Podnikání v pečení dortů
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Alfa a omega jsou prostory. Nemůžeš to dělat u sebe doma v kuchyni, pokud to chceš dělat ofiko. Aby ti provozovnu/dílnu povolila hygiena, musíš splňovat strašně moc podmínek, např. výška stropů, umístění jednotlivých pracovních ploch (rozděluje se to nějak na přípravu, balící místnost apod.), které mají určitou návaznost a nejde je mít, jak si zamaneš. Dál nějaká technická místnost s výlevkou, vzduchotechnika, pokud máš zaměstnance mimo nejbližší příbuzné, musíš mít záchod, šatnu,… je toho strašně moc, vůbec si nepamatuju všechno. Dokud ti tohle všechno neposvětí hygiena, je ti ŽL k ničemu, protože jakmile by si na tebe někdo stěžoval a vyjde najevo, že nemáš odpovídající prostory k podnikání tohoto druhu, čeká tě hodně mastná pokuta. Další důležitá věc je vybavení - profi trouba, profi myčka, stoly, náčiní, ledničky, mrazáky, sporák, šlehače a plno drobných věcí (teploměry, váhy,…) - investice v řádech statisíců. Bavím se samozřejmě o cukrařině jako hlavním zdroji příjmů, ne o přivýdělku na mateřské nebo po večerech. Kdo se tím chce opravdu živit, musí perfektně umět vše a bez školy v oboru to jde hůř. Jde si udělat rekvalifikaci a ŽL dostaneš, ale praxe a znalosti v mnoha cukrářských podoborech jsou základ pro takové podnikání. Jak to člověk neumí fakt dobře, zákazníci odejdou. Není to vůbec nic lehkého.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jak to dělají ta kvanta ženských, který pečou doma? Jakože samozřejmě na černo, ale i tak si vydělají, ne? Zakladatelko, to by ti nestačilo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Želmíra troufám si říct, že to poslední není tak úplně pravda. Nejsem cukrář, nikdy jsem se na to neučila a myslím si, že umím věci i líp, než většina s praxí.
Ale se zbytkem naprosto souhlasím, bohužel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky díky, jsem odrazená až, až. Škoda, najivně jsem si myslela, že bych řekla i sestře a zkusily to rozjet spolu. Myslela jsem si, že nejdřív bychom pekly doma, ale jak píšete, tak je to nemožné a pak by se vidělo. No už se vidí
. Ale i tak díky.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Holky díky, jsem odrazená až, až. Škoda, najivně jsem si myslela, že bych řekla i sestře a zkusily to rozjet spolu. Myslela jsem si, že nejdřív bychom pekly doma, ale jak píšete, tak je to nemožné a pak by se vidělo. No už se vidí. Ale i tak díky.
Tak doma pečte. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Izzz stačilo, ale já nemám rozjetou nějakou klientelu, takže nabízet můžu jen známým a těch není tolik, aby mě to uživilo. Nemůžu si vlastně dát nikde inzerát, protože mě může asi někdo udat. Takže taková nijaká situace.
@lyrica jak píšu péct doma můžu, ale nemůžu nabízet jinde než po známých.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lyrica Psala jsem, že to jde hůř, ne že to nejde
A souhlasím, že praxe nemusí být jen ta školní, ale jakákoliv, samostudium je ještě důležitější. S tím souvisí i ty znalosti. Manžel má učňák z tohoto oboru a stejně se všechno učil v zahraničí a sám doma. Bohužel - v české republice se cukrařina vyučuje dost divným způsobem, ty děcka po škole nic pořádného neumí a jejich výtvory jsou i po mnoha letech strašné, navíc ztužené tuky a polotovary jsou pro většinu nepostradatelné, bohužel. Pak je jedno, kdo má školu a kdo ne, tomuhle se prostě musí člověk věnovat opravdu hodně a samovzdělávat se. Navíc se výuka za posledních 50 let téměř nezměnila, česká cukrařina se horko těžko vzdává zarytých představ o kvalitním zákusku. Přijde mi ale, že se to v poslední době relativně zlepšuje, alespoň ve velkých městech… No, to jsem hodně odbočila od tématu, pardon
Btw tvoje výrobky jsem už asi před rokem viděla a jde ti to pěkně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vivana píše:
@Izzz stačilo, ale já nemám rozjetou nějakou klientelu, takže nabízet můžu jen známým a těch není tolik, aby mě to uživilo. Nemůžu si vlastně dát nikde inzerát, protože mě může asi někdo udat. Takže taková nijaká situace.
@lyrica jak píšu péct doma můžu, ale nemůžu nabízet jinde než po známých.
Pokud budeš dobrá, reklama se udělá přes známé zdarma a rozjede se to. Kolegova manželka pekla doma jen pro známé a za nějaký čas musela zájemce odmítat. Teď už má provozovnu, ale říkají, že to byl nářez vše vybavit a vyřídit podle norem a předpisů.
Příspěvek upraven 27.05.15 v 15:36
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Želmíra to mi bereš úplně slova z pusy. Hlavně s tím, co se používá za ingredience a podobně. To je opravdu stará škola a s,,moderní,, cukrařinou to nemá vůbec nic společného. Já například ještě uvedu ukázku toho, jak se lidi snaží ušetřit a je jim jedno, co jedí. Paní mne požádala, zda bych jim do dortu mohla místo mascarpone udělat náplně z Hery. A tím ponížit cenu a ono to vlastně pro mě bude i jednodušší, psala. No samozřejmě jsem ji odmítla.
A děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bábrdl píše:
Ale ne, mě fakt zajímá, co je to za pozici.
Jestli je to úřednice, která má za úkol jen tohle. Nebo jestli to dělá externě. Jak se to vůbec jmenuje atd.
no však ![]()
- Citovat
- Upravit
@Bábrdl píše:
Ale ne, mě fakt zajímá, co je to za pozici.
Jestli je to úřednice, která má za úkol jen tohle. Nebo jestli to dělá externě. Jak se to vůbec jmenuje atd.
no však ![]()
- Citovat
- Upravit
@lyrica Tak tohle muž slýchal skoro denně
A to furt keců, jak to, že ten zákusek stojí 8 kč, když ještě loni stál 7 kč (to, že i těch 8,– je zatraceně málo, nemusím zdůrazňovat), proč se zdražilo vánoční cukroví (a druhým dechem si stěžují, jak v obchodě zdražili máslo, jakoby jim nedošlo, že se zdražilo všem, ne jen jim), chtějí dvoupatrový dort se 4 postavičkami, malůvkami a kytičkami, ale ideálně tak za 400,–… Muž už toho měl plný zuby, protože když si spočítal svůj plat za hodinu, zjistil, že maká za míň, než je státem daný minimum.. a aby si vydělal dost, muselo to být na úkor volného času a spánku, dělal 14 hodin denně, 6 (někdy i 7) dní v týdnu. Vykašlal se na to a díky obrovské náhodě a štěstí teď dostal tak krásnou a krásně placenou práci, o které se mu tady v ČR ani nesnilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak pokud začneš péct po známých a budeš dobrá, velmi rychle si tě najde plno dalších lidí. Vidím to v našem malém městečku, peče tu pár lidí. Já beru pravidelně od jedný kamarádky, o který jsem se dozvěděla přes někoho jinýho. Ani jsem netušila, že peče. Jsme nadmíru spokojeni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že holky tady už napsaly dost, ty předpisy jsou fakt šílené. Já bych se do dortů na kšeft moc pouštět nechtěla. Pokud to chce člověk dělat poctivě, z kvalitních surovin, tak si moc nevydělá. Stačí si spočítat, kolik stojí dneska máslo, vejce, kvalitní čokoláda..Já peču zákusky a dorty jen pro rodinu, a to jen párkrát do roka..Když bych měla spočítat, kolik mě stojí jenom suroviny třeba na dort Sachr, tak pochybuju, že by se našel člověk, který by byl ochotný to zaplatit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, všem moc díky. Zkrátka to vidím bledě. Mějte se fajn a ať se vám daří ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit