Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky mám dotaz, mám dvojčátka co mají 10 týdnů. Narodily se v 38 tt, takže prakticky donošené. Ale od narození nesnáší polohu na bříšku. U malých miminek mi to bylo jedno, ale teď už by měli cvičit zvedání hlavičky, ale kdykoliv je dám na bříško, tak zvedají jen chviličku a pak se příšerně rozeřvou.
Ještě dodám, že s Natálkou chodíme cvičit Vojtovku, právě kvůli držení hlavičky na jedné straně. Tam mi právě fyzioterapeutka říkala, že je na to bříško musím dávat častěji a na dýl, že jinak budou zaostávat, ale že když řvou, tak to nemá cenu, protože to hlavičku nezvedají, jen se vztekají.
Ale jak to mám teda udělat????
Prosím máte někdo zkušenosti? A třeba máte někdo dítě co na bříšku moc nebylo a přesto se nakonec vyvíjelo normálně? Moc děkuju
měla jsem to s našima dvojčatama stějně…dokonce ani v porodnici, když se měli svítit kvůli žloutence, tak jsem je musela pod světlem otáčet po hodině…tak na to, že byly nedonošený a spavý, tak na bříšku prostě řvaly a protestovaly…a ani pak doma tak nechtěly bejt…na rehabilitaci poradili dávat je na bříško na balon…to jsem párkrát udělala a říkali, že to mám fakt zkoušet na pár vteřin…aspoň při přebalení, při koupání, když se jim to nelíbí a nehrotit to…fakt moc na bříšku času netrávily a na to, že jsou nedonošený…tak dál se vyvíjely zcela v pořádku, jakoby jim ten měsíc ani nechyběl…až se na rehabilitaci divili…tak neboj a netrapte se všechny tři…když se jim to nelíbí ![]()
nas malej to nesnasel tak do 3 mesicu mozna i chvili dyl,doktorka i rikala na 3 mesicni ze to neumi proto u toho rve… ale pak jsem ho zacla davat cim dal tim vic na brisko, no a zvykl si a ted to miluje…prospival krasne i bez toho a vse bylo v normalu…
zkus davat na kratsi dobu ale vickrat denne, treba pri kazdym prebalovani…nekdy zkus prodluzovat nez poznas ze zacnou plakat tak otoc ![]()
syn nesnášel být na břiše na měkkém, musela jsem ho dávat na tvrdou podložku. Takže na posteli jsem se nechytala… ale nevim, kde je dáváš ty ![]()
Myslím, že je to normální, Daník vydržel chvíli dýl kolem třetího měsíce- třeba pět minut. Až tak od 4-5 měsíce vydrží i 20 minut..
Dávej tedy častěji na menší chvíli ono se to poddá
Holky děkuju. no dávám na pár sekund, když se zadaří tak pár minut. Pokládám je na rozložený gauč, kde i kojím. Je docela pevný a tvrdý. Někdy na deku co mám na stole, kde cvičíme vojtovku. je to jedno, řvou tam i tam. Jediné co jsme vypozorovali, že celkem spokojeně zvedají hlavu, když je necháváme odkrknout na rameni. Tak se vždy nenápadně přesuneme až do lehu na zádech, takže v tu chvíli miminko vlastně leží na břiše na nás. to jim trvá trochu dál, než si uvědomí co se vlastně stalo a opravdu se chvíli snaží.
Jinak já bych je taky netrápila. Ono už tak se napláčou až až, furt musí na něco čekat. Ale ta rehabilitační sestra mě trochu vyděsila…
Ještě teda malej pase, když se snaží čučet na televizi
a nebo když jsem před ním trdlala - dala na gauč, přisunula stolek, šla před něj a třeba tancovala
![]()
Ahoj,
zbytečně se nestresuj. Takhle malým dětem stačí fakt chvilička, pár sekund a několikrát denně a postupně, jak budou sílit, se intervaly budou prodlužovat.
Moji taky nechtěli na bříško, teda hlavně malá, ta to vždy šíleně ořvala a já ji nenutila. Přišlo to postupně a samo.
Tak dnes po koupání oba vydrželi na bříšku 2 - 3 minutky bez řevu. Masírovala jsem je olejíčkem a poprvé to přijali bez breku ![]()
Jejda já bych si tak přála, aby byli spokojenější a ve větší pohodě. To se o ně pak tak ráda starám. Ale když tak často pláčou, kolikrát už jedu jen mechanicky, abych udělala co je potřeba a rychle uspat. Ale dnešní koupání pro mě bylo povzbuzující ![]()
![]()
tak vidis bude to lepsi a lepsi ![]()
jeste jsem malymu jako tlacila na prdelku kdyz byl na brisku, lehounce psis jen pridrzovala, to jim pomaha aby to nebylo tak narocny
Ahoj, naše malá to jako malinké miminko milovala a na bříšku chtěla i spinkat.Pak přišla vážná nemoc s v dusledku toho jsme strávili skoro 3týdny v nemocnici a ze zdravotních duvodu polohovat na bříško nešlo. Fyzioterapeutka nám ukázala cviky, které s ní cvičím, ale i tak na bříško nechce. Když ji položím krásně zvedá hlavičku a opírá se o předloktí, ale asi po 5 minutách začne plakat a vztekat se. Přijde mi jako by se chtěla plazit, jelikož kope nožičkama a snaží se přitahovat ručičkama…Když jsme byli ted u doktorky, tak malé se nechtělo vubec a ležela a žužlala si ručičku. Paní doktorka naznala, že jestli se do dvou tydnu nezlepšíme hrozí nám rehabilitace.Tak bych prosila o radu, jak ji ležení na bříšku zpříjemnit???Máme 3 měsíce