Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mám dotaz. Malá dostala ve čtvrtek Sumetrolim na bronchiditu. Po třech tabletkach (má ho po 12 hodinách) mi ale dnes ráno začala zvracet. Nejedla nic, co by ji udělalo špatně na žaludek, nebo o tom aspoň nevím. Takže můj dotaz zní, mám s ní zajet na pohotovost, aby ji dali jiné léky, nebo čekat do pondělí k naší doktorce? Nechci na pohotovosti vypadat já histerka, ale taky nechci zanedbat léčbu. Děkuji za odpovědi.
tak záleží - věk dítěte, stav dítěte - píšeš, že dostala tablety, tak to asi zrovna miminko nebude
@Anonymní píše:
@stinga no docela dost a,,štěkavě" kašle. Má 5 let.
tak s 5letou bych asi na pohotovost zajela, ve dne, takže co nejdřív, nebo zítra ráno
@stinga no já si tam volala a paní doktorka byla velice příjemná a řekla mi, že prostě tohle jsou léky, které děti dobře snáší a že jí to mám dávat dál a třeba v bananu. A nenechala si vysvětlit, že nejde o to, že by mi to nechtěla sníst, ale že prostě zvracela mezi jednotlivými dávkami a když jsem jí to dnes nedala tak už je v pohodě…
@Anonymní píše:
@stinga no já si tam volala a paní doktorka byla velice příjemná a řekla mi, že prostě tohle jsou léky, které děti dobře snáší a že jí to mám dávat dál a třeba v bananu. A nenechala si vysvětlit, že nejde o to, že by mi to nechtěla sníst, ale že prostě zvracela mezi jednotlivými dávkami a když jsem jí to dnes nedala tak už je v pohodě…
aha, tak to už tam jet nemůžete, to by bylo hloupé, a zkusila jsi dceři dát znovu tu tabletu, asi spíš po jídle než ne lačno?
@stinga dávám jí to vždy po jídle, říkala mi to paní v lékárně. Asi budeme muset vydržet do pondělí a zajít k naší Dr.
To jsi sama přestala po jednom zvracení dávat atb? To asi nebyl dobrý nápad ![]()
@Anonymní píše:
@stinga dávám jí to vždy po jídle, říkala mi to paní v lékárně. Asi budeme muset vydržet do pondělí a zajít k naší Dr.
no to jo, ale já být tebou, bych to ještě zkusila jí dát další tabletku, když ji vyzvrací - je to jasné, ale třeba také už zvracet nebude
@Anonymní píše:
Ja bych ho teda hned nevysazovala, nemuzes vedet, zda zvraci po nem. Nevim, jak se ma uzivat, vse jsi dodrzela? Nezvracela z hlenu?
@stinga píše:
no to jo, ale já být tebou, bych to ještě zkusila jí dát další tabletku, když ji vyzvrací - je to jasné, ale třeba také už zvracet nebude
Udelala bych to stejne
@Anonymní píše:
Určitě bych po jednom zvracení nevysazoval. Kdy měla dostat tu dávku, co už jsi nedala?
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mám dotaz. Malá dostala ve čtvrtek Sumetrolim na bronchiditu. Po třech tabletkach (má ho po 12 hodinách) mi ale dnes ráno začala zvracet. Nejedla nic, co by ji udělalo špatně na žaludek, nebo o tom aspoň nevím. Takže můj dotaz zní, mám s ní zajet na pohotovost, aby ji dali jiné léky, nebo čekat do pondělí k naší doktorce? Nechci na pohotovosti vypadat já histerka, ale taky nechci zanedbat léčbu. Děkuji za odpovědi.
A kdy po užití tablety zvracela? Měl lék možnost se vstřebat? A další dávku jsi jí nedala?
Pokud jsi to vysadila a je to už víc hodin, tak léčba nebude účinná a budete začínat v pondělí znova. Což mi u bronchitidy v sobotu nepřijde jako dobrý nápad.
Pokud jsi už léčbu úplně nezkazila, zkusila bych dát v dané době další tabletu. Budeš mít hned jasno, jestli bylo zvracení náhodné nebo ne.
Pokud jsi to přerušila a nemáš tedy holce co dát, jela bych na pohotovost pro jiný lék a vše jim řekla.
Jejda, nemůžeš předepsaný lék, který se má v nějakých intervalech užívat, jen tak vysadit, radí ti tu dobře..zvlášť jestli to jsou antibiotika…