Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
já si myslím, že není potřeba to hrotit, pokud je dítě zdravý. Andulka taky začla chodit teprv před dvouma dnama, s mluvením taky nic moc, i když teda ukecaná je, ale takovou tou svou svahilštinou. Úspěch je „mama, ťatka, babí, hají“. Už sem se smířila s tím, že to nebude žádný éro co se týče pohybu a dovedností, že bude spíš pomalejší. Pokud je tvoje dítě taky takový, tak se s tím smiř, to je lepší. Já sem byla před měsícem celá vyplašená u doktora na rehabce, jako co se děje, že všechny děti už od jednoho roku běhají a Anča se v roce a půl ani nesnaží. No a doktor řekl, že jestli je manžel flegmoš, tak Anýs bude po něm, jakože nemá žádnou motivaci chodit, tak zatím chodit nebude ![]()
Nejhorší na tom je to závodění, když sousedka dycky vykládá: „my máme deset zubů, kolik máte vy? Už chodí? Naše Andrejka už chodí! A už mluvíte? My už dávno mluvíme! A už plave?“ ![]()
Dycky mám chuť říct: „Plavat nechodíme, protože si Andulka raději doma čte.“ ![]()
Bibina
ahoj nase linda uz opakuje skoro vsechno,mluvime na ni 2 jazykama,takze toho ma povic na uceni😉
ale musim rict ze pro ni je cestina slozitejsi, rekne par slov,tech nekomplikovanych,jako BOTY,misto pTACEK rika ptac,kdezto v ITALSTINE zopakuje skoro vsechno,protoze je zrejme jednodussi na vyslovnost.
Takze maminky,nebojte se,pro deti je ta nase cestina komplikovanejsi.
JInak co se tyce pohybu,linda chodi,sedne si sama na svou
zidlicku,ukazuje na letadla a ptacky, kdyz neco chce ukaze na to a rekne mnam mnam,tancuje na oblibenou pisnicku, sama ji lzickou a vidlickou se uci prave ted.
SKoro se napije z hrnecku,ale vestinou ho na sebe prevrati,moc se ji libi chodit do schodu.Vyleze i na skluzavku,otvre a zavre nejakou krabicku nebo lahev od vody.
ALE v parku je jeden chalpecek stejne stary jako linda a zacina teprve chodit!nemluvi!sam neji!
TAKZE NEBOJ KAZDE DITE JE UPLNE JINE;NEJSOU NA TO ZADNA MERITKA.. ![]()
ve veku kolem 15mesicu dite moc nemluvi,ale spouste veci uz rozumi,napr donese urcitou hracku nebo vec tatinkovy,nebo dedeckovi apod..pokud mu to rekneme…