Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Náš syn (v létě 6) je velmi špatně komunikující dítě. Ve školce už to jakž takž funguje, na učitelky si zvykl, umí to s ním, i když jsou dny, kdy je to těžké. Jsou situace, kdy nekomunikuje. U psycholžky už jsme byli, závěr je, že jsme nedůslední a stačí pevná ruka (mám další tři děti a tam žádný problém).
Kvůli té komunikaci a celkově sociální nezralosti jsme pro odklad. při zápisu se šprajcnul úplně - nepozdravil, neřekl své jméno, neodpovídal, nedělal ani neverbální činnosti. Znám ho, očekávala jsem to, proto taky chceme odklad. Ta situace byla velmi formální, cizí prostředí, cizí osoby a ještě po něm chtějí „projev“. Zhodnotili ho - překvapivě - jako nezralého, s odkazem na ped.-psych. centrum kvůli vyjádření.
Tam jsme byli dnes. Stejná situace, nekomunikuje. Tudíž ho nemohou vyšetřit a nemohou napsat posudek. Posílají nás k psycholožce.
Cesta od čerta k ďáblu. Kam nás pošle ona? Situace se bude logicky opakovat.
Uvítám názory učitelek MŠ a prvního stupně, díky.
Ahoj…a to vám odklad nenapsali? Samozřejmě další péče klinické psycholožky je na místě, pokud je tedy problém v komunikaci, tam může být hodně aspektů. Ale odklad vám napsat měli..i přes nespolupracující dítě.. ![]()
Všichni jsou vlastní, malej je z dvojčat, ségra problém nemá. Kromě ní má devítiletého bráchu a dvanáctiletou ségru.
ne, na to nám doklad nenapsali, taky nechápu proč.
Nějaký důvod, proč dítě nekomunikuje určitě má
Příčiny mohou být kdekoli. Jediná možnost, jak mu pomoci, je pravidelně chodit k psycholožce.
Lumáťo, jenže jak najít dobrého psychologa, který bude s dítětem kontinuálně pracovat? Tím problémem jsem se zabývala několik let, hledala jsem, abychom šli pokud možno napoprvé k dobrému, aby se nešprajcnul. No a z návštěvy u psycholožky jsem byla tak rozčarovaná, že dlouho nikam nepáchnu. Prý jsem ochranitelská matka, která nedá dítěti volnost, nepobízí ho k akci, proto je takový. Extrémně ho chráním, protože se narodil nedonošený, hypotrofický. Ale já tyhle pocity nemám, chováms e k němu stejně jako k ostatním, měním jednání jen podle toho, že na něj nezabere to, co na ostatní.
K psychologům bohužel už mám - po vlastních zkušenostech (kdysi v mládí) a po tomhle velmi málo důvěry.
@martas22 K neuroložce chodili obě dvojčata do dvou let, pak je vyřadili, že jsou ok.
Mamko, to je rozumné, že jste odklad získali, jinak to ani dopadnout nemohlo. Zajímalo by mě, jaký bude další postup, pokud bys napsala. Vždyť i ta „nespolupráce“ musí mít nějakou příčinu. Hodně štěstí Hanka