Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mile maminky,
byla jsem na tridni schuzce a byla nam doporucena pani ucitelkou navsteva poradny pro nadane deti. Nemate s tim nektera zkusenosti?
Dekuji, Lucka
a co bys chtěla vědět? řeknou ti tam v čem je nadané, což ovšem víš taky a řeknu ti, jak doma dítě rozvíjet, na co se zaměřit..
Syn chodi do ctvrte tridy a nosi z meho pohledu znamky tomu odpovidajici, jednicky, obcas nejaka dvojka. Nezpozorovala jsem zadne vyjimecnosti. Nehraje na zadny hudebni nastroj, ma rad sport a vytvarka je pro nas nocni mura. Zaliba snad je v anglictine a hrani her na pocitaci, ostatne u vetsiny jeho vrstevniku.
opravdu jsem si niceho nevsimla, ale mozna je to tim, ze nejsem kantor, nepracuji s detmi, nejsem fundovana v zadnem psycho oboru apod. Kdyz mi to pani ucitelka rikala, byla jsem prekvapena. Druhy den prisel syn ze skoly s informaci od spoluzaku, ze pujde do lecebny pro nadane
, mam strach, ze kdyz tam pujdem a oni nam sdeli, ze v nicem neprevysuje, bude smutny a ublizi mu to. Proto shanim nejake informace.
A nebylo by nejjednodušší zeptat se učitelky z jakého důvodu vás tam posílá?
Ullriska píše:
opravdu jsem si niceho nevsimla, ale mozna je to tim, ze nejsem kantor, nepracuji s detmi, nejsem fundovana v zadnem psycho oboru apod. Kdyz mi to pani ucitelka rikala, byla jsem prekvapena. Druhy den prisel syn ze skoly s informaci od spoluzaku, ze pujde do lecebny pro nadane, mam strach, ze kdyz tam pujdem a oni nam sdeli, ze v nicem neprevysuje, bude smutny a ublizi mu to. Proto shanim nejake informace.
Přece když mu vysvětlíš, že se tam jdete jen informovat, tak se nic nestane..Popovídejte si o tom, co si o tom myslí on, a když se dozvíte, že nic, tak holt bude „JEN“ obyčejný jedničkář
Toho snad nezdrtí ne??
Také bych ale byla zvědavá na čem staví svůj názor učitelka.. ![]()
Taky jsem míval punc „třídního šprta“ - ale domácí úlohy ode mě před zvoněním opisovali rádi… ![]()
Je pravda, že nadání v jednom směru může brzdit rozvoj v jiných směrech. Taky se stává, že nadané děti jsou později v praktickém životě nepoužitelné (včetně mě…
). Za sebe (a po svých zkušenostech) si myslím, že nejhorší by bylo vzbudit v synovi nereálná očekávání (která nejdou naplnit) nebo naopak v něm vypěstovat nějaký komplex. jinak je snad vcelku jedno, co se odehraje - důležité je, jak se k tomu celému bude chtít stavět on sám.
nemělo by to být nic traumatizujícího ,vše(testy) by mělo probíhat formou hry a pak vám říct ,v čem jeho nadání spočívá a jak ho rozvíjet .Kdyžtak se domluv se zkoušejícím at ti nic neříká před klukem .A pak bude na tobě co mu řekneš .Nemusíš mu říkat ,že se třeba spletli ,vždyt mu můžeš říct ,že je šikovnej na tu angličtinu(když ho to baví) dát mu nová anglický pexeso at procvičuje slovíčka atd.At už to dopadne jakkoliv bych to před klukem nerozmazávala ,aby nedospěl k dojmu ,že když je nadanej nemusí se učit ,nebo když nadanej nebude ,že je hloupej.
Myslím ,že by to měl být spíš návod pro Vás jako rodiče včem a jak ho podpořit.
Dobrý den, máte prosím někdo nadané dítě ve 4. třídě ZŠ s IVP? A zajímalo by Vás, jak je na tom Vaše dítě s kreativitou a motivací k učení? Studuji psychologii na Univerzitě Karlově a zpracovávám diplomovou práci, kde se zabývám nadanými dětmi vzdělávanými v běžných a speciálních třídách. Nyní sháním děti a rodiče, kteří by byli ochotní zúčastnit se pilotní studie, kterou je nutné provést, než začnu se samotným výzkumem. Chtěla bych Vás proto poprosit, zda byste mi umožnili provést tuto studii s Vaším dítětem. Trvalo by to necelou hodinu a obsahem je malování a vyplnění 2 krátkých dotazníčků. Pro děti to bývá zábavné. Ideálně sháním děti z Prahy nebo Českých Budějovic a okolí. Jako odměnu nabízím výsledky testů, případně navrhněte, co byste ode mě za Vaši pomoc chtěli, můžu Vám poskytnout např. své odborné znalosti a poradenství. Bližší info sz.
Ahoj. Mám nadané dítě, ale ne ve třídě krerou potřebuješ. Velice oceňuji, že se chceš zabývat nadanými dětmi, ale nejsme si jistá, že tu někoho najdeš. Ten kdo ví, že má nadané dítě, tak ten už poradenství má ( ví to z PPP) a zná i výsledky těchto testů.
Co se týče spolupráce, možná bych se zkusila v Praze obrátit na některou školu, která se tím zabývá a oslovit rodiče přes tuto školu. Třeba ti budou ochotni pomoci.
Anonym kvůli svému dítěti
Dcera chodí do 5. třídy běžné ZŠ. Žádný IVP nemá. U psycholožky jí tenkrát zjistili IQ 136. Vyplnit s ní dotazníček by nebyl problém.
Ráda dělá testy všeho druhu. Pokud by nevadilo, že je v 5. třídě, tak klidně můžeme pomoci a odtajnit se v SZ.
Dobrý den, máte prosím někdo diagnostikované nadané dítě, které chodí do 3. nebo 4. třídy běžné ZŠ, případně znáte školu, kde takové děti mají? Zajímalo by Vás, jak je na tom Vaše dítě s kreativitou a motivací k učení? Studuji psychologii na Univerzitě Karlově a zpracovávám diplomovou práci, kde se zabývám nadanými dětmi vzdělávanými v běžných a speciálních třídách. Nyní sháním děti a rodiče, kteří by byli ochotní zúčastnit se mého výzkumu. Testování trvá přibližně půl hodiny a obsahem jsou 2 tvořivé úkoly a vyplnění 2 krátkých dotazníčků. Ideálně sháním děti z Prahy nebo Českých Budějovic a okolí, ale kdyby byl ochotný se zúčastnit i někdo odjinud, šlo by to zařídit. Jako odměnu nabízím výsledky testů, případně nějakou (studentskou
) finanční kompenzaci, navrhněte. Děkuji za Vaše reakce a tipy.
@BarboraKoj tak ale nemusíš to tak přehánět s tím počtem diskusí, čekáš tolik nadaných děcek, aby se ti jedna diskuse nezahltila ? ![]()
zkus oslovit zscurie.cz - sídlí na Praze 1 a je tam třída pro nadané děti