Pokakává se - už nemůžu

Anonymní
15.7.18 21:49

Pokakavani - uz nemuzu...

Mile maminky, velice vas prosim o rady. Treba jste nektera resily stejny problem. Ja uz proste nemuzu, nevim jak to dal resit…
Syn ma 3,5 roku a ma problem s kakanim do zachodu. Od miminka mu mikdy nevadilo byt v pokakane pline, naopak, pokakany byl nejvice vysmaty a spokojeny. Pozdeji jsme poznali, ze se pokakal, kdyz si v klidu sam hral v pokojicku, to bylo jasne ze je plina plna a jen jsme se tomu vzdy smali. Odplenkovavali jsme cca od dvou let, poradne se nam to zacalo darit az tesne pred 2,5 rokem, kdy nastoupil do skolky. Byl hodne problem jak s curanim tak kakanim, casem mu ale hodne pomohla skolka (a trpelive p. ucitelky), a naucil se. Volal i doma, obcas se samozrejme nejaka ta nehoda stala. Nejakou dobu byl v pohode, pak zase ne, pak zase volal… Mel svoje obdobi, kdy to slo akdy zase ne. Proste boj, ktery trva doted. Nyni uz asi tri mesice je zase problem. Nevim si vubec rady, protoze mi prijde, ze se to zhorsuje!
S curanim je to celkem v pohode, vetsinou si ale trosku ucurne do trenyrek, pak si uvedomi a bezi na zachod. Nebo se zeptam a on jde. Kakani hruza. Doma se pokakava neustale, klidne i 3× za den. Neustale peru pokakane trenyrky a teplacky. Prijde mi ze i zadrzuje, a pak je to na vickrat, vetsinou kdyz uz je to po vice nez jednou, ma jen uprdnute anebo ridke, skoro prujem. Od miminka nam kakaval vickrat denne, extremy byly i 7× za den, ale dle mudr. vse v poradku. Je hodne jedlik, sni hodne, co se nachysta to sni, nemusime premlouvat, ve skolce je za hrdinu, kucharky ho zboznuji, kdyz nese talir na pridavek, takze se asi ani neni cemu divit. Ale neni to zadny tloustik, prave by to podle jeho hubenosti nikdo nerekl.
Ve skolce az takovy problem neni, chodi tam v pohode, sam si zajde kdy potrebuje, pokaka se tak 1 tydne… Doma opravdu hruza. Neustale vysvetlujeme, motivujeme, slibujeme hory doly, prosime, zadonime, a zase vysvetlujeme, vysvetlujeme a vysvetlujeme. Ptame se proc to dela… Mluvime o tom. Nefunguje to. Na zadek uz taky dostal ne jednou, nejsme zadni tyrani ale pokud si to situace zada, na zadek dostane. Zabavovali jsme jak sladkosti, tak hracky. Nefunguje, u hracek akorat zbytecny rev a stres. Slibujeme, „pokud budes volat, koupime to a to, dostanes to a to“… Nefunguje. Odmeny ve forme bonbonu za vykakani fungovaly asi 2×, nacez na zachode sedel nonstop a tlacil i kdyz nebylo co. Krik taky nepomaha. Dali jsme mu trenyrky vyprat, s hruzou jsme zjistili, ze se v pokakancivh babra rad a vubec mu to nevadi. Ledova sprcha - vysmaty jak leco, ja chci jeste. Hrali jsme mu divadlo s plysaky, kteri mu domlouvali, nic.
Uz vazne nevim co by pomohlo. Nefunguje nic a my jsme zoufali. Jsem nervni kdyz nekam mame jit. V obchode pokud nesedi ve voziku, se pokaka. Jedeme na vylet, beru x nahradnich veci, protoze pri prvni prilezitosti se pokaka. Na navsteve, v restauraci, prochazce, kdekoli… Na prochazce, reknu mu " ale ja te neprevlecu, mas volat…", in nasedne s pokakanym zadkem na kolo a frci spokojene domu..
Je to vazne na hlavu a o to vic na nej tlacim, zacinam byt hodne neprijemna. Vzdy slibi, maminko, uz to neudelam, ale zase… Premyslim ze zitra vytahnu nocnik, ktery nikdy nepouzil, nechtel na nej, chtel rovnou na zachod. Opravdu nevim. Zacinam se obavat zdrav. problemu, ale prece to by byl problem porad, a ono mu to slo nejakou dobu…
Prosim mate nejakou radu, pomoc, zkusenost. Budu rada a vdecna. Diky.
Prosim anonymne.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1057
15.7.18 22:08

Tak to vam nezavidim. Musi to byt narocne. My meli s holkou opacny problem, zadrzovala a hovinko pak bylo strasne tuhe a neslo ven. Sice to mate naopak, ale treba by vam pomohlo udelat v tom pravidelbost, jako u nas. Kazde rano po probuzeni (do pul hodiny) si sednout na zachod a cist, povidat. Chtelo byto vyprazdnit na cely den. Nebo pak udelat takhle pravidelne jeste po obede a navecer. U nas pomohly s touhle pravidelnosti homeopatika. Jsou teda na predpis - Plumbum metalicum.
Preju pevne nervy :palec:

Mozna jeste nedelat natlak. Zkusit to vubec nekomentovat… Ani kdyz se zadari do zachodu. Treba uz ma takovy blok, ze uz to snad dela naschval, ani si to neuvedomuje… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25126
15.7.18 22:09

A co psycholog? Nebyli jste? Zvazila bych navstevu. Plus co vymenit detskou doktorku? Treba mu spatne funguje sverac. Jako asi se pani doktorka musela splest, kdyz rika, ze je v poradku. Kdyby byl, tak by se asi nehody nestavaly tolikrat za den… A ridka stolice nekolikrat denne mi taky nepripada zrovna jako standard.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.7.18 22:11

musí to být únavné..co takhle zkusit říct, že je ostuda a bude muset nosit plínu, která je pro mimino..? tohle tedy bezpečně zabralo u nás, i když jsem to řešila jen jednorázově

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
15.7.18 22:13

Nase mala se takto pokakavala asi do 2,5 roku, bylo to narocne, porad prat… My jsme se snazili na to nereagovat, nijak ji netrestat… Taky parkrat prala kalhotky a nevypadalo, ze by ji to vadilo. Odeslo to tak nejak samo, nechali jsme ji cas. Ale nebylo to lehke. Treba na navstevach mivala radeji plenku, protoze jsem nechtela riskovat. Byt tebou, poradim se s doktorkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2220
15.7.18 22:16

To by mi siblo. Když mu reknete, že bude muset ležet v nemocnici, aby doktoři zjistili, proč se pokakava? A že tam bude ležet sám? Na naší malou tohle funguje na 100%, ta je zase prase a já ji starším zloutenkou. Tak stačí říct nemocnice, a že tam s ní nebudu moct být a letí si umýt ruce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
15.7.18 22:16

A jak často jde opravdu na záchod (udělá bobek)? V trenkách má všechno, nebo jen trochu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6980
15.7.18 22:19

Určitě jděte na proktologii, v Motole je vynikající mudr.Rousková, my k ní chodili se synem protože zadržoval, což se projevovalo i ukakáváním (obtékání).Ono už jenom to,že vyloučí zdravotní problém vám pomůže, budete vědět,že je to „jen“ v hlavě :palec: . Je to šílené období!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.7.18 22:22

Nez vyhrozovanim ostudou, nemocnici a buhvi cim (po uz tak dlouhe dobe) asi bych toho lekare zvazila, psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9034
15.7.18 22:29
@marg píše:
To by mi siblo. Když mu reknete, že bude muset ležet v nemocnici, aby doktoři zjistili, proč se pokakava? A že tam bude ležet sám? Na naší malou tohle funguje na 100%, ta je zase prase a já ji starším zloutenkou. Tak stačí říct nemocnice, a že tam s ní nebudu moct být a letí si umýt ruce…

Ježíš, nemocnicí svoje dítě nestraš. Je to vaše věc, ale kdyby vás nedej Bože potkalo trápení, jako nás.......v nemocnici obden po dobu 4 měsíců, pak pochopíš, jak je těžké dítěti vymlouvat, že už to bude dobré...... že už to nebude bolet, že nebudou nic dělat. A přemluvit ho, aby nebrecelo hodinu před cestou do špitálu. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.18 22:34

Víte já nechci dělat předčasný závěry či vás nějak strašit, samozřejmě je ještě dost malý a může z toho vyrůst, ale myslím, že takový problém nebude fyzického rázu a nepomohou ani sliby či zákazy nebo výhrůžky, vzhledem k tomu, co píšete, že malému od mala nevadilo být v pokaděný plíně spíše naopak a též tvrdíte, že se v tom rád „babrá“ tak si myslím, že se u něho projevuje fetiš na výkaly už takto v dětství. On si moc dobře uvědomuje, co dělá a evidentně mu to působí radost a potěchu nicméně ví, že to není správné, kdyby měl psychické potíže či fyzické, pokakává se i ve školce, ale to, jak vy tvrdíte, nedělá. Prvotně bych to řešila s psychologem, ale dobře vybírejte, protože toto je hodně choulostivá záležitost a nejsem si jistá, že každý dětský psycholog bude mít pochopení či vědět jak postupovat.

• Citovat
  • Upravit
13764
15.7.18 22:46

V první řadě je potřeba si uvědomit, že to dítě to nedělá schválně, dospělému se to zdá jednoduché - chce se mi na záchod - jdu na záchod, ale pro dítě to jednoduché není, je to spousta úkonů, které musí zvládnout. A musí do toho dozrát.

Chápu vaší únavu, že už je to otravné, ale čím větší divadlo okolo toho bude, tím to může být horší. V žádném případě bych z toho nedělala ostudu, ani nevyhrožovala doktorkou nebo nemocnicí (!!). To všechno to může jen zhoršit nebo z toho udělat trauma. Ve vašem případě bych řekla, že už to má psychické.

Nezabere nic jiného, než počkat, dát mu klid, jistotu a čas. Neslibovat žádné odměny, ale ani tresty. Pokud je to až tak extrémní, že se pokaká několikrát za den, tak bych volila na ven dát zpět plenku - v případě, že mu to nevadí a není to pro něj ponižující.

Jinak to znám z vlastní zkušenosti, syn se učil chodit na záchod dva roky, od dvou do čtyř. Pokakával se taky denně, naštěstí většinou jen jednou. Občas už jsem taky vybouchla, ale většinou jsem se to snažila řešit v klidu a s pochopením. Nakonec to přešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
15.7.18 22:48
@latunka01 píše:
Určitě jděte na proktologii, v Motole je vynikající mudr.Rousková, my k ní chodili se synem protože zadržoval, což se projevovalo i ukakáváním (obtékání ).Ono už jenom to,že vyloučí zdravotní problém vám pomůže, budete vědět,že je to „jen“ v hlavě :palec: . Je to šílené období!

Souhlasím, taky mi to připadá spíš jako zadržování a následné obtékání stolice.

Zakladatelko, přečti si co je enkopréza, ať máš představu o co jde. Tvůj syn je relativně malý a tak mu je fuk, že má naděláno v gatích, čím starší, tím víc se tím trápí. Rozhodně ho netrestej, spíš vysvětluj, ať mu nevytvoříš blok z toho a pak to nepůjde vůbec. K psychologovi bych nešla. Asi bych poprosila pediatra jak postupovat (většinou stačí čípky a tréning). Jde o to, že tuhá stolice se tam ucpe (pokud zadržuje) a ta čerstvá to obtéká, což vlastně už syn nedokáže ovládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4627
15.7.18 22:50

No, tak a ja si myslim, ze u skoro 4 leteho ditete neni normalni, aby chodilo tak casto na zachod, i kdyby jedlo, jak Otesanek. Myslim, ze necítí potrebu, evidentně, to neni úplně tuha stolice, aspon to tak chapu… co si budeme povidat, tuhý bobek by sice obchode byl problem, ale ne tak tragicky. Osobne by ho mel nejdřív videt proktolog. A podle doktorky je vse ok, Jo? Psychologa bych navštívila az po vyloučeni fyzické příčiny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3394
15.7.18 23:02

Měla jsem podobné problémy v 16 letech, ovládnout jsem to neuměla, ve škole jsem si s tím vytrpěla, jezdila po vyšetřeních a hlavně to souviselo s psychikou. Objednejte se k psychologovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

LOCKIG

• (4.9) + 8 recenzí

Nočník žabka

• (4.5) + 2 recenze