský koutek. Paní to má jako koníček a tak je otevřeno jen čt-ne a to jen odpoledne. Narváno mívají, fungují už hodně let. Mohli si dovolit i najmout brigádníky, ale vím, že už to paní sama nepeče a objednává odjinud - prý se to časově nedalo a kdyby to nedotovala z druhé práce, tak by to prý ani nebylo uplně tak výdělečné. :nevim:

Jinak jako každé jiné podnikání - chce to podnikatelský plán a zámer. Sepsat si co potřebuji, kolik to stojí, kolik musím vyrobit, prodat a vydělat abych se udržela na trhu. Zajistit výrobnu a prodejnu - zjistit si hygienické normy, požadavky, vyhlášky. Obstart si potravinářský průkat, výrobní prostředky - stroje. Oběhat živnostenský uřad…

Cenarius
Kecalka 499 příspěvků 12.05.19 13:47
@niskey píše:
Ahojky jsem vyučená cukrářka baví mě to a chtěla bych se tomu věnovat. Jenže v okolí nemáme cukrárnu nebo výrobnu. Je tu někdo kdo začal bez ničeho jak to funguje a vše okolo? Děkuji za info ????

Nejdriv si nejaky rok odpracuj nekde ve vyrobe, cukrarne apod. At pochopis cely proces a co tam vsechno za tim jeste je a az pak si to dukladne promysli a az pak do toho jdi.

Takto z fleku, jeste si treba brat uver na start. Tak dopadnes, ze zkrachujes a z beznych zamestnani budes tento napad jeste dlouho splacet.

Procházející
Zasloužilá kecalka 940 příspěvků 12.05.19 16:18

Co si myslím, že zde zaznělo málo. Finanční rezerva! Jestli máš velkou finanční rezervu můžeš si zkoušet cokoliv, ale bez peněz ne…
V dnešní době podnikání bez peněz nerozjedeš. Musíš zaplatit nájem, suroviny, inkaso, odvody… musíš mít našetřené na to, že to budeš třeba první rok dotovat. I když to rozjedeš, tak musíš počítat s tím, že ti lidi nezaplatí, něco se nepovede atd.

Dřív se dalo rozjet od nuly, protože nebyla konkurence. Dnes tě všude převálcují. Tady na emiminu je často diskuse o tom, že někdo na rodičáku peče dorty a chtěl by se tím živit. Kolik si myslíš, že těch maminek do toho nakonec jde? Dnes je dostupný cukrářský materiál, peče, kde kdo… najdi si zde ty diskuse.

Já jsem z vesnice, i když zde jsou cukrářky. Tak když potřebuji cukroví, tak si zajedu vedle do spádového města, tam je v kauflandu prodejna pekárna/cukrárna. Každý den tam mají takový výběr zákusků, že tam chodím na ostro a neobjednávám. A pokud je potřeba objednat, tak to napečou ve velice krátkém termínu… tomuhle se nedá konkurovat. Lidi chtějí taky všechno hned.

DustInTheWind
Zasloužilá kecalka 719 příspěvků 12.05.19 22:42

Úplně bez ničeho nemáš jak začít.

Začít s málem (něco umíš a chceš to dělat) máš v podstatě dvě možnosti, za prvé se dát dohromady s někým, kdo funguje a časem se osamostatnit, za druhé začít dělat mezi známými načerno a postupně až/jestli začnou nabíhat příjmy, tak se postupně přesouvat do „oficiální“ oblasti.

Třeba u toho pekařství/cukrářství začít péct potichu pro známé, pak nabízet prodej na živnostenský list (těžko ti někdo dokáže, že to pečeš doma na sporáku a nekupuješ vyrobené odjinud) a až trochu vyděláš, tak i tu provozovnu schválenou hygienou a až budeš mít papíry v pořádku, tak oficiálně nabízet i to cukrářství a dělat tomu reklamu.

Zadlužit se nemá smysl, dokud si nebudeš jistá, že se uchytíš. Na začátku to zkoušej v malém po známých, ať získáš odhad, jestli by to vůbec bylo na uživení.

Pokud znáš někoho, kdo rozjel nějakou firmu, tak si nech popsat, jak začal a co dělal. Učebnicové plány o „podnikatelských záměrech“ nech spát v učebnicích.

Tricitka31
Ukecaná baba ;) 1316 příspěvků 13.05.19 05:43

@DustInTheWind tak bohužel takhle to opravdu nefunguje…protože pokud to pecu doma, tak asi těžko dokážu, odkud to mám, pokud k tomu není doložení původu. Pak je jedno, odkud to je, když přijde kontrola. A pokud bude prodávat na ZL, tak jak to asi bude fakturovat? Takže možnosti jsou jen dvě, buď úplně načerno a nebo úplně legálně :lol: Jelikož mluvím z vlastní zkušenosti, tak na černo se to nevyplatí. Lidi proste udávají ( na udání kontrola chodí, závist je hrozná), a na druhou stranu když to děláš legálně a poctivě, tak se není čeho bát, nehledaji mouchy, ty kontroly opravdu jen odhalují černotu, což je dobre :palec: od nuly začít jde, ale chce to pili, trpělivost a umět se prodat a pokud nemáš možnost mít něco vlastního, tak tedy i nějaký ten kapitál.

Váš příspěvek
Reklama