Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máme doma tříletou fenku Německého křepeláka s PP. Letos ji chceme nechat nakrýt, hárat by měla začít v nejbližší době. Byli by to její i naše první štěňata.
A teď k problému, manžel se včera dozvěděl, že asi pojede v květnu a červnu služevně do zahraničí. Pokud fena začně hárat tak jak má, tak se štěňata narodí v druhé půlce května. Mám doma dvě malé děti 2,5r a 7m (v té době) a nejsem schopná posoudit, jetsli sama zvládnu děti a štěňata. Je péče o štěňata náročná tak, abych ji nezvládla i s dětmi?
Se štěňaty je to ze začátku mazec, co se úklidu týče. Až jsou větší tak zas uhlídat tu malou demoliční četu, aby dům nebo zahrada přežily vcelku.
Jen doufám, že když je s PP, tak je i uchovněná, pes bude také uchovněný s PP, zkrátka bude vše zařízeno proto, aby štěňátka sama PP dostala
No jednak by to chtělo mít někoho po ruce, kyby byly komplikace s porodem a muselo se na veterinu, jednak pak je to trochu mazec s úklidem - ráno bývá štěněcí výběh rovnoměrně pokryt vším možným a velmi smradlavým a jak vstoupíš, tak štěňata se k tobě nadšeně vrhají a to smradlavé rozšlapají, vyválejí s v tom, a pak tě radostně potlapkají. My dělali ranní úklid ve dvou - manžel zabavil psiska a já uklízela
přes den jsem na ně taky byla sama s devítimměsíční dcerou a šlo to, ale teda nervy jsem občas měla v drdeli
hezká zkušenost, ale jednou mi to stačilo ![]()
@Etcetera78 píše:
No jednak by to chtělo mít někoho po ruce, kyby byly komplikace s porodem a muselo se na veterinu, jednak pak je to trochu mazec s úklidem - ráno bývá štěněcí výběh rovnoměrně pokryt vším možným a velmi smradlavým a jak vstoupíš, tak štěňata se k tobě nadšeně vrhají a to smradlavé rozšlapají, vyválejí s v tom, a pak tě radostně potlapkají. My dělali ranní úklid ve dvou - manžel zabavil psiska a já uklízelapřes den jsem na ně taky byla sama s devítimměsíční dcerou a šlo to, ale teda nervy jsem občas měla v drdeli
hezká zkušenost, ale jednou mi to stačilo
Uáááááá
Paráda
![]()
Jinak podle mě záleží i na tom, jak jsou děti samostatný a jestli vydrží chvilku sami ![]()
@seliluc za mě pokud jde o normální porod a fena se stará jak má, tak se štěňaty první dva-tři týdny moc práce není. Jen udržovat čistotu. Pokud budou i štěňata s PP, tak tam je nutné nějaké to papírování, kontrola vrhu, označení štěňat. Druhý měsíc života už to bývají likvidátoři a kadí kde se dá, dost pomůže pokud máte možnost je mít venku v ohrádce( předpokládám, že když máte lovečáka, tak asi nebudete bytoví?). Chce to hodně kontaktu s lidmi, dětmi, aby stěňata byla zvyklá. Na netu nastudovat čím a kdy začít štěňata přikrmovat, kdy odčervovat, poprvé očkovat. Nastudovat jak má probíhat porod, mít k dispozici tel. na veterináře a v záloze možnost kam jet, pokud by se vyskytly komplikace a byl nutný např. císařský řez.
Ještě doplním, že je třeba počítat i s tím, že se fena třeba nebude o štěňata starat a tam už je to práce hodně. Měli jsme fenu po císaři, první noc jsem spala u ní, abych ji mohla sledovat, aby nezalehla po narkóze štěňata. Museli jsme je přikládat, fena ze začátku nejevila zájem. Ale máme v tomto ohledu problémové plemeno. U přirozeného porodu a běžně se starající feny tyto problémy odpadají.
Příspěvek upraven 06.03.14 v 09:08
No já bych to nedala, já třeba jedno štěně musela po třech hodinách dokrmovat, do toho mít malá děcka tak se asi zblaznim…toho bordelu a pískání
…no že mě ne
Já ke štěňatům prvních pár dní vstávala co 20 min-pekelná šikana, děti jsme tenkrát neměli, tak se to dalo. Asi záleží jaké máš podmínky, kde budou a tak. Asi se to dá zvládnout i s dětma, třeba nebude fena prudit, jak ta naše (furt je někam odnášela a oni kvíleli). Z úklidu si nějak trauma nepamatuju, ale můj muž jo a kdyby mi v tom pobíhaly děti..
Člověk holt naprosto musí pak pominout sebe, což nebývá jednoduché-asi tak, na co se cítíš..
@chodanda píše:
Se štěňaty je to ze začátku mazec, co se úklidu týče. Až jsou větší tak zas uhlídat tu malou demoliční četu, aby dům nebo zahrada přežily vcelku.
Jen doufám, že když je s PP, tak je i uchovněná, pes bude také uchovněný s PP, zkrátka bude vše zařízeno proto, aby štěňátka sama PP dostala
je to lovecký pes se všema zkouškama a pes doporučen ke krytí od správce chovu. Dokonce jsme si museli nechat udělat chovnou stanici, kdyby to tak nestálo tolik peněz ![]()
Příspěvek upraven 06.03.14 v 12:39
Počítáme s tím, že když to bude v létě, tak budou venku se fenou v kotci. Proto chceme letní štnata, ne zimní. DO baráku je nechci, fena tu není zvyklá, to by bylo šílený
.
Starší se na zahradě sám zabaví, určitě i „pomůže“, mladší to ještě nevím, zatím se taky sám zabaví.
Na vyjímečný situace určitě někdo k ruce bude, mě šlo spíš o tu každodenní péči.
První štěňata se nám narodily v době, kdy jsem byla v 7.měsíci, poslední naštěstí šlo z domu týden po porodu. Byl to teda sekec mazec. Byli jsme v 3+1, 10 velkejch psů v jednom vyklizeným pokoji a já sotva pohyblivá a většinu dne sama. Štěnda jsou teda hrozně hrr, takže jsem se akorát bála, aby mi nepodrazili nohy a nespadla jsem nějak blbě na břicho. Což se teda jednou stalo, ale bylo naštěstí v pohodě.
Druhý vrh se narodil, když byly dceři čerstvě 2 roky. Byla jsem na ně 100% času sama, sama na porod, sama na úklid, na všechno. Týden nebo dva jsem je měla při ruce v kuchyni, pak šli do kotelny. Takže jsem ráno vstala, obstarala dceru, vzala ji do podpaží, do kotelny rozdělat oheň, vyčistit štěňata, pustit fenu vyvenčit. Jako dalo se to docela v pohodě, dcera mi to sice trochu komplikovala, ale nic strašnýho. Ovšem pokud bych k tomu měla ještě menší dítě, které bych na tu dobu péče o psy nemohla nikam strčit nebo zavřít, asi by mě šlak trefil. Ale všechno je jen o tom, jak si to zorganizuješ. Při druhém vrhu jsem musela 2 fenky dokrmovat z lahve, ale i tak vždycky počkaly, až budu mít čas. Krmila jsem je každé 3 hodiny jako mimino, i pak jak měli granule, tak taky po 3 hodinách, včetně 2 krmení v noci (nenažranci). Jak rostli, tak jsme je dali ven do chlívku, tak to už byla úplná pohoda. Chci říct, že když si to dobře zařídíš, tak to v pohodě zvládneš, ty 2 měsíce co budou doma, není tak strašná doba.. A když zrovna budeš muset obstarat děti a psi budou mít hlad? No tak počkají, ta půlhodina je nezabije. Akorát na porod by se hodilo mít někoho navíc, kdyby se něco podělalo, abys nemusela soukat do auta 2 děti a ještě březí fenu, popř. už narozené štěňata…
@PetiteFillette porod už jsme řešili, to by určitě někdo pomohl. Mám blízko rodiče a v okolí blno známích.
Jo a denně jsem je teda musela vážit, protože jich bylo hodně, tak aby byla kontrola, jestli všechny přibírají jak mají. Co se úklidu po nich týče, měla jsem je v porodní bedně, pod nima staré prostěradla a kapny, na tom jednorázové podložky. Fena si je čistila sama a dokud byly jen na mlíce, všechno po nich sežrala, takže já jsem jenom vždycky ráno sebrala všechnu tu výstelku, vyhodila podložky, prádlo hodila do pračky a vystlala nové. Přitom jsem rovnou štěnda zvážila.
Až poporostou a budou jíst i jinou stravu než mlíko, večer jsem si vždycky namlela granule, abych měla nachystáno na další den, připravila jsem si stlaní do pelechu, všechno jsem měla při ruce, aby to trvalo co nejkratší dobu. S výkaly to pak bylo horší, fena to po nich nežrala, takže lopatku, kýbl, hadr. Ale po pár dnech už jsem měla cvik a vše bylo do 10 minut pryč. A že to bylo nepořádku dost - štěňat bylo 9 a vážily ke konci i 8-9kg ![]()
A ještě jedna věc mě napadá.. fena byla vždycky strašně moc hodná na malou, vyloženě si nechala líbit od ní absolutně všechno. Jen když měla štěnda, jednou jsem ji neuhlídala a byla moc hrr, vrhla se k nim moc rychle a fena se o ně bála, tak malou štípla do tváře. Ne kousla, ale jen ji upozornila, že takhle teda ne. Okamžitě šla z kuchyně do kotelny a malá už ke štěňatům nesměla, pokud u toho byla fena. Takže jsem nejdřív pusila fenu ven a pak teprve jsem dala malou z náruče. Až povyrostly a byly volně venku, tak už jsem strach neměla, protože fena už na dětičky z vysoka dlabala. Ale předtím, i když byla milionová, to jsem se bála.
@PetiteFillette píše:
A ještě jedna věc mě napadá.. fena byla vždycky strašně moc hodná na malou, vyloženě si nechala líbit od ní absolutně všechno. Jen když měla štěnda, jednou jsem ji neuhlídala a byla moc hrr, vrhla se k nim moc rychle a fena se o ně bála, tak malou štípla do tváře. Ne kousla, ale jen ji upozornila, že takhle teda ne. Okamžitě šla z kuchyně do kotelny a malá už ke štěňatům nesměla, pokud u toho byla fena. Takže jsem nejdřív pusila fenu ven a pak teprve jsem dala malou z náruče. Až povyrostly a byly volně venku, tak už jsem strach neměla, protože fena už na dětičky z vysoka dlabala. Ale předtím, i když byla milionová, to jsem se bála.
tak to je dobrá rada, ta naše si taky nechá všechno líbit. Jen chudák koucour, nebude mít kde spinkat
, chodí totiž k feně spát do boudy a ona to toleruje. Josu spolu odmala.
@seliluc výborně, takový příštup se mi moc líbí
Já jsem jen naštvaná, že po mně včera opět někdo chtěl krýt fenu s PP, ale neuchovněnou. ![]()
Venku to každopádně budete mít lepší i co se úklidu týče. Držím palce, aby vše proběhlo jak má