Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mám doma měsíční miminko a bojuji s kojenim vsedě (v porodnici jsem kojila pouze vleže kvuli nástřihu). Problém je, že miminko nechce při kojeni uvolnit ruce, dát paži kolem pasu, pořád ručičky dává k obličeji. Jak to miminko naučit? Mám se s ním přetahovat?
Omlouvám se za hloupý dotaz…druhá věc je, že při kojení mi pravidelně usíná, a potom si neodříhne. Zkoušela jsem dloubání, změnu prsa apod., ale pravidelně mi usne, ani prso nepustí… Když ho potom zvednu na odříhnutí, tak se vzbudí, ale neodříhne si. Vím, že třeba nepolyká vzduch, ale potom v postýlce se kroutí (jakoby tlačí) a občas mu teče od pusy mléko. Co dělám špatně?…děkuji za případné rady.
Ja kojim odjakziva vleze. Deti mi taky usinaji/usinaly u prsa, ale jsou nerihaci a neblinkaci
@Lena1980 můžeš i nadále kojit v leže. Co se týče rukou - tu spodní dávám pod sebe, tou duhou mě většinou poplácává po prsu
tedy aktuálně si při kojení strká prsty do pusy, ale to maloši ještě neumí. Nebojuj, zkus změnit polohu - podepřít mrně třeba polštářem atd.. co se týče odříhnutí - když mi mladý usne u prsa, prostě si ho nahodím a poplácávám tak dlouho, až krkne - někde je to třeba 10 minut. V noci to nedělám, protože tahá pomalu a v klidu, to vím, že vzduch nenabere. To, že tlačí, nebo že upouští mlíko pusinou, je celkem normální (pokud to není extra hodně).
@Lena1980 Když kojíš, musíš mu holt místo rukou nacpat k puse prso. Bez trochu přetahování to nepůjde (já občas rvala mlasému z pusy palce).
Dítě bolelo břicho, i když po kojení většinou krkal jak starej chlap. Takže šoatně neděláš podle mě vůbec nic.
Zavinout a pak přiložit - problém s rukama vyřešen
Můj syn byl v té době 80% dne sešněrovaný. Pokud se vzbudí na odříhnutí, tak bych počkala tam 10-15 minut (narovnat a zase hodit na rameno - i vícekrát opakovat) a pokud do té doby nic nevyjde, položit na levý bok a nechat být.
Chci kojit i vsedě, abych třeba u dr. mohla prcka zasytit (tam si asi na zem nelehnu
Problém není v tom, že by se nepřisál, ale prostě ty ruce nemá uvolněné…možná to moc řeším a je jedno jestli je ruka kolem pasu nebo u těla…kojení v zavinovačce jsem nezkoušela, obecně nesnáší být v zavinovačce, vždy ruce vysouká - je teda pravda, že mám jen tu rychlozavinovačku, ne tu šněrovací…
S tím usínáním mám obavu, aby se dost najedl, protože někdy usne třeba po třech minutách, což se mi zdá hodně brzy…
@Lena1980 píše:
S tím usínáním mám obavu, aby se dost najedl, protože někdy usne třeba po třech minutách, což se mi zdá hodně brzy…
Kdyby trpěl hlady, bude nespokojený a nebude přibírat. Bála bych se, jedině pokud by se jednalo o nějaké nedonošené dítě či dítě se žloutenkou.
S ručičkama asi budeš muset trochu bojovat, nebo sešněrovat. A proč chceš kojit v sedě? Podle mě to nemá žádnou výhodu, v leže je to mnohem příjemnější, zvlášť s rostoucí hmotností dítěte
Moje dcera si ve svislé poloze nikdy neoddříhla, ale když jsem jí dala po kojení na bříško, tak vždycky. Ale ona už od narození pásla koníky a vůbec neblinkala.Syn si taky při položení na bříšku říhl rychle a hodně, ale občas něco ukáplo a zvládal to až od těch 4 týdnů. Zase uměl krkat i na rameni, to pro mě byla novinka
V noci bych se s odříháním netrápila, já jsem byla ráda, že usnul, ještě ho budit, pokud nemá prdy…Pokud usne a nebudí se za hodinu, je schopnej se za tři minuty najíst. Moje děti to uměly obě, přibíraly ukázkově, časté kojení nevyžadovaly. Buď za to ráda. Prostě každé dítě je jiné, zkoušej, co vám vyhovuje a nenech se svazovat zaručenejma radama. Stejně se to všechno s miminkama tak mění, co platí dnes, nemusí platit zítra, co je dnes problém, nebude problémem navždy.
Asi to fakt moc řešíš, tipuju, že nejpozději za měsíc se bude umět zasytit v jakékoliv poloze, když bude mít potřebu. Když nebude, bude dělat blbosti.
Hlady snad netrpí, k dr. jdeme příští týden, tak uvidíme, jaké budou přírustky. Porodní váha byla lehce přes 4 kila, nedonošené není. Asi tomu je opravdu potřeba dát čas a trpělivě zkoušet…
A nekroutí se kvůli prdíkům? Malý dělal to samé. U prsa usínal pravidelně a pak ho odříhnout bylo na 15 minut.
@Lena1980 Dej si na klín polštář a miminko na něj polož. Říhání nehroť, opatrně pak polož a když se pak začne hodně vrtět, tak zvedni a většinou si u toho i říhne. Pokud je to hodně velký problém, tak zkus položit miminko přes svoje nohy bříškem dolů a jemně ho hladit rukama po zádíčkách.
@Lena1980 jak celkově u kojení leží? má ležet na boku, jednu ruku za tvými zády nebo ve tvém podpaží.. při ležení na boku má být v ose - ucho - rameno - kýčel. Nemělo by být v rotaci - třeba ležet skoro na zádech a jen otočenou hlavu nebo otočený trup k tobě, ale nožky a pánev od tebe… Jestli je v rotaci, tak se možná nemůže uvolnit a tak se brání rukama.
To je dobrý tip s tím polštářem, jak píše @Amys a když je na polštářku n boku, tak mu pokrč nožky, trochu ho schouli pod to tvoje druhé prso, aby byl trochu jako v klubíčku, jako v bříšku.
Ručičky by vadit neměly. To je má stále na pusince?
Nastuduj správnou techniku přiložení, ideálně z počátku polohu tanečníka a dobrá je taky boční fotbalová.
Pokud by to nešlo, tak jedině sešněrovat.
Po nakojení si dej miminko na hrudník (bříškem k sobě) a podlož se pod zády, ať jsi v pololeže. Buď si krkne nebo ne… ![]()
Jestli si nejsi jistá, kolik vypije, tak sleduj čůrání. Měl by mít 6-8 počůraných plen za den.
Doporučuje se na kojení moc nenabalovat (nebo i svléknout), dítě to udržuje ve větší bdělosti.