Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, kdo jste bral Utrogestan - vaginalne nebo peroralne? Jsem 6+0 ale plod dnes na uz jeste skoro nesel videt, jen gestacni a zloutkovy vacek. Mela jsem spineni 9-12dpo a posledni 3 cykly jsem pred ms vzdy nekolik dni spinila. Tak Dr navrhla progesteron ale rekla jen tabletky tak jsem pochopila ze se polykaji ale v lekarne nevedeli a na krabicce je napsano 1× vecer.
Doktorka bude ordinovat az za tyden tak se ted nemam jak zeptat.
Dekuju za nazory ![]()
Doktorka mi předepsala taky utrogestan nedávno, akorát na srovnání cyklu teda. S receptem jsem došla do lékárny a ptali se mě, jestli perorálně nebo vaginálně a já že vlastně nevim, Doktorka mi to neřekla. Tak mi dali perorálně..koukala jsem jak blazen, když se mě zeptali jaky utrogestan ![]()
Tak v pribalovem letaku musi byt jak se to muze uzivat… jestli jenom oralne, nebo jenom vaginalne… nebo oboji… pokud to jde vaginalne, uprednostnuji tohle
V těhotenství je lepší vaginálně. A také při vaginálním užívání mohou být mírnější nežádoucí účinky (závratě).
Vaginalne, za jedno se to rychleji a lepe vstreba a za druhe ustne muze zpusobovat nevolnost u prekvapive vysokeho % uzivatelek.
Doporucuju k tomu intimky, co se nevstreba vytece zase ven ![]()