Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, jsem 38tt, můj malej je prý dost maličký (2300g) a bude mu více prospivat venku, takže tento pátek mě čeká indukce … vůbec se na ní netěším a raději bych aby si řeklo tělo samo…jsem otevřená na prst, čípek měkký a hlavička je opravdu hodně nízko, ale to cely 3 trimestr… zkouším různé babské rady na vyvolání porodu, ale docela se bojim toho sexu, když má hlavicku takto nízko, myslíte, že bych mu třeba mohla nějak ublížit?
já ji cítím hned jak si tam sáhnou už na kousek prstu ![]()
A vyvolávalo někomu porod ze stejného důvodu? Jak to probíhalo? Bylo vaše mimčo nakonec větší, menší, nebo se s odhadem trefili? ![]()
U nás se mělo vyvolávat ze stejného důvodu, ale nakonec jsem po Hamiltonu a domácím vyvolávání přijela 2 hodiny před plánovaným příjmem. Porodní váha se od odhadů nelišila ani o 100g. Držím palce ![]()
Pokud ti není příjemná myšlenka sexu jako takového, tak stačí sperma ![]()
Ahoj, já přenášela 14 dní po termínu a musela jsem jít na akutní sekci. Doktoři rikali, že mály má 3,5 kg ovšem se o kilo spletli a nakonec měl 2,5 kg, tak bych tě váze moc nevěřila.. já osobně bych na vyvolání porodu už nikdy nešla, nesnesitelné bolesti a navíc je to nepřirozeně. Přeji hodně síly.
A on neroste nebo proč ti chtějí vyvolávat porod? 2300 mi na 38 týden nepřijde zase tak málo, navíc je to odhad. Konzultovala jsi to i u jinýho doktora?
@JancaS84 Ano, moje paní doktorka mě s tím poslala do nemocnice, dělalo se mi více kontrol a malý prý nepřibírá jak by měl, 2300 je největší odhad co se povedl po několikátém pokusu, ostatní byly ještě menší (2100g, 2200g, 2050g a 2280g) a prý je to mimo tabulek, po 38 tt se mu prý bude dařit určitě lépe venku a prý ani nejde potom ta váha tolik kontrolovat ty poslední dva týdny, na první pohled má prý malé bříško a mám málo plodové vody( to má být prý známka toho, že nepřijmá a následně nevylučuje tolik živin, kolik by měl) ačkoliv všechny průchody jsou v pořádku a vše proudí jak má
… právě, že jsou to jen odhady, tak mám také počítat s tím, že by mohl být i dokonce menší a jít na JIP, ale já osobně si myslím, že zase tak malý není
aspoň podle toho, so tam teď provádí… Viděli mě celkem 4 doktoři ( moje gynekoložka, která je dost opatrná a 3 doktoři v Liberecké nemocnici) No moc nadšená jsem z toho nebyla, ale nechci jim něco odmítnout apoté toho litovat, přece jen, to oni tomu snad rozumí více nežli já ![]()
Měla jsem to úplně jako ty až na pár změn ![]()
Hlavičku jsem si ve vagíně nahmatala už na začátku 6. měsíce
sex jsme měli.
Každopádně já měla preeklampsii a vyvolávali mi porod 34+0. Dítě mělo 1910 g. Čípek na prst už vlastně skoro celé těhotenství. Šla tam dobře zavést tableta.
Přišly kontrakce silné po 3 minutách. Vydržela jsem to hodinu a řekla si o epidural. Musí se dát, když je čípek tak nějak 3-4 cm otevřený. Pak úplná pohoda až do finále, kdy jsem 6 kontrakcí tlačila a bylo to.
Neměla jsem ani klystýr kvůli té nízké hlavičce. Jen mě vycévkovali (úplně poprvé v životě, ale taky to bylo v pohodě). Byla jsem teda celou dobu na monitoru a nemohla kvůli tomu měnit polohy. Ale díky epiduralu mi to nevadilo. Bez něj by mě na křesle v leže na zádech ale mrsklo ![]()
Takže za mě vyvolávaný porod jako dobrý. Leželi jsme pak ještě na neonatologii, což možná nebudeš ty muset. Většinou a nízkou porodní váhou se tam chodí na těch +-14 dní, než se dítě naučí sát z prsa.
Tak to jo, to bude lepší když půjde ven. Sex bych klidně opatrně zkusia.
Jinak vyvolání má každá jinak, co jsem tady četla u někoho rychlovka a lepší jak prirozeny porod a u někoho nepomohlo nic a skončil na císaři.
Mě hrozilo vyvolání taky, tak úplně vím jak se cítíš, ale já jsem byla 41+2 kdyz jsem měla jít, naštěstí si to syn pár hodin před rozmyslel. Pomohl nejspíš Hamilton 2 dny zpět.
@Temmari
Nepoužili náhodou termín “intrauterinní růstová retardace”?
Mě to přijde málo. Pokud má špatný poměr mezi bříškem a hlavičkou, pak jednoznačně vyndat dítě zavčas.
@brisco tento termín. Nepoužili, není to ze by byl nepoměr, jen má prý takové menší bříško, že je to hubeňour…no snad to není nic vážného ![]()
Ano, mně vyvolávali porod, protože dcera měla růstový percentil pod 10. Odhad váhy trefili, narodila se s 2,7 kg. U druhé dcery to tedy neodhadli, tam mysleli, že bude mít přes 3 kg a nakonec měla taky 2,7.
Jinak vyvolávaný porod byl v mém případě fajn, byla jsem ráda, že jsem pod dozorem a nemusím se stresovat, kdy vyrazit do porodnice. Přeji hodně síly a neboj, zvládneš to
těš se na miminko, porod není tak hrozný, pro mě bylo daleko těžší pak šestinedělí, naučit se pracovat s miminkem, kojení atd.
@Temmari mě u dvojčat před cs tvrdili, že jeden má 3,5 a druhý 3,1 kg takže už jsou opravdu velcí a cs musí být
… Oba měli jen 2,6, takže se mohlo ještě počkat, oba prospívali a na porod to vůbec nevypadalo.
@brisco teď jste mě trochu vyděsila
, ale nemám to ani v jedné zprávě …tak snad bude malý v pořádku …průtoky mi hlídají a vše je jak má být, on i predtim byl o cca dva týdny menší a jak má hlavicku opravdu hodně dole, tak jim zase tak pořádně nešel změřit
no říkali, že až na nižší odhad je vše Ok, snad to tedy tak je ![]()
@Anonymní píše:
@Temmari mě u dvojčat před cs tvrdili, že jeden má 3,5 a druhý 3,1 kg takže už jsou opravdu velcí a cs musí být… Oba měli jen 2,6, takže se mohlo ještě počkat, oba prospívali a na porod to vůbec nevypadalo.
No já po pravdě si myslím, že má více, jelikož jsem byla na kontrole před nějakými 4 týdny, to měl odhad také 2200g a za tu dobu jsem přibrala kilo a půl (to byl můj největší nárůst váhy za tak krátkou dobu z celého těhotenství) nikde jinde to na mě vidět není, nejsem ani oteklá nic, cele těhotenství mám hodně pohybu… a také mi teda dost přijde, že od té doby nabral dost na síle, protože ty kopance už občas docela bolí
ona i doktorka říkala, že ve finále se mohou seknout třeba i o půl kila a muže mít i o půl kila více, no tak snad bude zdravý a čilý ![]()
@Temmari píše:
@brisco teď jste mě trochu vyděsila, ale nemám to ani v jedné zprávě …tak snad bude malý v pořádku …průtoky mi hlídají a vše je jak má být, on i predtim byl o cca dva týdny menší a jak má hlavicku opravdu hodně dole, tak jim zase tak pořádně nešel změřit
no říkali, že až na nižší odhad je vše Ok, snad to tedy tak je
Nechtela jsem desit. Jen že někdy je lépe dítěti venku. Já jsem prave měla i špatné průtoky pupecnikem.