Jak vyjít s puberťákem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10074
10.9.26 18:34

No, pokud po něm chceš chování a zodpovědnost dospělého (např. vyzvedávání mladšího sourozence z družiny), tak mu nechej i možnost se dospěle rozhodovat tam, kde to jde - třeba rodinný výlet. Nedávat úkoly befelem, spíš požádat. Domluvit se dostatečně dopředu. Dát výhody oproti mladšímu…
Prostě ať má pocit, že je spíš parťák než malé děcko, co musí poslouchat a stavět se na zadní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.9.26 18:34
@Hera01 píše: Více
to mi vysvětluji stále, že se nemůže vše točit kolem něj, že se musí občas přizpůsobit nám. Zbytecne
  • Citovat
  • Upravit
33177
10.9.26 18:36
@Anonymní píše: Více

Nabídl jsi mu vzít na tento typ výletu kamaráda?
Jinak i zájmy se mohou měnit, že měl rád návštěvu hradu před rokem, neznamená, že se mu to už třeba neomrzelo. :nevim:
Já jsem třeba ráda, že tráví čas venku s klukama a žije a komunukuje F2F, ne online zalezly doma v pokojíčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
793
10.9.26 18:38

A když se mu přestanete přizpůsobovat vy jako zbytek rodiny, tak se stane co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22111
10.9.26 19:11

Jako, že ho baví víc kluci, než výlety s rodiči, je v pubertě asi pochopitelné a zdravé. :think: Proto bych s ním víc plánovala dopředu. Výlet na hrad bych mu oznamovala už v době, kdy o tom vůbec začnu přemýšlet apod. Aby měl pocit, že je s ním zacházeno jako s větším členem rodiny, ne s děckem, co někdo svévolně přesouvá.

Jenom mě zarazilo to smání se ti do telefonu, že nevyzvedne bratra… jako tím tě musel dostat do velmi úzkostné situace, pokud jsi neměla jinou možnost. Což mi přijde vůči tobě hrozné. U nás by to rozhodně neprošlo bez důsledků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13879
10.9.26 19:56

Je normální, že chce trávit čas s kamarády, pokud má možnost i to, že nechce jezdit na rodinné výlety, které ho nebaví. Taky si myslím, že konzultace dopředu by mohla trochu pomoct a pokud chcete rodinný výlet, tak někam, kde ho to bude bavit, to se nedá nic dělat.
Pomáhá i někoho vzít sebou, u nás třeba stačí nějaký bratranec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33177
10.9.26 20:09

U nás celkem funguje, když přejde první výbuch „nevole“ a dítě se trochu vykluidnu v klidu, bez výčitek věcně shrnout, že minul jsme byly někde, co bychom jako rodice s klidem vynechali (fotbal, mekáč, akvac apod ), takže teď zase jednou budeme volit cíl dle našeho výběru. Proste reciprocita, jednou podle tebe, podruhé podle nás.
Tedy netahala bych ho třeba na koncert vážné hudby, ale třeba divadlo jednou za čas je u nás schůdné.
U nás se k té klice „Ježíš, proč zase nějaký výlet“ přidává i jedenáctiletá, ale neměla jsem problém nechat je hnit ve stanu nebo v apartmánu a vyrazit s mužem na dopolední či podvečerní výlet sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2298
10.9.26 20:35

Mě přijde normální, že chce být raději s kamarády, než jet k dědovi nebo na výlet. Ale nepřijde mi normální, aby se vám vysmíval a machroval na vás. Já bych požádala ex, aby si s ním promluvil o tom, jak se muži mají chovat k ženám a synové k matkám. Oni si teenageři často pletou drzost s projevem dospělosti. Nechtějí už poslouchat jako malé děti. Ale pokud takový kluk tátu uznává, tak mu nebude dobře z toho, že v jeho očích kvůli chování k mámě klesne… Upřímně si myslím, že nic jiného nepomůže. Je to blbé, ale matka coby žena v tomhle moc přirozená autorita nebývá. Otcové v tomhle mají větší šance…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33177
10.9.26 20:46

@andiedvorakova To je moc dobrý postřeh. Kluci v tomhle věku potřebuji chlapa jako vzor, řešit „chlapské věci“.
Osobně mám pocit, že máma je odsunuta na druhou kolej a s trochou nadsázky je důležitá hlavně jako plnic žaludku a šuplíku s čistými ponožkami. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15839
10.9.26 21:01

No tak at si jde s klukama a vy jeďte na hrad. Mám 12 letou a taky dává přednost kamarádkám. Výlet plánujeme předem a domluvíme se co by jí bavilo, případně bereme sebou kámošku. Nebo si klidně uděláme výlet bez ní když nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102541
10.9.26 21:12

A v cem se vy tocite kolem nej, když vy pojedete na vylet na hrad a on pujde za kamarady :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18237
11.9.26 08:46

A je nutné, aby jel s vámi na hrad, když chce být s kamarády? Mám dceru, té bude 13 za pár, ale když chce trávit čas s kamarádkami, tak ji rozhodně nenutím cválat s námi po výletech.
V tomto věku už ji nechávám, ať se samostatně rozhoduje, co chce dělat. Domlouváme se pouze na vícedenních dovolených, aby to bylo ok pro mě i pro ni. Jednodenní výlety a aktivity vůbec neřeším, tam ji nechávám žít si po svém.
A vyzvedávat sourozence z družiny je pro třináctiletého puberťáka opruz, to chápu. Tak jedině dohoda předem a nevolat mu kvůli tomu na poslední chvíli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35164
11.9.26 09:30

Tak nic nevysvětluj, stejně to evidentně pochopit nechce. Je mu 13, takže těžko bude rozhodovat sám co kdy a kde bude dělat. Zeptala bych se ho dopředu, jestli má něco domluveného na sobotu, když ano tak ok. Ale určitě to takhle nemůže být pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.9.26 10:40

Tak si představ, kdyby ten 13letý chtěl venku chodit jen s rodiči za ruku, pořád se chtěl mazlit, hladit, neměl žádné kamarády a nejen že by bráchu nevyzvedl (a třeba mu namazal chleba), ale sám by nedošel ani do školy a potřeboval doprovod ;-) a samozřejmě chtěl po rodičích, aby mu dělali animátora většinu času.

A do toho by odsekával, vztekal se atd :mrgreen:

Hned zní skoro samostatná jednotka líp, že?

• Citovat
  • Upravit
34789
11.9.26 11:01

Nejsi, u nás to bylo to samé. Teď už je dospělý, ale byl to děs. Milý chytrý kluk, který sám navrhoval kam bychom mohli všichni jako rodina jet, na co jít do kina, a najednou zpruzelé obličeje a reakce na všechno. Nic a nikam nechtěl. Přitom pak si to užil, byl spokojený.
Pomohlo to co psaly holky přede mnou. Probrat jako s dospělým, nedávat příkazem, dát čas to vstřebat a přijmout. Když jsem řekla dnes odpoledne sjedeme k babi a dědovi, následovalo okamžitě nikam nejedu :D přitom na dědu se těšil, měl ho moc rád, vždycky s ním hodně diskutoval, rad poslouchal co mu vypráví.
Chce to prostě změnit přístup.
Se sestrou jsou od sebe tři a půl roku, mají moc pěkný vztah, ale kdybys slyšela výrazy, jakými ji tehdy zahrnoval :roll: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová