Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Zajímá mě Vas názor na věc, a případně řešení.. Mam dvě holky 5 a skoro 2
Bydlíme na vesnici, a cca před rokem se tady přestěhovala rodina. Mají 2 holky 8 a 6.. Že začátku si jich starší dcera moc nevšímala,. Ale teď chce každý den chodit jen tam??
a samozřejmě i mladší.. (Jen když jdeme kolem jejich domu spustí plac, ikdyz opravdu nejsou doma..)
Starší tam letí hned po školce a malá taky, a já s nima.. (nechci je ještě pouštět samotné ven..)
Sousedka, má volnější výchovu.. Neřeší co holky dělají a kde jsou..
Snažím se teď holky zvát k nám.. Ale je to normální se každý den setkávat.. Jaké máte zkušenosti? Děkuji
My to tak kdysi před barákem měly… nevidím na tom nic špatného, pokud to druhé rodině nevadí.
Také jsme se stýkali denně s dětmi od sousedů a bylo jich několik.
@veruka85 Dcera skoro 6 let jak doma, tak na chalupě by také pořád chtěla chodit ke kamarádům na návštěvu - v jakoukoliv hodinu a jakýkoliv den. Takže dovoluju tak, jak si myslím, že je to „slušné“ - což třeba pro mě v týdnu jsou dvě odpoledne. Sousedům to „nikdy nevadí“, ale když to beru podle sebe, tak bych nechtěla mít pořád doma sousedku+její dítě.
Když jí tam „nepustím“, tak vysvětluji důvod - mají zrovna večeři, o víkendu vstávají pozdě, není tam auto = nejsou doma. A je potřeba doma vymyslet zábavný program, případně jít někam na výlet nebo na procházku. To u nás pomáhá.
Tak je to na domluvě. Naše děcka se taky pořád střídají se sousedovýma. V týdnu méně, o víkendu normálně. Sem tam s nima jedeme i na výlet. Děláme to pro děti. Normálně si se sousedkou řekneme, jestli můžou, do kdy a tak.
Nebo jezdí 5,5 a 3,5 letá na kole po vsi - mají vyhraničené mantinely, kam až můžou a jezdí okolo domu, kde mají taky 2 kamarády, takže tam jsou taky každou chívli a pak zase kluci u nás. Nedávno jsme měli na zahradě asi 9 dětí
Když mi to vadí, slušně je pošlu pryč a když zlobí srovnám je. Stejně tak jiná maminka ty naše ![]()
No já bych to nehrotila, proč vám to vadí?… taky jsem neustále denně byla s dětma od sousedů.. buď u nich, nebo u nás… někdo na nás vždy dohlížel a nikdo to neřešil
Rozhodně bych denně u nikoho neoxidovala a ani doma pravidelně nikoho nechtěla. Když je pěkné počasí, děti bych hnala ven, na vymezený prostor, kromě té dvouleté jsou všechny dost velké a pokud by šlo o oplocenou zahrádku, kde není žádné jezero nebo jedovaté rostliny, na kterou bych viděla z okna, mohla by tam s nimi být i ta dvouletá. Nenechám si rozbořit dům a uklízet bordel po cizích dětech nebaví ani mě, ani mé děti.
Taky potřebuji určitý čas na jiné věci, neměla bych čas u někoho celé odpoledne denně vysedávat.
Tu starší bych pustila normálně s nimi, stejně přijde doba, kdy nebudou chtít mrně hlídat.
@Jana206 Já to pochopila tak, že se ženou na zahradu. Doma bych taky každý den někoho nechtěla.