Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
měla bych dotaz. Nedávno jsem si našla nového partnera, ze začátku jsme spolu spali s kondomem, každopádně poslední dobou bez. Já beru antikoncepci a na kondom jsem nebyla zvyklá ani u minulého partnera, takže jsem byla v klidu, přítel mi řekl že v minulosti měl sice o něco víc holek ale u většiny používal kondom a že je zdravý.
Každopádně mě před nedávnem začalo svědit trošku víc dole, mám i trošku výtok a aby toho nebylo málo, objevil se mi na rtu opar. Není to nic hroznýho ale začínám trochu panikařit jestli jsem něco nemohla chytnout
Někde jsem četla že ten opar je jiný druh “herpes” a neměl by s tím souviset, ale opravdu nevím.
Nevíte jestli má cenu volat na gyndu nebo rovnou nějaký testy? Mám začít panikařit? ![]()
Tak jestli máš výtok a svědí tě to, tak určitě gynda…to bude chtít léčbu…chytnout si něco klidně mohla, to ti tady asi nikdo neřekne…
Máš patrně kvasinky. Mohla jsi je chytit, ale taky ne a prostě se dole změnilo prostředí a vyrojili se. Ony tam jsou přítomny běžne, ale drží je na uzdě lactobacily a pak nastane nějaká nerovnováha… Stres, sex, moc sladkyho a premnozi se kvasinky. Normálně se prelecite za pár dní.
Hlavně nepanikař, zajdi si na gyndu a tam se o tom s nimi pobav
Já na tyto problémy trpím asi od svých 14 let, kdy jsem byla ještě panna - kvasinky i opary. Na opar mi bylo řečeno, že existují dva typy - ten, který je jakoby pohlavní nemoc, a pak ten obyčejný, který se ti může dělat na rtech, tak i právě na genitálu a vzniká například mechanickým poškozením tam dole, a nebo klidně i tím virem, který ti dělá opar i na puse.