Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj na eMiminu. Hledám na pokec někoho, kdo má za sebou laparoskopii před IUI. Zajímá mě, zda je tento zákrok před prvním IUI nutný. Jak to probíhá a jestli je možné jít hned po laparoskopii na IUI, jestli se třeba nemusí čekat na další měsíc a tak. Doporučeno mi bylo v CAR Zlín. díky.
Laparka před IUI nutná není, ale je lepší, když se ti podívají jak to tam dole vypadá, ptž v případě srůstů by bylo IUI zbytečné. Pokud se bojíš laparky tak existuje ještě jeden zákrok, který se neprovádí pod narkozou, prostě ti profouknou vejcovody plynem a tak se dá zjistit průchodnost, ale to je to jediné. Při laparce ti zjistí průchodnost, popř. cysty nebo endometriozu a můžou ti to hned na sále odstranit, budeš mít dvě nebo tři malé jizvičky. A hodně jsem tu četla že se po laparce holkám zadařilo.
Jak dlouho se snažíte? Máte za sebou už nějaká vyšetření?
Ahoj Maty, o té druhé možnosti mi doktor říkal, ale taky říkal, že byť to trvá cca 15 minut není to nic příjemného, spíš to je nepříjemné až bolestivé. Tak sem si vybrala tu laparo, i pro případ, že by tam něco našli, tak že to můžou nějak „spravit“. Navíc mám problémy s čípkem a jsem 2× po zásahu, takže i pro to. Asi by mě to bolelo, já skoro nic nevydržím
Jinak máme za sebou základní vyšetření. Krev, spermio, infekce, hormony. Myslela jsem, že to půjde trochu rychleji a bez podobných vyšetření… ale co nadělám.
@Lusyloo já byla na laparce ted v prosinci a úplně v pohodě a to jsem se toho hrozně bála!!Já ale na ní šla až po IUI a iVF, nic mi nenašli vše OK.
Já měla před iui místo laprky hydrolaparoskopii-je to v celkové narkoze, trvá okolo 20 minut a mrknou se na vše a brali mi při tom i vzorky z dělohy na cytologii. Napustí ti do do břicha nějakou tekutinu a pak jí odsajou.Nic po zákroku nebolelo, šla jsem hned s doprovodem domů. Ani žádnou jizvičku jsem neměla, dělá se to spodem přes čípek a vpich se vede zadní stěnou vaginy, aspon tak mi to popisovala doktorka. Vážně to nebylo nic hrozného a to já jsem posera. Ovšem, nevím, jestli to dělají ve všech Carech, já byla v Gennetu
Každopádně přeju hodně štěstí a brzy vytoužené mímo ![]()
@Jančakecalka není to hysteroskopie??to mi dělali totiž taky přes čípek a pak klasickou že mám jizvičku jen v pupíku a na levé straně podbřišku.
@MisTer A jakto že až po IUI? Nepovedlo se? A kdy tě pustili domů? Hned ten třetí den, ne? A taky sem četla někde o cévkování, ale to si myslím, že je hloupost. Jak si to měla ty? Dali ti cévku nebo ne? Mám hrůzu z nějaké infekce, takže cévku bych fakt nechtěla…
@MisTer píše:
@Jančakecalka není to hysteroskopie??to mi dělali totiž taky přes čípek a pak klasickou že mám jizvičku jen v pupíku a na levé straně podbřišku.
Ne ne je to hydrolaparoskopie a nedělá se nic přes břicho, vše spodem ![]()
@MisTer píše:
A to hsg se dela take v narkoze? MYslela jsem, ze to je bez ni.
@Lusyloo píše:
@MisTer A jakto že až po IUI? Nepovedlo se? A kdy tě pustili domů? Hned ten třetí den, ne? A taky sem četla někde o cévkování, ale to si myslím, že je hloupost. Jak si to měla ty? Dali ti cévku nebo ne? Mám hrůzu z nějaké infekce, takže cévku bych fakt nechtěla…
Já měla cévku zavedonou téměř 24 hodin kvůli sekci a nebylo to nic hrozného a infekci jsem neměla žádnou ![]()
@Cuddy píše:
A to hsg se dela take v narkoze? MYslela jsem, ze to je bez ni.
Jak je to s hysteroskopií nevím, ale u hydrolaparoskopie jsem byla na cca 20 minut v narkoze a pak šla domů s doprovodem.
@Lusyloo píše:
Ahoj Maty, o té druhé možnosti mi doktor říkal, ale taky říkal, že byť to trvá cca 15 minut není to nic příjemného, spíš to je nepříjemné až bolestivé. Tak sem si vybrala tu laparo, i pro případ, že by tam něco našli, tak že to můžou nějak „spravit“. Navíc mám problémy s čípkem a jsem 2× po zásahu, takže i pro to. Asi by mě to bolelo, já skoro nic nevydržímJinak máme za sebou základní vyšetření. Krev, spermio, infekce, hormony. Myslela jsem, že to půjde trochu rychleji a bez podobných vyšetření… ale co nadělám.
Ničeho se neboj, první den po laparce to bolí a jsi oblblá, ale pak už je to den ode dne lepší, před laparkou od půlnoci nejíst nepít nekouřit, podle toho kde budeš jestli doma nebo v nemocnici tak klystýr, žádná tragédie, já se ho bála, ale naprosto v pohodě, pře operací nafasuješ sexy stahovací punčochy, injekci na trombozu a pak ještě oblbováka, po kterém neusneš ale já už nebyla schopna ani napsat sms, převezou tě na sál, uvážou na křesle a pak už narkoza, po zákroku se probudíš na dospávacím pokoji, kde musíš počkat až ti dokape kapačka a pak šupajdíš zpět na pokoj, celý den a noc prospíš a druhý den tě pustí domů, hlavně odpočívat, bude tě bolet břicho a budeš chodit trochu v předklonu, ptž ty stehy táhnou, ale spodek mě třeba nebolel vůbec a jen nepatrně jsem špinila, za týden vytáhnou stehy.
Pokud plánujete iui tak bych tu laparku taky podstoupila, mě našly endometriozu, což bylo překvápko, ptž menzes pravidelná, žádné bolesti nic tomu nenasvědčovalo.
Pokud můžu poradit, zeptej se ještě před operací na přípravek proti srůstům, sice se platí z vlastní kapsy, ale je to dobrá věs, ptž každý zákrok na spodku ti může srůsty způsobit, nejenom operace slepého střeva, interupce ale i laparka.
@Lusyloo píše:
@Jančakecalka Noo, tak to se teda začínám opravdu těšit.
Neboj, fakt to nic nebylo, v pohodě jsem to přežila, když to tak vezmu, pro měl děs zařídit všechna ta předopeční vyšetření, ten samotný výkon byl v poho, protože jsem ho prospala a nic mě po probuzení nebylo a nic nebolelo. ![]()
Drž se
A kdy na to jdeš ![]()
@Lusyloo nechtěla jsem do narkozy nějak dřív nic nenasvědčovalo tomu, že by byl uvnitř problém, tak jsem to odkládala, pak bylo 5×IUI a 1× IVF neúspěšně a tak jsem chtěla zkusit tohle a třeba se stane zázrak a tím, že to tam „profoukli“ třeba to přijde samo. Ve čt ráno jsem tam šla a v pátek ráno mě pustili domů jen jsem strašně špatně snášela narkozeu zvracela jsem celé odpo a noc, pak už dobrý. Cévkování jsem neměla a proto jsem šla do caru, protože hodně holek to v nemocnicích měli a některé i zbytečně!!!Já měla vše v jeden zákrok hystero+laparo.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.