Podnikání v pečení dortů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
149
27.5.15 15:18

Alfa a omega jsou prostory. Nemůžeš to dělat u sebe doma v kuchyni, pokud to chceš dělat ofiko. Aby ti provozovnu/dílnu povolila hygiena, musíš splňovat strašně moc podmínek, např. výška stropů, umístění jednotlivých pracovních ploch (rozděluje se to nějak na přípravu, balící místnost apod.), které mají určitou návaznost a nejde je mít, jak si zamaneš. Dál nějaká technická místnost s výlevkou, vzduchotechnika, pokud máš zaměstnance mimo nejbližší příbuzné, musíš mít záchod, šatnu,… je toho strašně moc, vůbec si nepamatuju všechno. Dokud ti tohle všechno neposvětí hygiena, je ti ŽL k ničemu, protože jakmile by si na tebe někdo stěžoval a vyjde najevo, že nemáš odpovídající prostory k podnikání tohoto druhu, čeká tě hodně mastná pokuta. Další důležitá věc je vybavení - profi trouba, profi myčka, stoly, náčiní, ledničky, mrazáky, sporák, šlehače a plno drobných věcí (teploměry, váhy,…) - investice v řádech statisíců. Bavím se samozřejmě o cukrařině jako hlavním zdroji příjmů, ne o přivýdělku na mateřské nebo po večerech. Kdo se tím chce opravdu živit, musí perfektně umět vše a bez školy v oboru to jde hůř. Jde si udělat rekvalifikaci a ŽL dostaneš, ale praxe a znalosti v mnoha cukrářských podoborech jsou základ pro takové podnikání. Jak to člověk neumí fakt dobře, zákazníci odejdou. Není to vůbec nic lehkého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
27.5.15 15:18

Tak jak to dělají ta kvanta ženských, který pečou doma? Jakože samozřejmě na černo, ale i tak si vydělají, ne? Zakladatelko, to by ti nestačilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
27.5.15 15:20

@Želmíra troufám si říct, že to poslední není tak úplně pravda. Nejsem cukrář, nikdy jsem se na to neučila a myslím si, že umím věci i líp, než většina s praxí.
Ale se zbytkem naprosto souhlasím, bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.15 15:20

Holky díky, jsem odrazená až, až. Škoda, najivně jsem si myslela, že bych řekla i sestře a zkusily to rozjet spolu. Myslela jsem si, že nejdřív bychom pekly doma, ale jak píšete, tak je to nemožné a pak by se vidělo. No už se vidí :|. Ale i tak díky.

• Citovat
  • Upravit
41882
27.5.15 15:21
@Anonymní píše:
Holky díky, jsem odrazená až, až. Škoda, najivně jsem si myslela, že bych řekla i sestře a zkusily to rozjet spolu. Myslela jsem si, že nejdřív bychom pekly doma, ale jak píšete, tak je to nemožné a pak by se vidělo. No už se vidí :|. Ale i tak díky.

Tak doma pečte. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
27.5.15 15:29

@Izzz stačilo, ale já nemám rozjetou nějakou klientelu, takže nabízet můžu jen známým a těch není tolik, aby mě to uživilo. Nemůžu si vlastně dát nikde inzerát, protože mě může asi někdo udat. Takže taková nijaká situace.
@lyrica jak píšu péct doma můžu, ale nemůžu nabízet jinde než po známých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
27.5.15 15:32

@lyrica Psala jsem, že to jde hůř, ne že to nejde :) A souhlasím, že praxe nemusí být jen ta školní, ale jakákoliv, samostudium je ještě důležitější. S tím souvisí i ty znalosti. Manžel má učňák z tohoto oboru a stejně se všechno učil v zahraničí a sám doma. Bohužel - v české republice se cukrařina vyučuje dost divným způsobem, ty děcka po škole nic pořádného neumí a jejich výtvory jsou i po mnoha letech strašné, navíc ztužené tuky a polotovary jsou pro většinu nepostradatelné, bohužel. Pak je jedno, kdo má školu a kdo ne, tomuhle se prostě musí člověk věnovat opravdu hodně a samovzdělávat se. Navíc se výuka za posledních 50 let téměř nezměnila, česká cukrařina se horko těžko vzdává zarytých představ o kvalitním zákusku. Přijde mi ale, že se to v poslední době relativně zlepšuje, alespoň ve velkých městech… No, to jsem hodně odbočila od tématu, pardon :D Btw tvoje výrobky jsem už asi před rokem viděla a jde ti to pěkně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3977
27.5.15 15:34
@Vivana píše:
@Izzz stačilo, ale já nemám rozjetou nějakou klientelu, takže nabízet můžu jen známým a těch není tolik, aby mě to uživilo. Nemůžu si vlastně dát nikde inzerát, protože mě může asi někdo udat. Takže taková nijaká situace.
@lyrica jak píšu péct doma můžu, ale nemůžu nabízet jinde než po známých.

Pokud budeš dobrá, reklama se udělá přes známé zdarma a rozjede se to. Kolegova manželka pekla doma jen pro známé a za nějaký čas musela zájemce odmítat. Teď už má provozovnu, ale říkají, že to byl nářez vše vybavit a vyřídit podle norem a předpisů.

Příspěvek upraven 27.05.15 v 15:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
27.5.15 15:35

@Želmíra to mi bereš úplně slova z pusy. Hlavně s tím, co se používá za ingredience a podobně. To je opravdu stará škola a s,,moderní,, cukrařinou to nemá vůbec nic společného. Já například ještě uvedu ukázku toho, jak se lidi snaží ušetřit a je jim jedno, co jedí. Paní mne požádala, zda bych jim do dortu mohla místo mascarpone udělat náplně z Hery. A tím ponížit cenu a ono to vlastně pro mě bude i jednodušší, psala. No samozřejmě jsem ji odmítla.
A děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
27.5.15 15:38
@Bábrdl píše:
Ale ne, mě fakt zajímá, co je to za pozici. :lol:
Jestli je to úřednice, která má za úkol jen tohle. Nebo jestli to dělá externě. Jak se to vůbec jmenuje atd.

no však :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
27.5.15 15:39
@Bábrdl píše:
Ale ne, mě fakt zajímá, co je to za pozici. :lol:
Jestli je to úřednice, která má za úkol jen tohle. Nebo jestli to dělá externě. Jak se to vůbec jmenuje atd.

no však :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
149
27.5.15 15:48

@lyrica Tak tohle muž slýchal skoro denně :roll: A to furt keců, jak to, že ten zákusek stojí 8 kč, když ještě loni stál 7 kč (to, že i těch 8,– je zatraceně málo, nemusím zdůrazňovat), proč se zdražilo vánoční cukroví (a druhým dechem si stěžují, jak v obchodě zdražili máslo, jakoby jim nedošlo, že se zdražilo všem, ne jen jim), chtějí dvoupatrový dort se 4 postavičkami, malůvkami a kytičkami, ale ideálně tak za 400,–… Muž už toho měl plný zuby, protože když si spočítal svůj plat za hodinu, zjistil, že maká za míň, než je státem daný minimum.. a aby si vydělal dost, muselo to být na úkor volného času a spánku, dělal 14 hodin denně, 6 (někdy i 7) dní v týdnu. Vykašlal se na to a díky obrovské náhodě a štěstí teď dostal tak krásnou a krásně placenou práci, o které se mu tady v ČR ani nesnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
27.5.15 16:17

Tak pokud začneš péct po známých a budeš dobrá, velmi rychle si tě najde plno dalších lidí. Vidím to v našem malém městečku, peče tu pár lidí. Já beru pravidelně od jedný kamarádky, o který jsem se dozvěděla přes někoho jinýho. Ani jsem netušila, že peče. Jsme nadmíru spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
27.5.15 16:17

Myslím, že holky tady už napsaly dost, ty předpisy jsou fakt šílené. Já bych se do dortů na kšeft moc pouštět nechtěla. Pokud to chce člověk dělat poctivě, z kvalitních surovin, tak si moc nevydělá. Stačí si spočítat, kolik stojí dneska máslo, vejce, kvalitní čokoláda..Já peču zákusky a dorty jen pro rodinu, a to jen párkrát do roka..Když bych měla spočítat, kolik mě stojí jenom suroviny třeba na dort Sachr, tak pochybuju, že by se našel člověk, který by byl ochotný to zaplatit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
27.5.15 22:08

Holky, všem moc díky. Zkrátka to vidím bledě. Mějte se fajn a ať se vám daří :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat