Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj vsichni,
mam diagnostikovana polycysticka ovaria a bylo mi receno, ze jedinou moznosti, kdyz momentalne nechci dite, je uzivat antikoncepci.
Chci se zeptat vas, co mate take tuto diagnozu, zda opravdu se musi antikoncepce brat, ci se da nahodit cyklus i nejak alternativne? Treba kontryhel, rebricek…neco jineho priprodniho, pripadne mate zkusenost s homeopatiky ci necim?
Pred par lety jsem si prosla absolutni bezradnosti pri zjisteni sveho onemocneni, vysadila jsem antikoncepci, menstruace neprisla, kazdy mesic jsem chodila na vyvolavacky, pak brala utrogestan…zazrakem jsem otehotnela, takze dite mam…po porodu jsem opet najela na antikoncepci, protoze mi bylo receno, ze jina moznost neni…a ted jsem antikoncepci vysadila, protoze uz se mi nechce do tela furt cpat nejaka chemie. Budu rada za jakoukoli vas zkusenost a radu.diky
Ahoj, mám taky PCO, sama jsem nemenstruovala, jinak to proběhlo stejně jako v tebe, po skončení kojení prvního syna jsem otěhotněla podruhé, bylo mi řečeno, že těhotenstvím se to mohlo upravit, po skončení kojení je to prý na mně, z pohledu mého doktora jsem zdravá. Prášky rozhodně nechci a brát nebudu, můj doktor mi řekl, že naopak by bylo dobré zjistit, jak to budu mít. Ty ještě kojíš?
Ahojky, trpím taky na polycistická ovaria, už před těhotenstvím s tím byl problém, nedařilo se, pak jsem šla na laparoskopii a do měsíce jsem zázrakem otěhotněla…synovi je 14.měsíců, já v březnu přestala brát prášky protože jsem je zapomínala užívat, a od té doby MS nikde…hormony do sebe už cpát nechci a tělísko co mí dr. nabízel odmítám, asi tam v brzké době naklušu, co s tím se dá dělat
Ahoj, nene, ja nekojim a ani jsem bohuzel nekojila, lakatce se mi nerozjela…pak jsem cekala, zda to dostanu a nic…tak jsem vymekla a nasadila opet antikoncepci…jenze mi postupem casu nejak doslo, ze tu antikoncepci proste brat nechci…jenze nevim, jak docilit alespon nehakeho cyklu…samozrejme-muzu zase brat utrogestan, ale to je vpodstate zase chemie
Načítám citovaný příspěvek, čekejte prosím…
Mne prave gynekolog rekl, ze telisko neni vhodne, ze jedinou moznosti je brat antikoncepci ve forme prasku…ale copak opravdu neexistuje jina moznost?
Hm, mně hlavně přijde, že nevědí co s náma. Už jsem tady četla dost příběhů s PCO, ale každá ženská reaguje trochu jinak. Já bych zkusila třeba jiného doktora. Před otěhotněním jsem chodila na akupunkturu, paní doktorka dělala i čínskou medicínu. Brala jsem ale u toho utrogestan a přestala jsem tam chodit asi 4 měsíce před otěhotněním, takže vlastně nevím, jestli to pomohlo, ale řeší to tam taky, ale bylinkami.
A je vlastně takový problém, že nemáš menstruaci? Mně doktor nabízel hormonální tělísko Mirenu, tady na netu jsem se dočetla, že se při ní nemenstruuje. Ale nevím, zatím nic nemám a ještě kojím.
Tak to vis, ze by mi nevadilo, ze nemenstruuju…ale jde o to, ze se vlastne tvori cysty na vajecnicich a bojim se, aby se nejak nezvrhly, nezvetsily a nepraskly…a pak mne jeste trapi ty dalsi priznaky pco…hlavne teda akne a k tomu mam atopicky ekzem a ten se v souvislosti se zhorsenym akne zhorsuje taky…z toho jsem tedy fakt nestastna.
No a co se tyce mireny, ja prave o ni uvazovala-preci jen je to hormonalni telisko a tudiz by to melo dle mne fungovat i na pco…ale doktor-chodila jsem na reprodukcni kliniku, tak jsem se ptala jej-mi rekl, ze jedinou moznosti je antikoncepce prasky…jenze ja nejak doted nechapu proc…dyt sakris hormon jak hormon ne?
No, asi budu brat ten utrogestan a treba jeste postupem casu vymyslim neco jineho…ale to pco me fakt stve teda
Taky mi přijde hormon jako hormon. A nechceš se zeptat ještě někde? Mně věda utrogestan vadil úplně nejvíc (vedlejší účinky). Jo a byla jsi někdy na endokrinologii? Může to souviset se štítnou žlázou.
Ja jsem snad uz prozkoumana ze vsech stran…mela jsem jit na umele oplodneni, takze jsem podstoupila vsechna vysetreni…ale mesic pred planovanym umelkem jsem nejak zazracne otehotnela
. Zatim prave zkoumam, jak by se to dalo vyresit prirodne, je mi jasne, ze asi jakykoli gynekolog rekne - berte antikoncepci…coz nechci. Uz jsem nekolik gynekologu za svuj zivot vystridala. Posilali mne i na drilling vajecniku, to jsem teda odmitla…vpodstate jsem pred otehotnenim dloooouho brala utrogestan a ty jeho vedlejsi ucinky jsou opravdu otresne…furt jsem byla uplne grogy. Jo a stitnou zlazu mam spatnou uz od doby, kdy mi bylo -nact…a poctive chodim na kontroly. Kdybych aspon sakris nemela tak strasnou plet, to mne nici…teda antikoncepci jsem vysadila teprve nedavno, takze se jeste nic moc nezhorsilo…ale kdyz jsem vysadila pred prvnim ditetem, tak to bslo zkratka hrozny ![]()
Hlasim, ze kombinace cajiku a homeopatie zabrala a ja po 47 dnech dostala menstruaci-poprve v zivote bez chemie. Snd to nebude poprve a naposledy
Zdravím dámy,
ráda bych obnovila tuto diskuzi. Mám diagnostikované PCO (pouze ultrazvukem, hormonální profil v pořádku podle gynekologa, na endokrinologii jsem nikdy nebyla). Po porodu a následném kojení do 6ti měsíců dcery jsem dostala ms, byla to hrůza nestačil tampon s vložku dohromady. Přetrpěla jsem 2 měsíce a vyrazila na gyndu pro pomoc. Dr mi nasadila antikoncepci Mistra s tím, že mé potíže jsou způsobené PCO a antikoncepce je jediným řešením. Mistra sice na jednu stranu zabrala - cyklus se zkrátila a ms podstatně zeslábla, ale přišla jsem totálně o chuť na sex. K tomu se postupem času přidala i vaginální suchost, po každém milování následovalo několikadenní hojení oděrek a trhlinek, ani lubrikant příliš nepomohl. Během ročního užívání jsem přibrala 4 kg a cítila se neustále nadmutá, zavodněná a přidaly se i depresivní stavy. Samozřejmě jsem během té doby zašla opět na gyndu zda to vše není způsobeno antikoncepcí, ale dr řekla, že určitě ne, když všechny tyto potíže nezačaly okamžitě po nasazeni antikoncepce a v podstatě mi ani nic moc neporadila. Po roce jsem nevydržela a vysadila. Nastal obrat o 180 stupňů. Libido se vrátilo, deprese ustaly, suchost pominula, ms měla normální intenzitu zkrátka vš ok. Dokonce cyklus naskočil pravidelně po 30 dnech a tři měsíce fungovalo vše jak má. Teď čtvrtý měsíc ms přišla až po 47 dnech, a přidalo se ještě padání vlasů. Nejdřív jsem nechtěla hysterčit, ale vlasů pořád ubývá:( každé mytí si říkám jestli mi na té hlavě něco zbyde… Jo zapomněla jsem napsat, že jsem od druhé ms po vysazení Mistry brala Femigard, jen tento poslední dlouhý cyklus jsem ho nebrala (zapomněla jsem koupit před odjezdem na chatu). No a můj dotaz zní, měla jste některá podobné potíže, že vám nevyhovuje antikoncepci brát ani nebrat??? A jak jste to řešily??? Jasně, že mě napadlo nechat si antiko jen vyměnit, ale mám strach, že se to celé bude opakovat…
Předem díky za odpovědi. Snad můj dotaz není příliš zmatený.
My za pár měsíců plánujeme miminko.. před asi rokem jsem přestala brát HA. Nejdřív první ms celkem normální, pak se postupně cyklus zkracoval až se zkrátil na 15 dní. Dr mi řekl, že se mi prostě splasily hormony a že ovuluju několikrát do měsíce a pomůže jedine zpatky HA. Tak jsem ji začala znovu brát s tím že podle Dr bych ji měla brát aspoň 3 měsíce aby se vaječníky daly do pořádku. A samozřejmě daly ale já pořád trvala na tom že HA brát nechci protože do sebe nechci rvat hormony. Zkoušela jsem čaj gynastan ale ten přestal po asi 2 měsících fungovat.. teď beru druhý měsíc mastodynon a paráda.. cyklus se prodloužil na 23 dní a možná se dostanu i na 28 dní. Jenže teď jsem byla na kontrole u jiného gynekologa ( je jich v centru víc ) a ten mi sdelil diagnózu syndrom polycystickych ovarií a řekl že pravděpodobně ani nemám ovulaci. A chtěl mě samozřejmě zase nadopovat HA a jakmile jsem mu řekla že beru mastodynon tak se najezil jak ježek.. úplně jsem se z toho zhroutila.. prý je to celkem častá diagnóza.. teď chci zkusit tang kuei je to prý i na cysty a mohlo by to při oplodnění pomoct. Už nás vidím na CARu a mě jako mámu po nekolikaletem snažení
Hlásím se po dlouhé době---ještě nějakou dobu jsem užívala utrogestan na vyvolání cyklu…ale už více než rok funguji zcela normálně…cyklus přichází po 28 dnech téměř na minutu přesně. Jsem šťastná
@matescece píše: Více
Ahoj, jsem v obdobné situaci jako píšeš ty. Po x letech tedy obnovuji diskuzi. Co ti nakonec tedy pomohlo? Jaké čaje a homeopatika? Budu moc ráda za zkušenost! ![]()