Poraďte, prosím, jak se rozkojit

113
10.6.16 12:08

Poraďte, prosím, jak se rozkojit..

Zdravím maminky,

mám doma téměř tři měsíce starou holčičku.

Chvíli po porodu jsem měla mléka, že bych zvládla kojit celou porodnici. Vydrželo to i nějaký ten týden po porodu.

Měla jsem u levého prsu do krve popraskanou bradavku a přes tu bolest jsem z něj nezvládla kojit. Při kojení mi tekla hodně krev a bradavka byla samý strup. Tak jsem začala kojit převážně z pravého prsu. Když jsem pak malou chtěla přiložit k levému, hrozně až hystericky u něj plakala a je tomu tak do dnešního dne. V klidu se napapá jen u pravého, které mám samozřejmě víc nalité a malá tam má i „lepší“ bradavku na přisátí.
Zkoušela jsem levý prs vymačkat, co to šlo, kdyby tam bylo mléko, co ji nechutná, ale i tak z něj nechce pít. Přisaje se a po chvilce začne hystericky plakat dokud ji nepřiložím k pravému.

Nevím, zda je to tím, že tam je málo mléka nebo čím.. Jsem už zoufalá, nechci v něm ztratit mléko, chci kojit z obou prsů. Poradíte mi, jak to zvládnout? Začínám z toho být zoufalá.
A i přesto, že kojím jen z pravého, nemám prsa velká. Malou přikládám často, protože to tak i sama vyžaduje, ale nevím, jak zvýšit laktaci. Prso mám více nalité přes noc, protože to vydrží spinkat od 19 hodin aspoň do těch 4-4,30 hodin. Tak má čas se nalít.

Prosím, poraďte,

jak zvýšit laktaci (častým přikládáním to nefunguje). Jsou nějaká homeopatika, která zaručeně pomáhají?

A jak malou naučit baštit z levého prsu? Nechci v něm ztratit mléko úplně..

Děkuji a kojení zdar! ;) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
10.6.16 12:13

@B. Lucie jak malá přibírá? pokud normálně, vůbec to neřeš, klidně koj z jednoho prsa. V tomhle věku už se nenalívají - přes den, takže se tim netrap. Prsa se nalijou jen přes noc, bo je dlouhá pauza. jediné, co budeš chvilku řešit, tak rozdílnou velikost prsou - po kojení (ukončení), se to většinou srovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
10.6.16 12:13

A proč ti vlastně vadí, že pije jen z jednoho? Já odkojila tři děti v podstatě jen z jednoho prsa. Nevím proč, ale v tomu druhém se mi dělalo daleko méně mléka. Sice jsem i k němu přikládala, ale sama jsem viděla, že v něm to mléko prostě není. Ale děti byly spokojené, mi to nijak nevadilo, tak jsem to neřešila.

• Citovat
  • Upravit
2034
10.6.16 12:21

Já syna taky kojila hlavně z pravýho prsa, z levýho se napil jen málo a zhruba od 3 měsíců se vždycky napil z levýho co šlo, a pak začal vrčet a chtěl druhý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
10.6.16 12:28
@B. Lucie píše:
Zdravím maminky,

mám doma téměř tři měsíce starou holčičku.

Chvíli po porodu jsem měla mléka, že bych zvládla kojit celou porodnici. Vydrželo to i nějaký ten týden po porodu.

Měla jsem u levého prsu do krve popraskanou bradavku a přes tu bolest jsem z něj nezvládla kojit. Při kojení mi tekla hodně krev a bradavka byla samý strup. Tak jsem začala kojit převážně z pravého prsu. Když jsem pak malou chtěla přiložit k levému, hrozně až hystericky u něj plakala a je tomu tak do dnešního dne. V klidu se napapá jen u pravého, které mám samozřejmě víc nalité a malá tam má i „lepší“ bradavku na přisátí.
Zkoušela jsem levý prs vymačkat, co to šlo, kdyby tam bylo mléko, co ji nechutná, ale i tak z něj nechce pít. Přisaje se a po chvilce začne hystericky plakat dokud ji nepřiložím k pravému.

Nevím, zda je to tím, že tam je málo mléka nebo čím.. Jsem už zoufalá, nechci v něm ztratit mléko, chci kojit z obou prsů. Poradíte mi, jak to zvládnout? Začínám z toho být zoufalá.
A i přesto, že kojím jen z pravého, nemám prsa velká. Malou přikládám často, protože to tak i sama vyžaduje, ale nevím, jak zvýšit laktaci. Prso mám více nalité přes noc, protože to vydrží spinkat od 19 hodin aspoň do těch 4-4,30 hodin. Tak má čas se nalít.

Prosím, poraďte,

jak zvýšit laktaci (častým přikládáním to nefunguje). Jsou nějaká homeopatika, která zaručeně pomáhají?

A jak malou naučit baštit z levého prsu? Nechci v něm ztratit mléko úplně..

Děkuji a kojení zdar! ;) :kytka:

Nepochopila jsem proc chces zvysovat laktaci? Po 6ti nedeli se uz vetsinou prsa tak moc nenalevaji jako po porodu, protoze laktace uz je nastartovana a mleko se tvori primo pri sani. A mala ti malo pribira? Pokud ne a je spokejena, neblbla bych se zvysovanim, to si akorat zadelas na zanet. Paklize prikladas dle potreby, urcite se tvori tolik mlicka, kolik mala potrebuje. S tim uprednostnovani jednoho prsu to tak nektere deti maji a nekdy se s tim neda nic moc delat. Pokud chces za kazdou cenu kojit z obou, zkus po kojeni z toho neoblibeneho odsavat aby se vic nalivalo, ale jestli se ti pak k nemu mala chytne neni vubec jiste. Pokud zacnes brat pripravky na podporu laktace, tak se ti budou nalevat obe prsa a vic zase logicky to pouzivane, takze to tvuj problem nevyresi. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
10.6.16 12:49

Malá přibírá ukázkově, prý někdy až moc :-) Kolem 400 gramů za týden, teď naposledy to bylo o něco méně.

Aha, tak když to není problém, hrotit to nijak tedy nebudu. Bála jsem se, aby měla malá dost, když papá jen z jednoho.
Myslela jsem, že právě mléko ztrácím, když je nemám tak nalité jako ze začátku. To jsem odsávala 2× denně 400 ml a stejně to bylo i při kojení málo - prsa bolela jak čert :cert:

Všichni mi totiž pořád říkají, že na to, že kojím, mám malá prsa. A to jsem se ze začátku nevešla ani do košile :lol:

Chci právě kojit co nejdéle. Kvůli tomu, že je to pro malou to nejlepší a i je to pohodlné - prso vytáhnu kde se mi zachce podle potřeby. Jezdíme hodně na výlety do přírody a tam bych horko těžko sháněla, kde udělat UM.

A potom, až dokojím, nebudu mít každé prso jiné? :roll: :oops: Vím, že to je vedlejší, ale teď mě to tak napadlo..

Před chvílí jsem kojila. Zkoušela jsem malou přiložit z neoblíbenému levému, tak chvíli plakala, ale pak se na chvíli přicucla. Tak nevím, zda mám pokaždé takhle zkoušet, třeba se časem naučí, nebo jestli to mám vzdát úplně.. :nevim:

Taky mě napadla odsávačka.. že bych prostě začala odsávat a třeba se pak malá ještě časem chytne na to levé..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
10.6.16 13:15

Dceři jsou 4 měsíce a kojím pořád z obou prsou při jednom krmení(jednou začínám levým, pak pravým). Také má jedno prso oblíbenější. Ono je možné, že se z jednoho prsa hůře spouští mléko a tak je neklidná, protože to neteče hned. Já to tak nejspíš mám, i z toho „neoblíbeného“ prsa odsaju méně mléka, ale to nevypovídá nic o tom, kolik si vytáhne dítě. Já jsem vyčetla takovou fintu, že se má začít kojit z prsu, který je oblíbený/ lépe to z něj teče a po chvilce dítě pouze posunout k druhému/problémovému prsu do boční fotbalové polohy. Já jsem na podporu laktace brala po císaři ricinus communis 5 ch, ale nejvíce udělá to časté přikládání a noční kojení(když spí a příbírá, tak bych ji ale určitě nebudila).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
10.6.16 13:28
@B. Lucie píše:A potom, až dokojím, nebudu mít každé prso jiné? :

Já třeba nemám skoro žádné :) Ale rozdíl mezi nimi není :)

• Citovat
  • Upravit
29
10.6.16 13:36

Na velikosti prsou nezáleží. Ja mam taky hrozne mala prsa a malou jem v pohodě uzivila-ted na rok.

co se tyce tveho leveho prsa, tak zkousej prikladat v noci.To jsou mimca většinou hodne unaveny, tak se daji takto trochu oblbnout ;)

A jak uz tu bylo zmineno, tak prsa se ti uz nalivst nebudou, pouze pres noc, kdy je větší pauzu. Laktace se ti ted bude upravovat podle potreb mimca - v tomto obdobi muze nastat i laktační krize, tak se toho nelekni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
10.6.16 13:40
@B. Lucie
@B. Lucie píše:
A potom, až dokojím, nebudu mít každé prso jiné?

Doufám, že ne, pr, otože jsem stejný případ :-D. Druhý syn mi jedno prso po 4 měsících kojení odmítl úplně, mám tam vpáčenou bradavku, tak to asi nepřekousl, přitom ze začátku baštil pěkně z obou a u prvního syna jsem taky neměla problém. Zkoušela jsem přikládání jen k tomu neoblíbenému - nepomohlo, homeopatika - nepomohlo, bylinky - nepomohlo. Prostě se z něj od ledna nenapil. Ale hravě ho ukojím tím druhým, teď nědávno v 8 měsících měl takové období, že vůbec nejedl příkrmy, rostly mu zuby a chtěl jen kojit, takže 14 dní pil jen MM z jednoho prsa a stačilo mu to.
Bohužel u mně to vypadá dost blbě, mám jedno prso o dvě čísla menší, než druhé, podprsenku si musím vycpávat, aby to nebylo vidět. Kdyby to tak mělo zůstat, šlak by mě trefil. Tak budu doufat, že o zase splaskne. Po odstavení prvního dítěte splasky obě prsa, tak snad… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2350
10.6.16 14:03

@B. Lucie Tak z homeopatik mi pomáhá ricinus comunis 5ch a lac caninum 5ch. Beru je víceméně nepřetržitě, po konzultaci, že prý to ničemu nevadí. Jak je vysadím, mám pocit, že mám mléka málo. Ale co tu čtu, tak je to asi celkem normální, že už se prsa nenalévají. Mně to právě také zneklidňovalo. Malému jsou 3mesíce a také bych ráda kojila co nejdéle.
A co jsem četla na kojení. net tak tam se doporučuje to prso co dítě nechce stále nabízet, dát nejdřívě z toho prsa co je ok a pak přesunout, nebo jak píšou holky, dávat v noci.
:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.16 14:08

Ja jsem mela mleka extra moc( jednu dobu jsem. musela odsat 2.5 l za den, kdyz jsem nechtela mit retence), ale kdyz bylo pozdeji obdobi spurtu, nebo pri menstruaci, kdy bylo mleka mene, jsem zvysovala pitim Caro nebo kojicich caju, hodne mi pomahalo vypit větší mnozstvi vody/tekutin na noc..Kojila jsem skoro dva roky, z toho poslední rok převážně z levého.. Problem byl. jedine tehdy, kdyz jsem sla. nekam na delší dobu, jednou jsem byla cely den pryc a musela uz pak odstrikat.. Ale prsa po ukončení kojení jsou stejně velka, zadna zmena neprobehla..jen jsem mela jednu dobu o neco větší bradavku na prsu, ze ktereho jsem kojila..

• Citovat
  • Upravit
6437
10.6.16 14:10

Nicmene o nenalevani prsou jsem si mohla nechatu zdat, delalo se mi to, sice ne v takove mire snad jeste hodne po roce dítěte..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2034
18.2.18 18:10

@Kateřina0017 u druhého sem pít kojící čaj nemohla, okamžitě mi řeklo mlíko. Asi to vliv má…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
18.2.18 22:23

@Evelynee a u jineho tepleho napoje ne? Podle me spousti nahrati, po sprse si doted (6mesicu po porodu) pripadam jak fontanka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová