Jak to bude letos s předškoláky?

53190
7.4.17 09:38

Jak to bude letos s předškoláky?

Holky, včera jsem s úlekem zjistila, že předškolák je oficiálně dítě, které dosáhne 6ti let během školního roku. Syn je srpnový, odklad určitě mít nebude, pokud se nestane něco neočekávaného (k zápisu jde až za rok, ale už teď čte malá i velká písmena, píše, počítá do sta, je v tomto hodně popředu před vrstevníky).

Ale o co mi jde: od letoška (2017/2018) je prý předškolní rok ve školce povinný pro všechny děti, nemůže se tedy stát, že mi kluka nevezmou do předškolní třídy, jelikož oficiálně ještě nebude předškolák? Snad to píšu srozumitelně. Samozřejmě u zápisu řeknu, že půjde do školy v čertsvých 6ti letech, ale co když bude skutečně ve školce tak narváno předškoláky, že pro něj místo nebude? On se už teď nudí v normální třídě… Třeba mají obtahovat paprsky sluníčka, on to udělá během minuty a pak kolem píše stylem „moje sluníčko má 12 paprsků a to Adámkovo jen 8“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20767
7.4.17 09:42

Určitě se srpen nezapočítává? Podle mě to prostě předškolák je, kdybys ho do školy nechtěla dát, musel by mít odklad, takže nechápu, proč by ti ho do třídy předškoláků nevzali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.4.17 09:44

No já jsem právě zkoumala stránky jedné ze dvou školek, kam ho chci přihlásit (budeme se v létě stěhovat, což to komplikuje- kdyby zůstával tam, kde je teď, tak učitelky vědí, jak na tom je), a tam bylo napsáno, že musí těch 6 dovršit ve školním roce. A nevím, jestli je školní rok jen září-červen? Podle mě ano… Těžko bude mít potvrzení o odkladu ve 4,5 letech, to by ani nikdo nevystavil, žejo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11337
7.4.17 09:46

Samozřejmě, že bude předškolák. Školní rok končí 31.8., ne 30.6.

Příspěvek upraven 07.04.17 v 09:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.4.17 09:46
@Inge píše:
Samozřejmě, že bude předškolák. Školní rok končí 31.8., ne 30.6,

FAKT?? Jé, super, já právě myslela, že ty prázdniny se do toho nepočítají ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
7.4.17 09:48

Předškolák je dítě, které dovrší do 31.8. 6 let. V tom roce musí k zápisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
7.4.17 09:48
@unuděná píše:
No já jsem právě zkoumala stránky jedné ze dvou školek, kam ho chci přihlásit (budeme se v létě stěhovat, což to komplikuje- kdyby zůstával tam, kde je teď, tak učitelky vědí, jak na tom je), a tam bylo napsáno, že musí těch 6 dovršit ve školním roce. A nevím, jestli je školní rok jen září-červen? Podle mě ano… Těžko bude mít potvrzení o odkladu ve 4,5 letech, to by ani nikdo nevystavil, žejo.

No, podle mě nekončí v červnu, ale srpnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.4.17 09:49

Holky díky, jsem trubka, taky jsem mohla na tu wikipedii nejdřív kouknout:
„V České republice začíná školní rok 1. září a končí 31. srpna následujícího kalendářního roku (dle školského zákona). Školní rok se člení na dvě období (pololetí): zimní období trvá od 1. září do 31. ledna, letní období trvá od 1. února do 31. srpna.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
7.4.17 09:49

@unuděná bude předškolák. Školní rok trvá od 1.9 do 31.8., takže se neboj. Syna ti vzít musí.

• Citovat
  • Upravit
30317
7.4.17 10:10

@unuděná bude předškolák a počítám, že to bude fungovat podobně jako nás. Máme třídu předškoláků, kam se občas všichni předškoláci nevejdou. Tak ti navíc jsou v další třídě s mladšími dětmi, ale dělají totéž co ti v předškolácké. Ti mladší v té době mají svou jednodušší práci nebo se k nim můžou přidat a nebo jdou občas do tě druhé třídy na aktivity. Takže bych se toho nebála, oni je zabaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.4.17 10:33

@Aspera To doufám. Já i spoléhám na to, že nebude muset po obědě spát, protože kvůli tomu ze současné školky vyzvedáváme po obědě (nespí a opravdu neusne ani ve školce už od 3 let). Takže by to pro nás oba bylo lepší ;)

Ale když už jsem napůl zbytečně založila tohle téma, jak myslíte, že to bude letos s návalem v těch předškolních třídách? Bude to velká změna, když budou muset všechny děti nastoupit? Vím, že v sociálně slabších rodinnách nebo třeba Romové často mají děti doma, dokud nejdou do školy, jsem celkem zvědavá. V Praze to možná tak hrozné nebude…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
7.4.17 10:58

@unuděná u nás musí děti odpočívat a nikomu nevadí, že nespí. Po změně času říkala učitelka od syna, že měla rekord spalo jí 5 dětí. Jinak spí tak náš mladej a sem tam se někdo přidá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
7.4.17 11:00

@unuděná a u nás s moc dětma nepočítám. Vím o jedné předškolačce co teď nechodí. A jestli je někdo na domácím vzdělávání, tak v něm stejně bude pokračovat dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
7.4.17 11:43

U nás se nezměnilo vůbec nic. Počet dětí zhruba stejně, spíš méně, protože silné ročníky jsou už ve škole. Nežijeme ale v místě, kde by rodiče houfně nedávali své děti na předškolní rok do školky. Pokud měli možnost a chtěli si dítě nechat doma, tak všichni smýšleli tak, že na předškolní rok do školky prostě dají. Romské komunity tu nemáme. V celé školce 8 tříd není v současnosti ani jedno romské dítě, sem tam nějaký Vietnámek.
Nemyslím si, že bude nějaká velká změna, maximálně v těch „vyloučených“ lokalitách.

U nás ve školce se spát nemusí(ani hodinu ležet),pouze dvacet minut hygienické minimum, to nejde obejít. A je jedno, jestli jsou dítěti tři roky nebo šest. Moje děti ve školce nespí, normálně vstanou a hrají si u stolečku. Považuji to za velké plus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.4.17 11:43

@Aspera I ty předškolní? To je asi školka od školky. V naší stávající předškoláci po obědě mají klidové aktivity u stolečku (kreslení, úkoly atd.), postýlky už jim nevyndavají. To bych potřebovala, protože když kluk nastoupil, po tom třetím roce, tak to bylo samé „on ho dav strhne“ a „my ho naučíme spát“ a nakonec to dopadlo tak, že do školky nechtěl chodit vůbec, protože aby tříleté dítě vydrželo 1,5 hodiny v klidu ležet (a nespat) je podle mě téměř nemožné. A to ten náš je kliďas. On to vydržel, ale hrozně ho to štvalo a frustrovalo. A když jednou usnul, tak byl pak celej den úplně „rozbitej“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí