Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky, mám takový dotaz. Na imunologii v Podolí mi byl nasazen Prednison pro mírně sníženou buněční imunitu. Brala jsem 5mg 1× denně asi půl roku. Opakované výsledky v Podolí nebyly uspokojivé. Po Prednisonu jsem přibrala za ten půlrok cca 15-18kg, mám neskutečné akné po celém obličeji, které nemůžu vyléčit. Akné se mi dělá i ve vlasech. Jsem celá nateklá. Tak jsem se před 2 týdny naštvala a prostě to vysadila. Nechtěla bych se k němu vracet, ale teď nevím co dál. Do Podolí máme jít tento měsíc, tak nevím, zda se lékaři přiznat nebo ne. Naposledy s námi v Podolí mluvila nějaká pani, naivne jsem si myslela, že je to lékařka. Tak mi řekla, že na dítě během roku můžu zapomenout, že neschvaluje ani inseminaci, ani umělé. A přitom v CARu kde chodím s tím potíže nemají, aby IUI provedly. Následně jsem zjistila, že se nejedná o lékařku, nýbrž o nějakou Ing. A ona mi bude přikazovat kdy mám a kdy nemám otěhotnět??? V CARu mi řekli, že všichni odcházejí z Podolí se sníženou imunitou a s Prednisonem. Má někdo podobné zkušenosti? Co dělat? Přiznat se, nepřiznat? Mám jít vůbec na kontrolní odběry? Normálně uvažuji, že s tím fláknu. Každý mi tvrdí něco jiného a ja nevím co dál.
Ahoj chápu tě. V Podolí jsem také byla na imunologii, ale nenabrali mi hodnotu, která se později /vydupala jsem si znovu imunologii/ ukázala jako ta hlavní. Šla jsem jinam - Imunnia - prim. Daňková. Brala jsem prednison kvůli zvýšené buněčné autoiminitě a teď už jsem v 17.t. t. ![]()
Z Podolí jsem odešla s výrazně zvýšenou imunitou a představou prednisonu. Když jsem si na netu přečetla o prednisonu a podolí, zdrhla jsem na Karlák k dr. Malíčkový. Nasadila podobné léky, akorát bez takových vedlejších účinků a vše bylo v pořádku za 6 týdnů (hodnoty jsem měla opravdu špatný).
Doktorovi se určitě přiznej, ale podle mě nečekej přístup „Dobrá, nevadí, tak zkusíme jiné léky“. Podle něj bude veškerá léčba narušená.
Prednison se nedava na snizenou imunitu
naopak s pouziva pri autoimunitnich chorobach a pro snizeni extremnich reakci imunitniho systemu. Treba jako prevence reakce na kontrastni latku
5 mg je velmi mala davka. Nahle by se vysazovat nemel.
Vždyť právě. Čekám, že až se přiznám, tak bude zlý. Nechi tam už ani chodit, normálně přemýšlím nad jinou imunologii. Zkusim ještě zavolat do mého CARu, zda tam musím. Nechci brát Prednison a čekat rok, než nám povolí milování bez kondomu. Už i bez toho se snažíme o miminko přes 6 let. Sestřička z CARu mi říkala, že z Podolí snad nikdo nevyšel bez Prednisonu. I holky tady se o tom bavili.
@vodolejka A já ho dostala pro nízkou buněční imunitu. Mám Prednisonu plné zuby, tolik nežádoucích účinků. A do toho beru léky na sníženou funkci štítné žlázy, výsledky štítné žlázy jsem měla poslední roky krásne. Teď? Jsou úplně katastrofální. Nevím, zda má vliv na to i Prednison.
Beru Prednison nekolik let. Neprostupuje placentou a jak v tehotenstvi, tak pri kojeni se smi brat. Nechapu, ze jsi ho dostala na snizenou, nebylo to spis na snizeni?
Na Krláku u dr. Malíčkový není žádnej gumisex, naopak je pro normální sex se všim všudy.
Pokud do podolí už nechceš, nechoď. zavolej tam, omluv se a je to. Objednej se jinam. Třeba prednison vykonal část práce a výsledky budou vcelku dobrý.
Jen jak tu bylo napsáno, neměl by se vysazovat ze dne na den. Já jiný kortikoidy vysazovala snad 14dní.
Úplně tě chápu, byla jsem na pokraji zoufalství, když mi přišla od nich obálka s výsledkama. Vykašlala jsem se na ně.
Tez beru leky na stitnou zlazu.Vliv to nema. 5 mg je nic, ale na snizenou imunitu je to blbost ![]()
@vodolejka každá laborka najde v krvi jiný věci…v podolí měli 3 věci, co mi zkoumali, na Karláku snad milion…a ještě mi to tam bylo vysvětleno (což já teda očekávám od lékaře)
Vzdyt ano, jen pisu, ze na snizenou imunitu se to proste nedava a vubec to neni kontraindikace ke snazeni ![]()
Nmeám teď u sebe výsledky, ale zítra to tady hodím, přesně kvůli čemu byl nasazen. Zítra zavolám dop CARu a zeptám se, zda tam musím. Nebo zda si můžu najít jinou imunologii. A když se vysazuje Prednison jak by se měl vysazovat? Vždyť menší dávka než 5mg neexistuje. Nevím, nějako jsem ho už měla plné zuby, tak jsem s tím sekla. Je jasné, že pořád přemýšlím, zda jsem udělala dobře, nebo ne. Takové smíšené pocity mám.
@vodolejka
Asi tak. Já beru prednison z jiných příčin 4 mg denně už cca 7 let. Mění se ale metabolismus tuků i bílkovin, vápníku. Takže opravdu pečlivě hlídat jídelníček, vím o lidech, kteří mají naprosto šílenou dietu, nemůžou skoro nic, aby nevypadali jako Ty. Já mám štěstí, na mě to vůbec nepůsobí, nepřibírám, neotékám, pleť ok v rámci možností. 5 mg je fakt maličká dávka. Větší sranda je, když dostaneš 5000 mg za týden, to je mazec. A snižuje se to postupně 40 dnů. Pro mě je vysazení 4 nebo 5 mg najednou v pohodě, moje tělo je bohužel zvyklé na mnohem větší dávky.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.