Pomalejší vývoj dítěte
- Otevřená skupina
Pro maminy dětiček, které nezapadají do tabulek psychomotorického vývoje aneb JEŠTĚ neplazí / nelezou / nechodí / nemluví, i když by měly.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (4)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
díky
dobrý den jsem tak ráda, že nejsem s tím to problémem sama má dcera má 21 měsíců a ani ještě nestojí, podařilo se mi nervama shodit 34kg, máme za sebou veškrá vyšetření, neustále čekání na výsledky, jsem starší matka tak si vyčítám, že je to tím věkem, adélka je pomalejší ve všem, já mám alespoń ten pocit, vyloučili nám městnání moz. míš. moku, nemáme metabolické ani genet. vady, prostě je to tak, pokroky dě+lá nyní konečně litá po čtyřech ani nevíte jak jsem za to vděčná nechci chodit mezi zdravé děti ubíjí mne to, hledám maminku na výměnu zkušeností a bolestí děkuji můj mail
Příspěvek upraven 05.02.11 v 14:35
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mmmmartino, vím, jak je to občas ubíjející, ale důležité je, že vaše dcerka dělá pokroky, byť malé. Snažte se netrápit tím, co jiné děti dělají a vaše ne, i když je to hodně těžké a někdy ty pohledy od okolí člověk špatně snáší.
Vždycky jsem si říkala, že ten, kdo má kouska rozumu pochopí, že holt je moje dcerka o něco pomalejší, ale nebude to nemístně komentovat. Ostatní mi nestojí za myšlenku.
Určitě poctivě cvičte - jak už tady padlo dřív, k dispozici by vám měla být buď Raná péče nebo SPC (máte v okolí svého bydliště?), ale hlavně se obrňte trpělivostí.
Moc držím palce, aby těch pokroků a zlepšení bylo čím dál tím víc!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já se snažím být trpělivá, ale někdy to nejde, ona je jinak moc šikovná, ale stačí třeba jedno nachlazení přestane lézt a jen leží tak to šílím teď konečně leze tak jako iné děti už vynechala plazení a přemísťuje se za mnou do různých místností. Cvičit jsme přestaly, pokrok již nebyl žádný a malá byla vyčerpaná a já taky cvičily jsme skoro rok. jsem ráda že se nezastavila ve vývoji stále jde dopředu jen hlemýždím tempem.jsem z vesnice,takže vše ještě složitější, vyšetření neprokázala nic, takže vlastně nevíme, třeba jednou bude vše v pořádku, doufám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mmmmartino … poslala jsem ti SZ
.Moc dobře vím, jak je to šílené, sledovat pomalé pokroky vlastního dítka a pak vidět jeho vrstevníky a posléze i o dost mladší děti, které jsou prostě jinde.
To je potom marné si říkat, že se nemá srovnávat - to prostě nejde.
Máš pravdu, že tím, že žiješ na vesnici, tak to máš složitější.Myslím, že by nebylo od věci zkusit pohledat ve svém okolí SPC (speciální pedagogické centrum).Taky bych Ti poradila zkusit cvičení Bobath - většinou ho ovládají fyzioterapeutky právě při SPC, nebo v nemocnicích ve větších městech. Vím, žes psala, že už jste neměli pokrok a jenom Vás to obě unavovalo, ale možná to chce jiný přístup fyzioterapeuta.
Mišuno … píšeš mi to přímo z duše
. Nejvíc vážně zabolí reakce rodiny - taky jsem od tchýně vyslechla svoje - mám pocit, jako bych byla prašivá a neschopna naučit své dítě ani základní věci - aby se samo najedlo, napilo, domluvilo.Naštěstí aspoň začalo samo chodit
, i když až ve 28. měsících.
Jsem ráda, že jsi sem napsala i Ty. Dává mi to malinko naděje, že i my nakonec všechno doženeme a v podstatě mi bude jedno, zda za rok, dva - ale doženeme.
Co se týká mluvení, tak logopedie ještě nějakou chvíli nehrozí - začínáme se učit VOKS metodu (výměnný obrázkový komunikační sýstém) a dle speciální pedagožky, kterou jsem si (dcerce) našla a oslovila a která se rozhodla, že se nám bude věnovat, tak by Miška snad měla cíleně začít mluvit cca někdy ve 4. lekci (ovšem odvahu zeptat se, kdy bude 4 .lekce, jsem nenašla
).
Ono to okolí, zastaralé názory , to je nepříjemné, a člověk - MÁMA - která své dítě vidí dnes a denně , nakonec už nemá sílu pořád obhajovat vlastní dítě, natož samu sebe. ![]()
Držím všem dětem a miminkám palečky, aby se vše zdárně hýbalo vpřed.
![]()
Některé maminky „tabulkových“ dětí (prosím, neuražte se žádná, negeneralizuji) nemají ani ponětí,jakou prožíváme radost z úplně malinkých pokroků, které vidíme. Možná si i kolikrát řeknou, že to přeháníme (aspoň já se s tím setkala, ale já to možná opravdu moc prožívám
).
Jenomže ony taky netuší co to je, budit se každé ráno s hrůzou, co zase dneska právě to moje dítě nebude umět
, a že se to nestalo jednou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, sice se mě váš problém naštěstí vůbec netýká, ale vaše příběhy mě dokázaly rozbrečet. A už vůbec nechápu, jak tu píšete,ty reakce okolí a především rodiny. Moc vám držím palce a vašim dítkám a hlavně vaší psychice přeju hodně sil.
Sama mám kamarádku s opožděnou holčičkou, ale nikdy by mě nenapadlo to komentovat a pozastavit se nad tím.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, setkala jsem se se dvema maminkami s detmi, ktere zacaly chodit pozde - tj. nechodily kolem roku a pul. Jedno z nich bylo pote pod peci sestry, ktera doporucovala specialni cviky, boticky, nosil zavazi na nozickach a vyztuhu kolem pasu, aby posilil svaly. Chodit zacal a beha uplne normalne, celkove je to normalni ditko. Druha byla holcicka, taky zacala chodit pozde a dlouho dlouho byla velice nestabilni, je hodne hubena a dlouha…
Stejne tak znam deti, ktere se poradne rozmluvily az kolem 3. narozenin.
Pro maminku je to narocne, kdyz jeji ditko je pozadu oproti stejne starym detem, ale v pozdejsim veku se to vetsinou vyrovna.
Pokud vas dr. sleduje a vyloucili nejake neurologicke problemy, tak ti nezbyva nez byt trpeliva a ono to vsechno proste prijde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jak jsem muž psala tak malá všechno dělala pozdě a já jen brečela a brečela skoro jsem se rozvedla. Kolem děti lezly,chodily a moje malá nic. Svěřila jsem se par rádoby kamarádkám,že mají DR.podezření na mozkovou obrnu a v létě mně vyštvaly z pískoviště maminky co si myslely,že mozkovou obrnu chytí jejich děti šla jsem domů a brečela. Ta bezmoc je hrozná já to sama vím a když si malá stoupla tak jak říkám mám od života splníno to byl dva roky můj každodení přání ať chodí.
Jinak je úžasné,že lezete moje rehabilitačka říkala, že nejdůježitější je když děti lezou nemusí se pak tak intenzivně cvičit vojta v lezení je prý zastoupeno celé cvičení vojty takže i neurolog říkal čím dýl dítě leze tím líp pro celkovou stavbu těla.
držím palečky a hodně trpělivosti a síly
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Blanko … teda to je děsné, kam až může nevědomost a zloba druhých zajít
.Normálně jsi mne včera rozbrečela popisem vyhození z pískoviště. Ani jsem nedokázala reagovat.
![]()
Já s dcerkou zažila „jenom“ slabý odvar - navštívili jsme jedno z MC u nás ve městě.Přišla tam maminka s asi 10 měsíční holčičkou, která se krásně stavěla u futer,žebříků a pod. (moje malá v té době lozila po třech) A ta holčička si dcerku vyhlídla jako kamarádku na hraní - ovšem mamince se to hrozně nelíbilo a neustále ji okřikovala (Terezko, neloz po zemi, TY to UMÍŠ po dvou!)
Byla to má první a poslední návštěva tohoto MC. ![]()
Od září jsme v jiném, kde se scházíme stejná skupinka maminek s dětmi - po domluvě s instruktorkou jsme ve skupince s dětičkama mladšíma o 7-9 měsíců - jsou úžasné, dokáží mne podpořit a mají radost z našich (pro ostatní pidikrůčků) pokroků! ![]()
Všem bych přála něco podobného, dostávám spoustu inspirace k různému tvoření, malá si vyzkouší v MC činnosti - já pak vím, do čeho nemá cenu zatím investovat (momentálně třeba nůžky, razítka a podobně).
Holky, držím palečky, aby jste se nesetkávali s netaktností, ale spíše s pomocnou rukou !
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chjo, je fakt, že někteří se prostě chovat neumí a nic s tím člověk nenadělá
Já tolik špatných zkušeností taky nemám, pár ano, ale nic extrémního, ale možná to bude i proto, že nějaké skupiny matek s dětmi extra nevyhledávám.
Ještě k té Vojtovce. My ji cvičit přestaly proto, že dceru extrémně stresovala, dostávala se do neskutečných afektů, kdy přestávala dýchat a taky jsme přešly na jiný druh cvičení .. tedy občas se to snad ani cvičením nazvat nedá, spíš využití hry. A musím říct, že to bylo hodně znát. To samé i míč. Naštěstí jsme měly dobrou fyzioterapeutku, která nám ukázala co a jak a byla kreativní. Bohužel i přesto musíme cvičit jen doma, protože v RHB ordinaci to dcera jednoduše psychicky nedává.
Chci tím jen říct (asi spíš pro maaartinu), že nějaký druh cvičení je dle mě určitě potřeba, pokud to jen trochu jde. Ale je to kolikrát o nervy a navíc i o fantazii (mě kdyby někdo nenasměroval, tak bych byla taky dost bezradná). Nevím odkud jsi, ale určitě se zkus poptat v okolí, třeba by vám dokázali taky vyjít vstříc a aspoň trošku pomoct.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já jsem tak ráda, že nejsem na světě bezradná sama, kolikrát si říkám, že jsou na tom lidi hůř, ale někdy už to nejde. Adélka je nyní ve stádiu klečení u gauče, vyšponovaná jak luk, tak jen čekám až tam tu nožku šoupne a postaví se,já opravdu z toho cvičení už neměla dobrý pocit, možná by nám to urychlilo motoriku, ale oběma dodělalo psychiku, t잨ko tedy říci, co je lepší, zatím stále vidím posun dopředu tak tok nechávám celý den lezeme všichni doma po bytě a ona za náma, to jsou ty šťastné chvilky, Nejhorší, je kdy ji začnu pozorovat, že něco jakoby zapomněla, to šílím.
Okolí neřeším jsem už starší maminka, takže mě okolí nezajímá, v rodině mám podporu a ostatní…
Stále se chodíme s pokroky chlubit rehab. pracovnici jdeme ve stře. tak uvidíme. Nám řekle jednoznačně když dítě leze po čtyřech tak bude chodit, tak doufám, že se nespletli
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano mně to DR na neurol. řekl taky když leze tak chodit bude moje malá začala lézt v květnu a stoupla si v září venku nezla jen doma a venku se šourala po zadečku
byla středem pozornosti a od prosince chodíme už bez kočáru rozchodila se strašně rychle. Já jsem z Prahy ale parků je tady okolo jen pár takže taky malá vesnice ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně, i nám bylo řečeno, že lezení je hrozně důležitý a ve výsledku, že čím déle poleze, tím líp. Hodně se tím posílí všechny svaly, co jsou potřeba. Dobrý je i přelejzání (třeba přes tebe, nebo různý polštáře, plyšáky atd.). My dělaly doma vyloženou opičí dráhu ![]()
A taky je dobrej takovej ten nafukovací oslík, na tom pak může rajtovat a udržovat rovnováhu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, chtěla jsem se ještě zeptat těch z vás, kterým už prckové chodit začli, jak často a jak dlouho padali, prostě jak to celkově pak měli se stabilitou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Founi - tak já teda musím říct, že Miška tak nějak nepadala - jako vážně, nějak je celkově pomalejší a hodně opatrná, tak se začala pouštět na delší tratě (víc jak 3 krůčky) až si začala být jistá. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Noni fakt? Závidim
Terča je taky hodně opatrná, až je to kolikrát legrační, ale v chůzi moc ne. Vždycky se spíš rozběhne a upadne, často narazí do futer třeba ramenem nebo bokem apod a i když stojí, tak je na ní vidět jak vyvažuje a snaží se chytit stabilitu.
Chodí tedy krátce - asi měsíc, tak doufám, že to odezní, až se jí svaly zase víc posílí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Dasahus , 12.4.26 14:40
- Marietta90 , 20.1.26 22:09
- de.kuj , 19.6.25 15:55
- atide.akroh , 17.6.25 21:14
- BarboraR93 , 10.4.25 10:46
- Hururu , 8.4.25 22:39
- kovarb , 2.3.25 15:54
- Aaaa5 , 9.1.25 13:31
- Pivoňka96 , 28.12.24 07:58
- Ejjja , 21.12.24 20:49
- Latina28 , 20.12.24 18:21
- Ecicek , 21.11.24 17:45
- Gerbera001 , 4.11.24 09:46
- Týna353 , 24.9.24 19:09
- Cllarra , 28.8.24 17:34
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Aaaa5
- aaaaja
- bedino
- biskupka
- Cllarra
- Daina87
- Dasahus
- Dermabion
- digina
- Dl91
- Ejjja
- Founik
- generális
- Hanickaa22
- Janinis
- jenrae
- jit1621
- kovarb
- kubulakubikula
- lasturka
- lehaje
- Libuše85
- mijaja
- Minesse
- MisuleF
- mmmmartinaaaa
- natalkaiv
- nonina
- renatajak
- Susie
- Terezizu
- Týna353
- VenuseV
- Vera62
- vero.mi
- Xanona
- zabzule
Nové diskuze
Krvácení z pochvy po stolici
- 1.6.26 19:31
- izabe
- 2
Přestaly jste nosit něco, co přítel...
- 1.6.26 19:02
- izabe
- 5
Kdy nasadit duphaston po tomhle testu
- 1.6.26 18:51
- Anonymní
- 1
Alimenty nad 4K
- 1.6.26 19:16
- Anonymní
- 3
Dávkování škrobu alba efekt
- 1.6.26 18:29
- iveta králová
- 1
Jedno prso stavkuje (mimi nedonosenatko)
- 1.6.26 18:30
- Eva2610
- 5
Snímatelná rovnátka cena
- 1.6.26 17:37
- Lella27
- 3
Dluhy a nebankovní půjčky
- 1.6.26 17:14
- admin
- 3
Špatné zuby :(
- 1.6.26 17:50
- Midaku
- 57
Jak se vyrovnat se ztrátou prarodiče
- 1.6.26 17:44
- Pe.M.1
- 7
Nové příspěvky
Červený flek na noze po štípnutí
- 1.6.26 19:53
- lovemarsmi
- 1
Milenky sem nová diskuze
- 1.6.26 19:53
- Lorre
- 109099
IVF - ET/KET 2026
- 1.6.26 19:51
- Kulihrášek127
- 4800
Asociace - hra v diskusi
- 1.6.26 19:51
- Bubu2828
- 135529
Cyklické zvracení
- 1.6.26 19:50
- Kaka777
- 1
Naročnost žen při seznamovaní
- LievenT
- 90
Jak byste reagovali vy na danou situaci?
- Bytsamsebou
- 234
Křestní jména podle abecedy
- Bubu2828
- 4833
Je možné použít Vinted k přeprodeji?
- Taktinevím
- 17
Hosté na svatbě