Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosim o radu - vzali jsme si minuly tyden z utulku kocicku, tak rok a pul stara. V utulku s ni nebyly problemy, byla cistotna, klidna. Doma se nas boji, cely den je zalezla. Nijak na ni netlacime, dali jsme ji k ukrytu zachod a za roh do kuchyne misky. V noci vzdycky krmeni zmizlo a nekolikrat uz pouzila i zachod. Byla jsem rada, ze to zvladla. Ale dnes rano jsem nasla ve skrini v dolni policce nacurano, musela to udelat v noci. Nejsem si vedoma, ze bych ji necim nastvala - v podstate ji nechavame byt at se rozkouka a prijde sama. Myslite ze to udelala naschval? Nebo se ji treba prestal libit zachod, jeho umisteni nebo cokoliv? Mam doma male mimino, vsude se tu vali hracky, opravdu bych nerada abych potom nachazela nacurano v postylce apod. ![]()
Ahoj, nam tohle delal kocourek kdyz jsme si ho přivezli domu taky.Byl 2-mesicni a zachod uměl používat víc než dobře. Ale nebyl nikde zalezlej, hned hledal naši společnost. Akorat si nemohl zvyknout na obrácený režim. S koťátkama asi celý den spali a v noci řádili. A u nás kdyz prospal celý den a v noci si chtel hrál, cural nam do peřin vzdy kdyz jsme šli spát :- Trvalo to nekolik týdnu!
a pak pochopil, ve dne je hodně hodin vzhůru a v noci spi a od te doby je to neuvěřitelně hodný kocourek
na veterině nam řekli, ze kočka je hooodne cistotna a tohle dělá kdyz upozorňuje na něco, co se jí nelíbí
,ale nevím jak je to s dospělou kočkou
.Hodně štěstí s tvrdohlavym zviratkem… ![]()
Ničím jste ji nenaštvala -kočky nečůrají někam když jsou naštvané, ale když jsou nejisté a bojí se. Vlastním pachem označují teritorium, pak jim to pomáhá cítit se jistěji.
To míst, kde se vyčůrala důkladně umyjte, aby ho nezačala přeznačkovávat, jako patník a na závěr přetřete citronovou šťávou, aby se neutralizovaly i ty pachy, které my nectíme, ale kočka jo.
To že se bojí v novém prostředí je přirozené. A přejde to.
Pokud chcete posílit její pocit - tohle teritorium je moje, tak jí zkuste někam na zem dát krabici krytou z hora, ze které bude mít výhled na to, co se doma děje.
Až začne vylézet - a to už bude brzo, tak si s ní hrajte s něčím na provázku a po skončení hry jí dejte nažrat. Jednak tím u ní posilujete vazbu na vás a také jí dávte pocit - ha něco jsem tu ulovila a sežrala, tady je to moje teritorium.
Plus se teda hodí nějaké dostatečně vyvýšené místo, alespoň ve výši vašich očí, kde může ležet a pozorovat co děláte.
Případně na ní můžete zkusit drogy - šantu nebo kozlík - přidejte to do míst, kde spává, případně do vody bachovky krizové kapky a nebo můžete koupit feliway a zapojit ho do zásuvky v té místnost, kde se nejvíc zdržuje.
ještě jí dejte čas.
@Kočičí duše
Ahojky, já si takhle vzala před 5 lety kotě od policajtů (nalezenec), jako společnici ke kocourovi. Měla asi 3 měsíce. Taky strašně bojácná, věčně schovaná. Při hlazení kousala apod., čůrat chodila do květináčů. (obě kočky jsou domácí a ven nechodí). Snažila jsem se jí nechat, vždy jsem ji dala na písek apod. Nakonec zabralo až když jsem ji chytla při činu. lepla jsem ji a dala do písku. Od té doby na něj chodí. Po prvním mrouskání jsem ji nechala vykstrovat, s tím, že bude chodit ven. Neklaplo, nedojde dál jak na chodbu a jít ven, je pro ni nemyslitelné. Řešila jsem to s veterinářem a ten říkal, ať ji nechám, hlavně do ničeho netlačit, že by mohla začít být agresivní, že nevíme, čím si prošla. Dnes má číča 5 let, s kocourem jsou nerozluční kamarádi, je někdy až moc vlezlá a mazlívá. Jedinné co jí zůstalo, že když přijde někdo na návštěvu, kočka mizí. Zaleze a vyleze, až jsou pryč, Kdo nezná, tak ani neví, že tam je.
To místo vyčistit octovou vodou, kočkám smrdí.
Jinak bych to ještě neřešila zatím, uvidíš, jestli se to bude opakovat.
Moc dekuju vsem za rady a uklidneni!
Kocicku nekdo vyhodil i s tremi sourozenci, asi tri mesice byli v utulku a dalsi dva mesice byli v depozitu - jeji sourozenci pak sli k adopci postupne a ona tam zustala posledni z nich. Videli jsme se s ni dvakrat pred adopci a byla mazliva, pani ji chvalila ze s ni nemaji problemy. Misto jsem umyla octovou vodou, zkusim jeste ten citron - a hlavne uz budu ty dvere od skrine zavirat.
Zachudek ji ted poradne vycistim a uvidime. Snad to byl jen nejaky zkrat, protoze jinak je zlata. ![]()
O sante kocici uvazuju - jak dlouho trva nez vyroste kdyz ji zasadim?
Kočička si musí zvyknout. Zkuste ji dát záchudek někam opravdu do soukromí. A hlavně zkoušet si s ní hrát, žádné hlasité zvuky, jinak bude ve stresu pořád.
Dekuju moc!
No v depozitu byla zvykla na ruch, ale taky tam prave travila vetsinu casu zalezla nekde vzadu a spala. Ale kdyz za ni clovek prisel tak se mazlila.
Dite samozrejme nekdy breci nebo pisti, ale mame dvoupatrovy dum a kocicka ma vsude pristup, tak verim, ze se ma kdyztak kam zasit, aby byla od ditete co nejdal.
Lakat ji na hracku jsem zatim nezkousela, snazim se ji co nejmin otravovat - ona se zatim boji i kdyz k ni prisunuju misku s kapsickou a lakam ji na to. Ale vyzkouset to muzu. ![]()
Svistice, koukam, ze to taky nemate s kocourem lehky. Jak je starej? ![]()
@Kočičí duše píše:
Dekuju moc!
No v depozitu byla zvykla na ruch, ale taky tam prave travila vetsinu casu zalezla nekde vzadu a spala. Ale kdyz za ni clovek prisel tak se mazlila.
Dite samozrejme nekdy breci nebo pisti, ale mame dvoupatrovy dum a kocicka ma vsude pristup, tak verim, ze se ma kdyztak kam zasit, aby byla od ditete co nejdal.
Lakat ji na hracku jsem zatim nezkousela, snazim se ji co nejmin otravovat - ona se zatim boji i kdyz k ni prisunuju misku s kapsickou a lakam ji na to. Ale vyzkouset to muzu.Svistice, koukam, ze to taky nemate s kocourem lehky. Jak je starej?
Hračky určo. Náš se taky schoval hnedle za skříň, pak dělal hrdinu a syčel na nás pod topením
Počkali jsme až se napapá atd. a přítel ho vzal na gauč a hladil ho a říkal mu „tady teď budeš s náma ležet“
, za chvíli utekl, ale nedalo mu to a vrátil se vždy na chvilku a takhle postupně pomalu si podmanil celý dům
Máme kočičí tunel, hračky hodně pověšený na klice a samozřejmě to chce jednu oblíbenou, tu si nosí pořád sem tam jak myš ![]()
Jinak s tím čůráním. U nás vymyzelo s kastrací, ale jednou za čas se někde vyčůrá na truc. Například, když si dovolíme přijít hodně pozdě domů nebo mu dáme pozdě jídlo
A pachy mu taky někdy vadí, když do něčeho šlápnu, tak mám hned pod botama louži, ale to se na něho snad ani zlobit nemůžu, chápu to ![]()
@blama1 píše:
@Kočičí duše Ja bych ji to odpustila, ze zacatku muze opravdu trvat dyl nez si u Vas zvykne, myslim, ze to je hlavne tim. Nevite asi co zazila, pro kocicku je to tezsi, kdyz uz neni uplne kote Taky mozna vic hlidejte zachodek, nektere kocicky jsou hrozne citlive a kdyz uz se jim nelibi (maji tam bobek nebo uz se jim zda kockolit moc procurany) tak chodi jinam, aby vam to daly najevo. Chce to jeste hodne trpelivosti, drzim palce
Ano, tohle je taky pravda. Naše princátko může chodit jen do kočkolitu z Penny, jinak dělá ofrky a kadí vedle ![]()
Možná bych si sedla ke skříni a z ruky jí nabízela kousek hovězího nebo ryby, to by jí mohlo dodat odvahu ![]()
@Pipet píše:
Možná bych si sedla ke skříni a z ruky jí nabízela kousek hovězího nebo ryby, to by jí mohlo dodat odvahu
To ano
já když jsi vzpomenu, co jsem dělala za komedie, aby jsme se zkamarádili
válela jsem se po zemi jak kočka, vrněla, mnaukala
ale je pravda, že po týdnu za mnou kocourek běhal jak pejsek a běhá do dnes, ani na záchod nemůžu sama ![]()
Do zachodu jsem ji prave schvalne dala stejne stelivo na ktere byla dosud zvykla, abych se pojistila, ze tam bude chodit. ![]()
Tak ja ji jdu zkusit vylakat na hracky, lezi tam pod schodama jak knedlik. ![]()
@Svistice Tak to uz je krasnej vek!
To rozhodnuti chapu, nekdy je to narocne. Ja bych nemohla mit psa, ten je na cloveku zavislej uplne. Kdyz to vidim u sousedu a u tchanovcu, je to jak dalsi maly decko doma. Me bohate staci to jedno moje ![]()