Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky,mame problem behem 1tydne jsme v byte zabili 2 skvory.Jeden ve ctvrtek a jeden dneska.muzete mi nekdo rict odkud se vzali?Bydlime v prizemi cihlovej panelak u baraku mame orech-strom.Loni jsme meli moli predloni pavouky no a letos tohle.
.Muzete poradit co poridit na takovou havet aby se to neopakovalo.Mohla to byt nahoda mohli jsme to odnekud donest.Ale i tak mame tady 5mesicni a je to naprd ten posledni nam lezl po male.prosim cim ucine likvidovat.At se nemusime strachovat.
Odkud se vzal - vitr ho foukl do okna, nebo jsi ho prinesla s ovocem. Skvor ti nic neudela, obcas nejakeho najdes a zaslapnes. Mnozit se ti v byte nebude, je to venkovni zviratko.
Pudloslavo zase ty
.je nekde nejaka diskuze kam nepises??
.Trosku jsi nas uklidnila ale fakt jen trochu neradabych pak nejakeho potkala treba v posteli
.ja totiz takove zviratka nemam rada.
.Fakt se nemuzou rozmnozit v byte???Ja patrim mezi histerky nesnasim pavuky a skacu malem na lustr.
Ja jsem prdlajz entomolog - ale nikdy jsem neslysela, ze by se nekomu mnozili ve spajzu skvori - pokud vim, tak ziji nekde venku pod kamenem nebo ve skvirach ve dreve, dycky ve vlhku az mokru. ![]()
Jako deti jsme se strasili, ze prej lezou do usi - tak to neni pravda, protoze usni maz ma repelentni ucinky a hmyz odpuzuje (nam rikali na gymplu).
V praci mame satny v suterenu a lezou nam tam svinky (tzv. autobus, co se stoci do kulicky) - napadaji tam oknem. Taky typicke venkovni zviratko, ktere chudatko zabloudilo a chcipne.
Jinac pisu do vsech diskusi, protoze jsem na riziku a nudim se
Uplne do vsech ale nepisu, treba diskuse o kocarech nenavstevuji a dokonce jsem si ani neprilozila v diskusi o kartarce ![]()
hehe jsem to schvalně hodila do googlu a a nasla jsem diskusi, kde se nekdo ptal, jak se zbavit skvoru v byte a odpoved byla - poridte si srsne, oni uz je vyzerou ![]()
tak jsem vygooglila:
skvor skodi na zelenine ale jen malicko
umi stipnout (v nouzi), ale nijak zvlast to neboli
tady si neco precti
http://www.agromanual.cz/…-obecny.html
To je velice zajmave.Slovo vlhkomilne se mi nejek nelibi.Vzhledem k tomu ze jsme likvidovali a opet budem likvidovat plisen na zdi a ta jak je znam se dela s vlhka tak se mi to nelibi.Jinak ze jsi doma jsem postrehla sjine diskuze
.Taky jsem byla skoro celou dobu.
Ahojky
škvora jsi si mohla domů donést třeba v prádle pokud sušíš venku mě se to už taky párkrát stalo
ted ho vyklepávám než ho donesu domů ![]()
já se totiž taky děsně štítím téhle havěti hmyzí ![]()
Já si kvuli hmyzu který nesnášim pořídila kočku
.Vše zlikviduje do pár vteřin.Moucha se u nás nezdrží déle než 5 minut a stejné je to s pavoukama a škvoři jí také chutnaj
.
Najíst jí dáváme(myslím tím kočkce) ![]()
No to neni spatnej napad
.Ale zjistila jsem ze mii vadi neco na kocce.Pokud se ta havet nemuze rozmnozit tak muzu jit klidne spat.
Myslím že pokud je tam jen jeden tak se nerozmnoží
![]()
Já dřív kočky neměla v lásce,ale nějak se to pak obrátilo ![]()
Pudloslava píše:
Odkud se vzal - vitr ho foukl do okna, nebo jsi ho prinesla s ovocem. Skvor ti nic neudela, obcas nejakeho najdes a zaslapnes. Mnozit se ti v byte nebude, je to venkovni zviratko.
My ho vždy domu přinesli např. s čerstvě natrhanýma meruňkama, rybízem či angreštem. Taky si nemyslím, že by se ti v bytě usídlili ![]()
A já jsem stejná jako ty - vidím brouka, pavouka a zdrahám.....
Škvoři jsou hodně pohybliví, rychle běhají a výborně létají, takže pokud nemáš byt 100% hermeticky uzavřený, můžou tam holt občas zabloudit. Nijak zvlášť se jim tam asi líbit nebude, nebudou tam nejspíš mít svoje oblíbené úkryty (skuliny a dutiny,ve tmě a vlhku) ani potravu (většinou organické zbytky) a pokud je živé vyhodíš, nejspíš to v té chvíli budou nejšťastnější stvoření pod sluncem a budou koukat, jak být odsud co nejdál. Jinak jsou to tvorečkové zajímaví (třeba škvoří samičky jsou úžasné a pečlivé matky) a, pokud chceme použít antropocentrické hledisko, spíše užiteční (likvidují rozkládající se zbytky rostlinné i živočišné, v malé míře loví mšice apod.).
K omezení výskytu v domech se doporučuje zlikvidovat v blízkém okolí potenciální úkryty (různá prkýnka apod. ležící ve vlhku na zemi, tlející zbytky rostlin, duté stonky a podobně). Nemoci nepřenášejí, pokud vím specificky žádné, obecně zcela teoreticky a naprosto nepravděpodobně, jako jakýkoliv hmyz. Cílené chemické prostředky neexistují, aplikací širokospektrých insekticidů by se nadělalo prakticky určitě víc škody než užitku (dát si do baráku jed proti neškodnému zvířátku).
Eva
Evalu, tedy co se tu člověk všechno nedozví - škvoři taky létají ![]()
Já nevím, jak to bylo myšleno - jestli jako podiv nad novou informací nebo zaťukání na čelo
- ale létají, ne často (skládání křidýlek jim dá asi dost práce), ale když už, tak dobře. Pod těmi pidikrovkami na zádech mají blanitá křídla - složená do vějíře a ještě 2× napříč, aby se tam vešla, k tomu skládání používají mj. klíšťky na zadečku (knižní chytrosti tedy, já jsem na vlastní oči škvora skládat křídla neviděla, i když by mě to opravdu zajímalo). Jestli jste třeba našli utopeného škvora v nějakém venkovním sudu, bazénku apod., kam spadl při letu, mohli jste ta křídla vidět. Jak říkám, jsou to zvířátka opravdu zajímavá.
Eva