Podpora plus brigáda
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@radkka píše:
Protože podpora není věčná?
To sice není, ale řekněme si upřímně, proč byl souběh podpory a brigády zrušen… protože to zas bylo ve velkém zneužíváno za spolupráce zaměstnavatele a zaměstnance, kdy ho zaměstnavatel vyhodil a zaměstnal na dohodu a dotyčný u toho byl na UP…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radkka píše:
Protože podpora není věčná?
není, já vím, že ne. Ale minimálně půlroční. To stačí. Tuším, že výdělek muže být do 4 tisíc. Kdyby to tak bylo a podporu nepozastavili, tak těch cca 9000 čistého nemá mnohdy ani zaměstnanec.
A po skončení vpylácení podpory, si může přivydělávat, když nenajde práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivisek87 píše:
Bydlim s rodicem, jinak nic nevlastnim
No tak to se pro životní minimum počítáte oba… plus tedy ještě co tak koukám, tak máš na profilovce dítě, tak pokud je tvé, tak ještě alimenty na dítě, ty se tam taky počítají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyplata podpory se pouze pozastaví, jinak si muzes vydělat 4950,– hrubého, abys mohla byt nadále vedena jako uchazec o zamestnani
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
To sice není, ale řekněme si upřímně, proč byl souběh podpory a brigády zrušen… protože to zas bylo ve velkém zneužíváno za spolupráce zaměstnavatele a zaměstnance, kdy ho zaměstnavatel vyhodil a zaměstnal na dohodu a dotyčný u toho byl na UP…
@carambol píše:
není, já vím, že ne. Ale minimálně půlroční. To stačí. Tuším, že výdělek muže být do 4 tisíc. Kdyby to tak bylo a podporu nepozastavili, tak těch cca 9000 čistého nemá mnohdy ani zaměstnanec.A po skončení vpylácení podpory, si může přivydělávat, když nenajde práci.
Máte pravdu, asi jsem se nad tím málo zamyslela ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radkka Jako, pokud bysme byly trochu vyspělejší v tom nepodvádět a nekrást, tak s tebou souhlasím a mělo by to být možné (a taky po nějakou dobu bylo) ale evidentně to tu nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když jsem před lety chodila brigádně do jednoho call centra, byly tam ženské (několik)které byly na ÚP braly podporu, jiná zase hmotnou nouzi, šéf jim potvrdil papír na příjem, který mohly mít aby nepřišly o podporu, dávky a jelo se tak několik měsíců, jiné i několik let
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano podpora se pozastaví…já jsem taky vedena na pracáku, našla jsem si brigádu, tak mi automaticky podporu zastavili…pokud bych s brigádou skončila, podpora poběží dál…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dle mého je tento systém špatně nastaven.
Nejhorší je to pak v případě, kdy Vám podpora skončí a máte možnost si jít přivydělat. Můžete si přivydělat pouze do nějakých 4950 Kč (měla by to být polovina minimální mzdy), jinak Vás z ÚP vyřadí. Ta částka vydělat si při souběhu ÚP by měla být nastavena do 10 000 hrubého. Myslím tím tedy dohody o provedení práce, brigády (nemyslím tím klasické HPP s minimální mzdou). Protože pokud si vyděláte více, jak zmiňovaných 4950, tak Vás vyřadí, ale Vy jste povinna si odvést zdravotní pojištění, což je skoro 1 400 Kč. To se už vyplatí skoro nepracovat. U dohod, kde si člověk vydělá víc, jak 10 tisíc už se klasicky odvádí zdravotní pojištění, v tomto případě je už samozřejmě evidence na ÚP zbytečná. Lepší je podle mě v případě, kdy si člověk nemůže najít zaměstnání podporovat člověka alespoň v tom, že si má hledat brigády (nezaměstnaný, tak neztrací pracovní návyky apod.) než mu házet klacky pod nohy a při výdělku vyšším než 4950 ho vyřazovat z evidence. Stejně je velká pravděpodobnost, že brigádu má jen na nějakou dobu, takže stejně opět skončí v evidenci (tzn. stojí to další peníze navíc). Pokud člověk pobírá podporu v nezaměstnanosti, tak tam bych povolil omezený výdělek (do 2-3 tisíc), bez toho aniž by se přerušovala podpora (oddalovala).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@atebe Jasně, takže když si na DPP vydělám 9400,– na zdravotním zaplatím 1400,– tak je podle tebe výhodnější nepracovat a nemít nic? Hmmm… zajímavá matematika ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslel jsem to spíše pro částky těsně nad těch 4950 Kč. Samozřejmě se vyplatí raději pracovat za 9400 a odvést si těch 1400 Kč než nepracovat. Jen si myslím, že vzhledem k tomu, že jsou brigády pro jednoho zaměstnavatele stejně omezené časově (300 hodin) a vydělaná částka se při návratu do registrace na ÚP nebere jako výdělek a tudiž není poté nárok na podporu v nezaměstnanosti, že je lepší nezaměstnaného ponechat v evidenci s tím, že se snaží mít alespoň brigády, když se nedaří sehnat HPP. Protože pokud má člověk brigádu jen na nějakou dobu, tak je to pořád jenom o tom se odregistrovat a poté zase zaregistrovat. Samozřejmě prioritou pro člověka je si najít stabilní HPP, ale proč to znepříjemňovat těm, co se opravdu snaží pracovat aspoň nějak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit