Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Pravděpodobně hste čekala dvojčata, ale jedno z jich zaniklo.
A nebo jste měla placentu, která se roztrhla a porodila jste ji po částech.
Já měla jiný "problém ". Měla jsem jednu obrovitánskou placentu. Bylo mi řečeno, že jsem mohla čekat dvojčata, ale to první zaniklo hned v prvním trimestru. Takže se to neprojevilo na ultrazvuku. Porodila jsem velkého kluka, 4260g.
@Kittanya píše:
A nebo jste měla placentu, která se roztrhla a porodila jste ji po částech.Já měla jiný "problém ". Měla jsem jednu obrovitánskou placentu. Bylo mi řečeno, že jsem mohla čekat dvojčata, ale to první zaniklo hned v prvním trimestru. Takže se to neprojevilo na ultrazvuku. Porodila jsem velkého kluka, 4260g.
No právě, že roztrhlá nebyla ![]()
@Anonymní píše:
No právě, že roztrhlá nebyla
Pokud byl porod pořádku a miminko zdravé, tak bych se tím vůbec nezajímala. Zbytečně to vysiluje.
Ale kdyby vás to hryzalo, tak normálně se na férovku zeptat gynekologa nebo porodníka, co vás rodil.
@Kittanya píše:
A nebo jste měla placentu, která se roztrhla a porodila jste ji po částech.Já měla jiný "problém ". Měla jsem jednu obrovitánskou placentu. Bylo mi řečeno, že jsem mohla čekat dvojčata, ale to první zaniklo hned v prvním trimestru. Takže se to neprojevilo na ultrazvuku. Porodila jsem velkého kluka, 4260g.
Kdyby se placenta roztrhala, musela by na čištění, v děloze nesmí zůstat nic..a pokud by se roztrhla už vypuzena, tak by jí to řekli..
@Skaiqy tak správně by to tak mělo být. Ale často se rodí metodou JTD ( jak to jde). Neříkám, že je to správně, ale stát se to může.
@Kittanya píše:
@Skaiqy tak správně by to tak mělo být. Ale často se rodí metodou JTD ( jak to jde). Neříkám, že je to správně, ale stát se to může.
Ano ale stejně by skončila na čištění, což by nejspíš řekla..
@Skaiqy pokud by v ní ještě něco zůstalo tak jo. Záleží jak to vyhodnotí porodník. Je to jedna z možností. Další příčina může být to, že se jedná placenta rozdělila na dvě nějakou chybou. Nebo to může být zánikem jednoho z dvojčat.
Ale pokud go tazatelka opravdu potřebuje vědět a nemůže kvůli tomu spát, tak by to měla se svým porodníkem a ne s maminka v diskuzi.
@Anonymní píše:
@Kittanya nebuďte jízlivá. Od toho ty diskuze jsou
Nevím co konkrétně je na mém komentáři jízlivého? Nic jízlivě myšleno nebylo.
Možná ten poslední? Jestli ano, tak to se omlouvám, přepíšu na: názory už tu padly, teď je na řadě řeč porodníka. Ten by mohl mít konkrétnější představu.
Lepší? ![]()
Jinak nevím.
Upřímně, jestli se tazatelka dopátrala, tak mě osobně by zajímalo, která z variant byla správná. Čistě z akademického hlediska. ![]()
@Kittanya
Zánik jedno z dvojčat. Placenty byli 2 neporušené, porozené v intervale po cca minutě..
Omlouvám se zda to byl hloupý dotaz ale zajímal mě názor i tady
@Anonymní píše:
@Kittanya
Zánik jedno z dvojčat. Placenty byli 2 neporušené, porozené v intervale po cca minutě..
Děkuji. ![]()
@Anonymní píše:
@Kittanya
Budu mít dotaz ještě hloupější.
Takže dvojce zaniklo až v době, kdy byla placenta vytvořena, a ta vyrostla do normální velikosti, aniž by někoho živila? ![]()
@Kittanya @Takco
Mě to téma taky zaujalo a nedivím se, že je z toho zakladatelka / že jsi z toho zakladatelko zmatená…
Přijde mi divné, že by na ultrazvuku na začátku nebylo druhé embryo vidět, že by zaniklo tak brzy, ale stejně se vytvořila placenta. A kdyby teda ano a v děloze rostly dvě placenty, tak jak to, že si toho zase na ultrazvuku nikdo nevšiml? Mně vždycky kontrolovali umístění, stav, tvar placenty. Například před druhým porodem jsem věděla, že tam mám nějaký výstupek a musí se dát pozor, jestli vyšla fakt celá, kdyby vyšel jenom „koláč“, je to málo, znamenalo by to, že tam ještě někde kousek je.
@Takco
@TRG
Osobně si myslím, že tím jak mají lékaři
předepsané postupy kdy co a jak vyšetřovat a soustředí se na určité úkazy na UZ v určitých stádiích těhotenství, tak jim to může proklouznout. I stáří plodu se musí vyhodnocovat včas, protože pak může být neprůkazné.
Definitivní placenta se u lidí vyvíjí od 8tt. Kolem tohoto týdne +- chodí maminky po pozitivním testu na první prohlídku. Tam se doktoři většinou hlavně zaměřují na to, jestli je vajíčko oplodněné, jestli není mimo dělohu… to, že se jedna o vícečetné těhotenství můžou zjistit akorát z toho, že uvidí dva a více gestačních váčků. V tom břichu můžou být další útvary, které se prostě nevyšetřují, protože se jeví jako nedůležité.
V první třetině těhotenství je docela velké riziko, že těhotenství zanikne z různých důvodů (genetická vada, chyba ve vývoji důležitých komponent, infekce, vnější vlivy, hormonální vlivy,…). Takže biochemicky je sice žena těhotná, ale fakticky se jedná o zamlklý potrat, a klidně se může stát, že plodové vejce je prázdné.
Taky se stane, že dvojčata v těhotenství neodhalí hned ale třeba až na 2. nebo 3 velkém UZ. Můžou být tzv. v zástinu a vyšetřuje se to větší, co je nejlépe vidět.
Pokud žena fakticky porodí dvě placenty a jen jedno dítě, tak s největší pravděpodobností se jedná o zánik jednoho z dvojvaječných dvojčat, dále pak o nějakou vadu ve vývoji placenty, kdy se v určitou dobu rozdělí na dvě apod. Pokud ale těhotenství probíhá v pohodě a porod je úspěšný, tak to nikdo neřeší.
Já měla jednu obří placentu, a to mi řekl doktor, že to vypadá spíš na placentu pro jednovaječná dvojčata, kdy jedno z nich zaniklo v prvním trimestru a nenapáchalo větší škody. Pravdou je, že jsem měla v děloze velikou sraženinu, kdy hrozilo, že buď se vstřebá a nebo vyjde ven a může s sebou strhnout žijící embryo. Pár dní jsem trochu krvácela, ale pak byl klid a embryo to ustálo. Třeba ta sraženina obsahovala to druhé nevyvíjející se dvojče. Takže proto se zpětně přiklonili k tvrzení, že se jedná o placentu jednovaječných dvojčat, než že jde o nějakou abnormalitu. Mimino prospívalo a narodilo se s váhou 4260g, takže to nikdo neřešil.
Dvojvaječná dvojčata mají každé svou placentu.
Ne nadarmo se říká, že zplození potomka je zázrak. ![]()
Dobrý den maminky, jsem novopečená maminka s pořad ještě v šoku z porodu a vše kolem nej. Jedna věc mi ale nejde do hlavy…čekala jsem jen jedno miminko ale placenty jsem porodila 2…mate s tím nějaká zkušenost? A proč to tak bylo?