Pomalejší vývoj dítěte
- Otevřená skupina
Pro maminy dětiček, které nezapadají do tabulek psychomotorického vývoje aneb JEŠTĚ neplazí / nelezou / nechodí / nemluví, i když by měly.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (4)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
pomalejší vývoj - 20 měsíců a nechodí
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda je tu také někdo s 20ti měsíčním batoletem, které nechodí? Jsme sledováni na neurologii, prý to bude ok, jen je pomalejší. Dlouho zvedala hlavu, lézt začala na roce, stoupá si asi od roka a půl, za ruce začla chtít sama chodit asi před týdnem… Mluví jen dvě slova, při provnání se stejně starými dětmi je fakt pomalejší… Říkám si, že pokud to bude v budoucnu v pohodě, že mi to nevadí, ale stejně jsem po setkání s jinými dětmi taková nejistá, zda to všechno dožene a nebude nějaká zaostalá. Nemáte někdo s tímto zkušenost?
Také jsem přemýšlela, čím to je, dr. říká že vrozené, já to spíše svádím na to, že byla od mala hrozně nervozní a ubrečená. Teď je taky, ale už to není tak časté, ale cokoliv je hrozné trápení (zuby, když ji člověk chce učesat a tak,..) I když na druhou stranu je to rošťák a smíšek. Taky se na tom asi podílí že je blíženec (nálady nahoru dolu jak na houpačce).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, já s tím osobní zkušenost nemám. Ale setřenici malý tak začal chodit skoro ve 2 letech. Ona si to ale zavinila jakoby sama, chodila do práce a malý s ní celý den v autosedačce nebpo lehačce takže se to ani neměl jak naučit. Až ji doktorka strašila s rehabilitací sem tam ho nechala volně na zemi a šup vše dohnal jak měl. nyní jsou mu 3 a vše je ok. kecá až je to k nevydržení ![]()
Takže vím že se toto stává
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj…taky vim jen o pripadu tady vedle v dedine…kdy se holka tak strasne bala ze malymu znici pater kycle atd…ze ho mela skoro do dvou let porad v leze pripoutanyho v kocaru…no takze taky nemel kde trenovat a zacal chodit ve dvou letech…ale i tak to dohnal…ted ma tri a neco, chodi do skolky a prijde mi srovnatelnej s ostatnima deckama ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aaaajo u nás je to dost podobný. Plazit začala až na 11m, lézt cca ve 14m, v 16m se prvně postavila a začala mi chodit po novém roce, takže ve 20m, ale pořád je jak „po 5 pivech“, hodně nestabilní, delší trasy neexistujou a dost často si vypomáhá lezením.
Dcerka je ale hypotonik, cvičily jsme Vojtovku a na míči, plaveme atp. protože má jednoduše slabý svaly a tím pádem musí stále posilovat.
Musím ale říct, že jakmile začala chodit, strašně moc se zlepšila i v jiných dovednostech a i v mluvení (jen jí není moc rozumět, hrozně si to přetváří).
Pokud jste sledovaný na neurologii, tak si myslím, že je to tak, jak říká Dr., maximálně můžeš zkoušet motivační cvičení, aby měla tendenci chodit sama. My jdeme na neurol taky až teď v únoru (naposledy jsme byly v srpnu), takže jí evidentně taky dávala čas.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
já osobní zkušenosti nemám. Jen moje sestřenice má chlapečka asi 2 a půl roku a je to teda bída s jeho dovednostma jak s chozením tak i s mluvením. Neumí říct ani máma natož táta. Sama mi říkala, že ji mudr. uklidňuje , že se to časem srovná. Ale asi pro matku, je to velkej zápřah. Když jsme sami tak mi to nepřijde ale když pak vidím ostatní děti staré jako on, začínám o jeho dovednostech pochybovat. Taky je od malička moc neklidnej a takovej malej vztekloun a křikloun, pořádnej paličák. Vždycky když chceme, aby vykonal jakejkoliv úkol…moc se zabejčí a nic nechce dělat. Taky jsem si říkala, že to možná dělá naschvál. No přeji tedy pevné nervy a snad se to brzy srovná!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Founik píše:
aaaajo u nás je to dost podobný. Plazit začala až na 11m, lézt cca ve 14m, v 16m se prvně postavila a začala mi chodit po novém roce, takže ve 20m, ale pořád je jak „po 5 pivech“, hodně nestabilní, delší trasy neexistujou a dost často si vypomáhá lezením.
Dcerka je ale hypotonik, cvičily jsme Vojtovku a na míči, plaveme atp. protože má jednoduše slabý svaly a tím pádem musí stále posilovat.
Musím ale říct, že jakmile začala chodit, strašně moc se zlepšila i v jiných dovednostech a i v mluvení (jen jí není moc rozumět, hrozně si to přetváří).
Pokud jste sledovaný na neurologii, tak si myslím, že je to tak, jak říká Dr., maximálně můžeš zkoušet motivační cvičení, aby měla tendenci chodit sama. My jdeme na neurol taky až teď v únoru (naposledy jsme byly v srpnu), takže jí evidentně taky dávala čas.
tak tu hypotonii máme definovanou také - slabé svaly, je to takový náš gumídek
plavali jsme a zase chci plavat, vojtovka byla takový nervák, že jsme to po domluvě vzdali (prý by jí to trošku urychlilo, ale za tu cenu to nemělo smysl) Co mě uklidňuje je, že vidím pokroky … jen je to občas trochu na psychiku (každý se ptá proč nechodí, kdy bude chodit, kouká na mě jako že za to můžu a tak…). Od narození jsme jí nechávali prostor (ale nechtěla moc být na břiše. Od asi měsíce jsme plavali ve vaně, pak dva kurzy v bazénu, neustále má prostor (žádné ohrady, nic takového), takže nemám pocit, že bych něco zanedbala… V létě bude druhé mimi, asi to bude sranda
Doufám, že aspoň maličko chodit bude, abych nemusela všude poponášet dva ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,u nás je cokoliv taky hrozné trápení
mytí hlavy,čištění zubů,uší,stříhání nehtů…malej tedy chodí od 14m sám,ale v porovnání s jinýma dětma je taky lemra.Chtěla jsem,aby začal už chodit venku,jak ho vyndám z kočáru,tak řve,za ruku chodit nechce,schody tu a tam zkoušíme.Když ho oblíkám ve stoje,tak stojí opřenej o moje nohy,cítím,jak je gumovej,jak by spadnul,kdyby se neopíral.Taky mě to štve,ale co s tím?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vám chci holky poděkovat. Jde o to, že první syn byl tabulkový, první krok udělal přesně na své první narozeniny, stejně jako v ten den se přiřítil ke dveřím a zavolal táta! … a ten druhý je takový pohodář, že začal lézt teprve na podzim. Samozřejmě že nechodí - horko těžko se dostane na kolena. Chodím na rhb - Vojtovku a mám podle jejich přístupu pocit, ne že nám pomájakí, ale že mám úplně mentálně zaostalé dítě, s kterým s eony musí patlat … to víte, to sebevědomí taky nepřidá … takže díky. Protože náš prcek je jinak moc šikovný, reaguje, je spoelčenský … jen se mu prostě nějak nechce na nohy … Tak díky za to, že fakt není mimo! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aaaajo …Jsem moc ráda, že jsi našla odvahu založit tuto diskuzi.
Já napsala jenom dva deníčky o své dcerce a o tom, čím procházíme. ![]()
Mám naprosto stejnou zkušenost s dcerkou . Chodit začala až týden před Vánoci (to ji bylo 28 měsíců) … po roce cvičení Vojtovky a Bobatha - kterého Ti pro malou hodně doporučuju - je to takové cvičení spíš hrou , děcka u toho tak nevřískají, i když u Vojty to není o bolesti ale o nepohodlí.
U nás se vylučují ještě nějaké diagnozy, taky jsme v péči neuroložky a bereme vitamíny na podporu dozrávání mozku.Nicméně taky si procházím a procházla jsem si pohledy a řečmi maminek tabulkových dětí, bohužel i rodinných příslušnic.
Taky mne rozhodí srovnání - když jdeme do MC a vidím i mladší děti, které jsou dále než my
.
Nepíšeš, zda Tvá holčička reaguje na přítomnost nebo nepřítomnost Tvou a tatínka. Zda pozná, kdo je máma a táta, zda chápe když po ní něco chceš.Víš ona může začít mluvit klidně až později - i nám to neuroložka říkala (ale naše Mišidlo nedělá nic z toho co jsem psala výše).
Hlavně si neříkej, že za to můžeš - NEMÚŽEŠ!!! O tom, co je vrozené bych si nedovolila polemizovat. Nicméně u nás bylo vysloveno i podezření ohledně zastavení (spomalení) psychického vývoje a očkováním
.
Mocinky držím palečky, aby to dcerka dohnala a než půjde do školy, tak nebude rozdíl vidět.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
nemam vlastni zkusenost,ale chtela bych vas uklidnit z dlouhodobeho hlediska.
Moje spoluzacka ma stejne stareho chlapecka jako ja prvniho.Kdyz jsme se parkrat potkaly,vim,ze jeji kluk ve cca 20mes nelezl,nechodil,nemluvil-jen sedel-a to si teda nesedl sam,ale byl posazeny.On byl takhle spokojeny,lenosny.Pak jsem ji dloouho nevidela,az ted,kluci maji 6let.Jeji chlapecek je k nerozeznani od ostatnich stejne starych kluku,stejne mluvi(jako kulomet a spravne hlasky),stejne beha,stejne jezdi na kole…Nikdo by nepoznal,ze byl ze zacatku pomalejsi.
Tak ja jen tak jeden pribeh,kdy to bylo dobre ![]()
Preji pevne nervy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, mám taky vlastní zkušenost. Syn je naprosto netabulkové dítě, v 10 měsících se neplazil, nelezl, neposadil se sám ( když jsem o posadila, tak seděl )
. Vydupala jsem si vyšetření na neurologii, pediatr na to dlabal a já měla o syna strach. Všecny stejně staré děti okolo ( i mladší )byly pohybově zdatnější a já propadala depresi a brečela doma. Vyšetření bylo naštěstí bez neuro nálezu, pouze oslabené svaly a vše možné okolo.
Začali jsme cvičit vojtovku, během 6 týdnů udělal obrovský pokrok, posadí se, dostane se na kolínka a snaží se popolézt. Každý ten jeho krůček kupředu mě dokáže strašně motivovat, že cvičení má smysl a určitě to zvládneme. Syn je prostě pohodář a nic ho nerozhodí. Čeká nás určitě ještě dlouhá cesta, ale doufám, že všecno doženeme. Jo a když jsem se ptala, co způsobilo, že je takový pomalejší, tak to prý nelze jednoznačně určit,prostě některé děti jsou pomalejší, ale časem to doženou.
Přeji zakladatelce a všem ostatním, ať dětičky všechno brzy doženou a rostou nám ku radosti
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aaaaja píše:
tak tu hypotonii máme definovanou také - slabé svaly, je to takový náš gumídekplavali jsme a zase chci plavat, vojtovka byla takový nervák, že jsme to po domluvě vzdali (prý by jí to trošku urychlilo, ale za tu cenu to nemělo smysl) Co mě uklidňuje je, že vidím pokroky … jen je to občas trochu na psychiku (každý se ptá proč nechodí, kdy bude chodit, kouká na mě jako že za to můžu a tak…). Od narození jsme jí nechávali prostor (ale nechtěla moc být na břiše. Od asi měsíce jsme plavali ve vaně, pak dva kurzy v bazénu, neustále má prostor (žádné ohrady, nic takového), takže nemám pocit, že bych něco zanedbala… V létě bude druhé mimi, asi to bude sranda
Doufám, že aspoň maličko chodit bude, abych nemusela všude poponášet dva
Aaaajo, já s tím jeden čas měla taky dost potíž .. pořád pitomý otázky, proč jako ještě nechodí a proč nedělá tohle, bylo to nepříjemný. Ale pak jsem se nad to ani nevím jak povznesla. Spíš jsem měla strach, aby k té hypotonii nepřibylo ještě něco dalšího, protože malá má diagnostikované i větší mozkové komory a nikdo nebyl s to mi říct, jestli se to bude zhoršovat a jestli se to nějak projeví. Teď nás čeká ještě jedno psychologický vyšetření, ale věřím, že to bude jen rutina.
Mmchdem my bydlíme ve 3.patře bez výtahu a dcera má teď kolem 13kg, takže slušná posilka ![]()
A s tím cvičením, ať už Bobatha nebo míč taky vřele doporučuju, opravdu to pomáha a naše RHB mi i říkala, že bude potřeba, aby cvičila defacto celý život.
Emilie Tak to je prima, žes klidnější
fakt se na ostatní vykašli a spíš dej na svůj instinkt, i mě se to Xkrát vyplatilo.
nonina Copak berete? Dcerka má Encephabol, tak jí futruju každý ráno a ještě jsem objevila další doplněk stravy - Haliborange - který podporuje mozkovou činnost, ale po tom se bohužel osypává. Nezkoušela jsi?
A jestli se můžu zeptat, nemáte podezření na PAS?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna dneska jsem se bavila s kamarádkou, jejíž profesí je péče o starší, školní děti, které mají problémy - s učením, s chováním a tak. A říkala, že to pochopitelně může mít souvislost s prenatálním vývojem, nikoli však s tím, zda chodilo v roce nebo ve dvou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, díky všem za příspěvky, vidím, že na to nejsem sama, že je takových více.(okolí říká že nikoho takového nezná)
díky za doporučení toho cvičení - vyzkouším
ad nonina - tak Niki na lidi reaguje dobře, hlavně na ty co zná, ukazuje mámu, tátu, babičku, našeho psa a tak, stejně tak některá zvířátka v knížkách, trošku se s ní snažím znakovat (asi tak zatím 5 znaků).. řekla bych že si proti tobě nemám zase tak co stěžovat… přes to všechno člověk toho svého drobečka miluje nade všecko, viď. Držím moc pěsti ať je to časem ok.
Všem jsem vdečná za podporu a také za příběhy s dobrým koncem, věřím, že u všech dětí je to jen přechodné a i tak si dokážou užívat dětství a budou z nich spokojení a šikovní lidé.
K příčinám - to očkování to mě tedy nenapadlo (ale vím o názorech maminek, které nechtějí dávat své děti očkovat a docela to chápu, ale já bych asi povinné očkování nevynechala, protože pak by zas mohlo jít o tu danou chorobu…), co mi přišlo na mysl je ten prenatální vývoj, třeba jsem prodělala v těhu něco o čem ani nevím, nebo do sebe dostala nějakou chemii a pod, která to ovlivnila…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj když se malá narodila tak mi řekl DR ,že asi nebude chodit a pořád mluvil o možnosti obrny. Tak jsem cvičila vojtu od narození. Malá se mi posadila v roce pak se začala šourat po zadečku cca dva měsíce na to co si sedla,lozit začala na 18 měs. a poprvé si stoupla v 20 měsících teď jí je 26 měsíců a už nemám kočár lítá jako blázen. Ty nervy bych, ale nikomu nepřála. Jinak bylo vše ok mluvila hodně brzo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Dasahus , 12.4.26 14:40
- Marietta90 , 20.1.26 22:09
- de.kuj , 19.6.25 15:55
- atide.akroh , 17.6.25 21:14
- BarboraR93 , 10.4.25 10:46
- Hururu , 8.4.25 22:39
- kovarb , 2.3.25 15:54
- Aaaa5 , 9.1.25 13:31
- Pivoňka96 , 28.12.24 07:58
- Ejjja , 21.12.24 20:49
- Latina28 , 20.12.24 18:21
- Ecicek , 21.11.24 17:45
- Gerbera001 , 4.11.24 09:46
- Týna353 , 24.9.24 19:09
- Cllarra , 28.8.24 17:34
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Aaaa5
- aaaaja
- bedino
- biskupka
- Cllarra
- Daina87
- Dasahus
- Dermabion
- digina
- Dl91
- Ejjja
- Founik
- generális
- Hanickaa22
- Janinis
- jenrae
- jit1621
- kovarb
- kubulakubikula
- lasturka
- lehaje
- Libuše85
- mijaja
- Minesse
- MisuleF
- mmmmartinaaaa
- natalkaiv
- nonina
- renatajak
- Susie
- Terezizu
- Týna353
- VenuseV
- Vera62
- vero.mi
- Xanona
- zabzule
Nové diskuze
Opar 4 mesicni miminko
- 4.5.26 18:17
- nozu
- 4
Extrémní únava 24tt
- 4.5.26 17:49
- chs.jasmin
- 5
Dětský psycholog na jižní Moravě?
- 4.5.26 16:59
- Učeň_Krabat
- 2
Sexuální touha po padesátce
- 4.5.26 18:13
- ka2ka
- 5
Přímá adopce 26
- 4.5.26 15:51
- sussanetta
- 1
Interupce žatec
- 4.5.26 17:02
- Nikol899
- 3
Poporodní stav, celková slabost
- 4.5.26 17:53
- chs.jasmin
- 7
Ataky – zkušenosti
- 4.5.26 16:40
- Lollitka
- 5
Bolest žaludku po každém jídle
- 4.5.26 14:14
- Anonymní
- 36
Jak vypadá manželství, kde se schyluje k...
- 4.5.26 18:22
- Magical-eyes
- 22
Nové příspěvky
Neustálé převlékání miminka
- 4.5.26 18:27
- Nikol.2903
- 106
Milenky sem nová diskuze
- jege
- 102745
Kornelije - šetření 2020
- Anna766
- 112843
Jak vypadá manželství, kde se schyluje k...
- Magical-eyes
- 22
Zlomenina stehenní kosti u šestiměsíčního...
- Jahru
- 50
Opar 4 mesicni miminko
- nozu
- 4
Jaké máte povedené zážitky ze seznamky?
- Anonymní
- 9969
Sexuální touha po padesátce