Syn se pokakává v 7 letech

Anonymní
31.8.25 21:47

Pokakavani v 7 letech

Ahoj maminky,

už jsem bezradna. Synovi je 7 let a stále se několikrát denně pokakava nebo respektive má spinave trenky/kraťasy. Poslední dobou je to každý den - několikrát, už sem bezradna. Řešíme víceméně od školky, kdy byly doby klidu.
Mluvíme o všem, nic ho netrápí, dávám denně vlákninu, vyváženou stravu…
Za pokakavani ho samozřejmě neplacam ale už nevím, cítím se zoufale. Říká že nemá k tomu duvod to dělat, že to nejde zadržet? Ale přitom curani ok.

U doktorů řešeno- není to enkropreza, bříško strava komplet vysetreny. Nyní cvičíme dýchání do Bránice a zatím nic :roll:

Dneska třeba jsem ho poslala po snídani (ač říkal, že nechtel) a vykákal se a byl cisty. Pak během dne 2× špinavý.

Řešili jste někdo?

Trenky si umyva v rukavicích sám poslední týden, už vážně nevím :roll:.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6228
31.8.25 22:06

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5965
31.8.25 22:21

To, že se zatím na nic nepřišlo, neznamená, že nemá syn zdravotní problém. Vzpomínám si, jak jsem si roky doma stěžovala na únavu. Mysleli si, že jsem „mouchy snězte si mě“ a mám se víc hýbat. Jednoho dne jsem to už nedávala a vždy po škole sebou plácla na gauč a jen ležela. Nutili mě chodit ven, aspoň obejít barák, abych byla na čerstvém vzduchu. Silou vůle jsem ho obešla. Zhoršovalo se to. Trvalo to tak tři roky. Nakonec mě rodiče vzali ke známému - lékaři. Byl to chronický zápal plic a zánět ledvin. Nic mi nebylo, jen ty únavy, tak to rodiče nenapadlo a já netušila, že mi něco je. Nechci rozebírat, že mě rodiče neodvedli k lékaři dřív, ale že může být zdravotní problém, o kterém se neví, nikoho nenapadne, nebo prostě se těžko hledá. Jinak ano, mám stejný problém u syna, ale ne v takové míře jako ho máte vy. Zatím také tápu. Myslím, že je víc citlivý, takže se nezlobím. Lékařka také zatím neví, nic se zatím neprokázalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.25 22:23

Syn známé míval podobny problém, v menší míře. Byla to celiakie.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.25 22:43
@Kipa22 píše: Více

Přesně tak. To, že nic nezjistili, neznamená, že to nic není.

Tohle vypadá na zdrav. problém, trenky bych ho v tomhle případě fakt prát nenutila, vždyť na WC chodí!

Já, když byla malá, tak mě pořád bolelo břicho - doktoři, že to nic není, stresy… No, byla to ulcerózní kolitida.

Pokud syn říká, že to nemůže ovlivnit, tak to v 7 letech snad už pozná, ne? Trochu bych tomu dítěti věřila. Už je velké.

• Citovat
  • Upravit
5965
1.9.25 08:09
@Anonymní píše: Více

Také bych ho nenutila, aby si pral trenky. Chápu důvod, má si tím uvědomit, že se to nedělá. Ale jak je z příspěvku vidět, tak si to uvědomuje, ale ovlivnit to nedokáže. Je tedy trestán za zdravotní problém a to je nefér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2088
1.9.25 08:21

A stolice má jakou konzistenci? Pevnou, že utření zadku by nebylo nutné, nebo je to lepivé či řidší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.9.25 08:22

Řešili jsme také, ne teda tak dlouho, ale ve výsledku za to mohlo ADHD. Při upnutí pozornosti na cokoli jiného (televize, hra, pohyb atd.) šlo myšlení na vyprazdňování se úplně pryč. Vše bylo důležitější než dojít si na wc. Ještě dnes, v devíti letech, dcera raději půl hodiny skáče a klepe sebou se skříženýma nohama, než aby si došla na malou. Nadávám, ale nic nenadělám. Už naštěstí nemá (asi od sedmi let) nehody. Jinak bez plen byla od dvou, to s tím to nesouviselo.

• Citovat
  • Upravit
4353
1.9.25 08:25

A to ma tekutou stolici nebo naopak vetry?
priklanim se k tomu ze mu ve strave neco nesedi a tohle je dusledek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.9.25 21:32

Ahojte moc Vám děkuji za odpovědi :(

byl právě i na testech na celiakie/alergie/parazity/choroby, věřím, že důkladně vše a nic nebylo objeveno.
Stravu se snažím dávat pestrou, nevím, co by ho mohlo dráždit, sladké u nás ve velké míře není a převážně pije jen vodu a čaj.

Jediné, čeho jsem si všimla, že se mu chce krátce kakat vždy po kakau, ale nevím, jak přesně by to mohlo mít souvislost.

A ano, převážně je to u sledování televize/hraní hry.

Nenadávám, ale nechci být laxní, že by příliš i pečiva mohlo toto zapříčinit?

A stolice je právě skoro vždy taková měkčí, ikdyž udělá tuhý bobek, že vždy musíme velmi utírat - to jsem si říkala, jestli to není právě tím zadržováním.

Já nevím jak to mám chápat - svěrač dle proktologa funguje dobře, oslabené břišní svaly - cvičíme dýchaní atd, tak nevím, nedává mi smysl, proč se to děje, když on sám to nechce.

• Citovat
  • Upravit
2088
2.9.25 11:37

Když stolice není optimální, tak bych za tím nějakou nesnášenlivost potravin viděla, testy nejsou úplně spolehlivé. Lepek, histamin, laktóza, fruktóza… Zkuste eliminační dietu.
Klidně může mít víc problémů najednou, na to se taky musí myslet. Třeba víc intolerancí nebo k tomu ještě ADHD, jak už bylo zmíněno.
Já např. snesu jeden krajíc chleba nebo rohlík denně, když sním víc pečiva, tak lepivá stolice až průjem. To stejné mi dělá víc cukru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.25 12:54

Umazávání je znakem toho, že je tam dost možná nerozpoznaný hirsprung a následně megakolon nebo rektokéla. Je udělaná defekografie a rektální manometrie na gastro klinice? Řešte to dál. Jestli to tam je a nechá se to tak, bude časem inkontinetní se stolicí a invalidní ještě jako mladý člověk. Snažte se dostat na gastro na nějakou FN. Můžou tam být taky poruchy svěračů, kdy jeden funguje dobře a druhý opačně a vytváří tím rektokélu. To proktolog nepozná pohmatem, to se měří manometrií. V rektokéle zůstává stolice a ta pak umazává. Obyčejná kolonoskopie nic z toho neprokáže. Třeba na hirsprunga se musí se udělat speciální etážové odběry sliznice.
Není to pořádně dovyšetřené. I když má člověk průjem, je schopen se pořádně utřít, takže konzistencí stolice to umazávání není. Je tam fyziologický problém. Běžní gastroenterologové o tom nemají moc potuchy. Dostaňte se na kliniku.

• Citovat
  • Upravit
650
5.9.25 20:00

Pokud se to stává u TV a hraní hry, předpokládám, že nechce odbíhat.

Uvědomovat si to vůbec nemusí. Vysvětlování, motivace u nás byla bez odezvy.

Měli jsme to úplně stejně, asi do 10 let, vše přesně jako u vás. U nás byl začátek tohoto hned při nácviku na nočník, asi nějaká moje chyba, možná předčasně nebo nedostatek soukromí.

Žádný zdravotní problém, prostě na to dítě kašlalo nebo asi spíš mám dojem, že prostě tuto činnost z nechuti oddalovalo. Pomohlo až jasné odesílání na záchod a pak už dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí