Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
v září mi doktorka zjistila polycystické vaječníky a předepsala Utrogestan (17-26. DC). Chci se zeptat Vás, které máte taky tenhle problém, jestli máte tu zkušenost, že by se polyc. vaječníky vyléčily, tzn. že by problém s cystami zmizel? Četla jsem, že je dobré zhubnout, vyhnout se cukru a sportovat. Já tedy nejsem nijak obézní, tak mě to trochu překvapilo, tato diagnoza. Mám už 2 letého syna a teď se s manželem snažíme o druhé mimčo. Tak by mě zajímalo, jestli je možné, že ty ovaria samy zmizí těmi opatřeními (dieta, cukr pryč, sport). Taky ohledně toho Utrogestanu, nezeptala jsem se doktorky, jestli se snažit spíš v době užívání Utroše, to už mám totiž po ovulaci, takže nevíte jak to je? Normálně mám ovulaci tak 11 den.. díky ![]()
Pomůže to obézním, ale jinak pochybuju. Já před těhu vážila 52kg, PCO jak vyšitý, sportuju od jakživa a jídelníček mám taky jak hodinky. Mně pomohly až gonadotropiny injekcema. Ale já normálně ovulaci nemám vůbec..takže záleží asi jak moc jsou ty vaječníky zacystované..
@Petta33 No já to řeším v CARu a tam mi řekli, že mi utrogestan, ktery mi take napsala moje gyndarka, rozhodne tenhle syndrom nevyleci a at ho prestanu brat. U PCOS vetsinou ovulace neprobiha, protoze folikuli nedorustaji spravne velikosti a neprasnou-neuvolni se. Proto jsou pak vajecniky plne cyst-polycysticke. Jak vis, ze u tebe ovulace probiha?
@Majaha já si taky myslím, že ten Utrogestan PCO určitě nevyléčí, právě proto by mě zajímalo, jestli někomu zmizely nějak ty cysty samy, příp. nějakou jinou léčbou.. On by měl být spíš na podporu činnosti těch vaječníků. Ovulace by u mě asi probíhat měla, před tím, než mi zjistili ty PCO jsem si měřila asi 5 měsíců bazální teplotu, tak podle teploty usuzuju, že ji mám. Jinak doktorka říkala, že to nemám tak hrozný..
@Petta33 utrogestan podporuje tvorbu delozni sliznice zluteho teliska…oboji se tvori v druhe polovine cyklu. Coz na podporu otehotneni s PCO je spis clostilbegyt na rust folikul a pregnyl na jejich uvolneni. Na lecbu jsou pak jeste jine leky, ktere upravuji hormony a inzulin v tele.
Já ten Utrogestan mám spíš na srovnání cyklu, MS mám sice pravidelně, ale tak týden před MS špinění a pobolívání v břiše, ale MS potom přijde cca na den přesně. Tak doufám, že to není u mě tak hrozné, když MS pořád mám a na UTZ doktorka říkala, že to není tak hrozné. Hormony mám asi po vysazení antikoncepce v lednu rozházený, jednak to špinění, a potom mi strašně už půl roku padají vlasy. Snad nám to vyjde přirozeně..
@Majaha no ten mi nedělala.. Ten je asi z krve že jo? a co se z něho zjišťuje?
@Petta33 jj z krve…no z neho by mela opravdu poznat, jestli ovulace muze probihat na zaklade slozeni hormonu v krvi…
Já s tou bazálkou nemám úplně největší zkušenosti.. sice jsem ji skoro půl roku měřila, ale nevím jak je to s těmi anovulačními cykly.. jestli když není ovulace, tak teplota prostě nestoupne a nezůstane zvýšená do ovulace. Já to měla tak, že cca v půlce cyklu stoupla a potom zůstala zvýšená až do MS a těsně před MS zase klesla. Tak si myslím, že ovulaci asi mám
@Petta33 já to teda nemerim, ale myslim, ze by pred ovulkou mela klesnout a pak hned zvednout a zustat do ms. Pred ms klesnout a tak zustat az do ovulky zase…
A podle ceho tvuj dr. mysli, ze mas PCO?
Ano, přesně tak to mám, před ovulkou pokles a potom zvýšení a zůstane zvýšená do MS (tak den před MS pokles). Dr. mi dělala ultrazvuk. Zajímavý je, že jsem byla na UTZ v květnu a nic tam nebylo a teď v září tohle ![]()
@Petta33 tak to je asi ok. A rekla to Dr. podle ceho diagnostikovala polycystické vaječníky?
No právě to viděla na tom ultrazvuku a řekla, že to jsou polycystické vaječníky.
@Petta33 no to je prostě divný, polycystický vaječnky ti přeci nevzniknout z měsíce na měsíc…a kort, když ovulace probíhá…
Na UTZ je to poznat tak, že se tam nahromadí cca 10-12 folikul, které jsou cca 7mm velké a žádný z nich není dominatní (větší)… a jsou seřazené za sebou, podél stěny vaječníku.