Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, máme problém, přítel má 5 letou holčičku, chodí k nám každý druhý víkend. Před půl rokem jsem začala řešit to, že chodí s pát s plínkou… tak jsme k ní začali v noci jednou nebo dvakrát vstávat, a už nemusí mít plínku… jenže ona se připočůrá a přes den, dokonce je schopná se oficiálně počůrat a sedět v tom třeba hodinu… jinak jí přes den tak 5 krát převlíkáme… už nevíme co s ní… jakou metodu na ní… její maminka to neřeší, a vím, že moc toho nezměníme za dva víkendy v měsíci… ale nemůžeme to neřešit… prosím o radu ![]()
Kdyz to neresi maminka, tak vy stejne za dva vikendy v mesici vyresite houby…
A co s malou ti radit nebudu, protoze nemam zkusenosti. Na to jsou tady jine zaslouzile matky ![]()
Podle mě je to psychický. Jak nese to, že její rodiče nejsou spolu?
No měla to prý vždy… A myslím, že v poho, že to vůbec nevnímá, moc ráda k nám chodí…
To, že se připočůrává i přes den bych nepřisuzovala jen psychice, chtělo by to vyšetření na nefrologii nebo urologii.
@jitajirka Nočné pomočovanie je v tomo veku ešte ok. Nech spí s plienkou.
Ale to denné sa mi nezdá… Ak je zdravotne v poriadku (to ale zistíte len po vyšetrení u Dr.), tak skúšajte cvičenia - napríklad nech skúša prerušovane čúrať…
Já si taky myslím, že je to psychika, můj syn se začal počurávat skoro v 5 letech, bylo to kvůli tomu, že se mu narodila sesta, kterou si nepřál…byl to mamánek…bylo by dobrý zajít k dětskýmu, pro jistotu naberou krev a vezmou moč na testy, a naše doktorka měla pěkný omalovánky, který si malej sám vybarvoval, podle toho, kdy se počůral a kdy ne a potom dostával odměnu…naštěstí to trvalo jen pár měsíců..pokud je s matkou holčičky nějaká rozumná domluva, tak by se to mělo řešit co nejdřív, kdyby se jí to pak mělo stávat ve škole, tak to by byl fakt průser, děti jsou dneska dost zlý a pak by se to s ní léta táhlo…
@Janettka23 píše:
Podle mě je to psychický. Jak nese to, že její rodiče nejsou spolu?
No to je teda moudro.
Jinak pro zakladatelku - Lékařské vyšetření je nezbytně nutné, ale je na matce a ne na Vás, aby s dcerou k lékaři šla. A k tomu převychovávání od plínek atd. - Vaše role není výchovná, ale hlídací.
@katehon píše:
No to je teda moudro.Jinak pro zakladatelku - Lékařské vyšetření je nezbytně nutné, ale je na matce a ne na Vás, aby s dcerou k lékaři šla. A k tomu převychovávání od plínek atd. - Vaše role není výchovná, ale hlídací.
Nevím, nemám zkušenosti, ale nemá i otec po rozvodu ( rozchodu) roli výchovnou? A podle mě je i na jeho rozhodnutí, jestli jí k doktorovi vezme nebo ne. K té hlídací funkci si ještě zapomněla napsat, že jeho role je ještě finanční. ![]()
Rozhodně zajít k dr. Měla jsem to samé když jsem byla v dítě a to i později, zhruba tak do 7-8 let… Existují na to prášky… ![]()
V tomto věku podle mne už není počůrávání v pořádku. Já bych asi chtěla vyšetření u dr. a pokud by se neukázala žádná fyziologická příčina, pátrala bych po psychické. V literatuře se uvádí, že některé děti mohou mít problémy až do pěti let. Líčili mi případy, kdy i děti školou povinné se v noci počůraly. Tak je možné, že to přejde samo…
V každém případě je to asi na její mamince a divila bych se, kdyby to ta nějak neřešila. Taky bych asi neřešila nic zásadního bez rozhovoru a domluvě s ní. POzor, může to být citlivé téma, tak bych se asi jen zeptala, jestli je to běžná záležitost a jestli nemůžete nějak pomoci, nebo jestli to děláte správně…Prostě nemravokázat (fuj to je slovo
) ale projevit zájem. Jde o dítě a ne o soutěž v zodpovědnosti/přístupu rodičů.
@jjelena píše:
Nevím, nemám zkušenosti, ale nemá i otec po rozvodu ( rozchodu) roli výchovnou? A podle mě je i na jeho rozhodnutí, jestli jí k doktorovi vezme nebo ne. K té hlídací funkci si ještě zapomněla napsat, že jeho role je ještě finanční.
Jistě, otec ano. Nikoli jeho přítelkyně - doktory musí řešit matka s otcem, tedy rodiče a ty jsou dva a ne tři.
Mám dceru bude ji pět let. Poslední dobou se taky počůrává hlavně přes den. V noci jen když byla nachlazená. Ale teď přes den. Všimla jsem si, že si na to nemyslí, že jde na poslední chvíli. Protože ve školce jdou hromadně a nemusí na to myslet.
K vám. Ze zkušenosti vím, že u takových párů musí chtít hlavně matka, nedej bože když řekne otec, že má jít k doktorovi. To bych nedělala. Takže hlavně ji motivovat. Připomínat ji každou hodinu ať jde. Potom ji zkusit vysvětlit, že plinku nosí malé miminka a ona už je veliká slečna. Dcera plinku nemá od tří tak to pro ni byla motivace si na to myslet. Ale pokud je to opravdu zdravotní tak toto nepomůže. ještě před spaním nedávat moc napít a jen čistou vodu. Dcera mi po minerálkach apod taky chodí častěji čůrat.
Zkuste toto než to budete řešit s matkou. Vím, že když na matku vyrukujete tak to bude možná hádka.