Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
před 14 dny se mi podařilo zlomit nohu. Nyní mám sádrovou dlahu pod koleno, operaci jsem se vyhla jen díky těhotenství a dobré pozici zlomenin. Termín porodu mam 4.1, předpokládám, že se do té doby sádry nezbavím. Chtěla jsem se zeptat, zda tu máte někdo zkušenosti s porodem se sádrou, připadne i s cs, malej se zatím nechce přetočit. Děkuji
Já rodila v minulý rok se zlomeninou berce (po operaci jsem neměla žádnou fixaci, ale samozřejmě bez doslapu) rodila jsem cca 3.5 měsíce od operace a nebyl to žádný med…měla jsem už akorát dovoleny doslap, ale dost mě to bolelo navíc jsem přes ty 3 měsíce nestála na noze, navíc břicho. Bylo to peklo, do nemocnice jsem přišla s berlema…no nakonec jsem to dala, co mi zbývalo.. pak už to bylo lepší bez bricha…ale to není úplně tvůj případ…
Zkušenost nemám, ale myslím, že to ničemu nebrání, jen nemůžou na té noze hlídat otoky apod.,tak je asi lepší přirozený porod, než císař. Jen bych polohu porodu tomu přizpůsobila. Vana je nereálná, na kozu by mě nikdo nedostal ani bez sádry. Ale toto si musí rozhodnout každý sám.
Čtrnáct dní už máš sádru, termín za měsíc, což může být taky klidně až o další týden dva později. To můžeš být klidně už bez. A i kdyby ne tak to ničemu nevadí, akorát to bude horší s chozením do sprchy.
@JancaS84 píše: Čtrnáct dní už máš sádru, termín za měsíc, což může být taky klidně až o další týden dva později. To můžeš být klidně už bez. A i kdyby ne tak to ničemu nevadí, akorát to bude horší s chozením do sprchy.
Já bych si zabalila sebou potravinové folie a před sprchou vždy pečlivě omotala.
@Fiveone píše:
Já bych si zabalila sebou potravinové folie a před sprchou vždy pečlivě omotala.
No spíš někdo kdo tam bude s ní. Představa, že se budu s kontrakcemi nějak ohýbat nebo zvedat nohu nahoru a dělat takový harakiri to úplně nevím. Nebo jestli nemají v zdravotnických potřebách nějaký návlek na sádru možná.
@Anonymní píše:
Já rodila v minulý rok se zlomeninou berce (po operaci jsem neměla žádnou fixaci, ale samozřejmě bez doslapu) rodila jsem cca 3.5 měsíce od operace a nebyl to žádný med…měla jsem už akorát dovoleny doslap, ale dost mě to bolelo navíc jsem přes ty 3 měsíce nestála na noze, navíc břicho. Bylo to peklo, do nemocnice jsem přišla s berlema…no nakonec jsem to dala, co mi zbývalo.. pak už to bylo lepší bez bricha…ale to není úplně tvůj případ…
A císaře si nechtěla, nebo ti neumožnili? Já bych asi řvala, jak smyslů zbavená, že x měsíců nechodím a oni by mě nutili rodit takhle ![]()
@JancaS84 píše:
No spíš někdo kdo tam bude s ní. Představa, že se budu s kontrakcemi nějak ohýbat nebo zvedat nohu nahoru a dělat takový harakiri to úplně nevím. Nebo jestli nemají v zdravotnických potřebách nějaký návlek na sádru možná.
Tak to je jasný. ale právě bych si raději omotala nohu, než se jí snažila vystrkovat ze sprchy. U porodu jí to někdo omotá a na šestinedělí to možná už zvládne sama.
@Fiveone píše:
Tak to je jasný. ale právě bych si raději omotala nohu, než se jí snažila vystrkovat ze sprchy. U porodu jí to někdo omotá a na šestinedělí to možná už zvládne sama.
Určitě jsou nějaké nepromokave navleky. Motat se do nějaké folie je vážně blbost, i na tom sestinedeli. To bude rada, ze přebalí mimco, nakrmi jeho, naji se sama, umyje se, vyspi se a dojde s nim na vyšetření
myslím, ze tennprogram už bude mit tak jako tak dost nabitý.
Spíše je otázka, jak se zakladatelka cítí a jak je ta noha bolestivá a co s ni všechno muže reálně dělat. Jako zkoušet s čerstvě srostlou nohou nějaké porodní pozice asi nebude úplně vončo, já v některých nevydrzim ani teď přes porodem, jak mě všecko bolí i bez zlamane nohy, a natož tak potom rodit
to je ta koza asi jistota, teď už to není často ani přímo vleze, ale polosed, to by zvládnout mohla, partner pomůže kdyžtak. Ale aby měla o tu nohu plnohodnotnou oporu na tlaceni třeba v podrepu, ve startovaci pozici, ve stoje, nebo ji třeba držela nahoře vleze na boku, si myslím nebude moc reálné
to musí ale posoudit sama už. Ani postavit se třeba z kleku asi úplně dobre nepůjde? Nevím ![]()
@Semtex sadra je zatim nechodici a vypada to, ze bude po celou dobu, takze jsem bohuzel hodne limitovana. Tak snad malej nebude moc spechat. S muzem jsme domluveni, ze pokud bude volny nadstandart, tak tam bude semnou, sama se bohuzel ani nevykoupu, ale to i kvuli tomu brichu.
@JancaS84 píše:
Kaslala bych na to, bude to cca po 6 tydnech, takze noha skoro zahojena a ona ta sadra neco prezije
když si vezmu svou na ruce, zvladla i koupaliště
Jasně cilene bych ji nesprchovala, ale zas bych se s ni nijak výrazně nebalila.
Jeste je moznost odlehcene sadry z pryskyrice. Clanek neni moc aktualni, pro predstavu: https://www.lidovky.cz/…n-zdravi_ape
@Sisika9 neptala jsem se, nikdo nenabizel…pár dní před porodem jsem měla dovoleno 100% zátěž takže to šlo, kulhala jsem a sem tam to zabolelo..asi nic na císaře…a já bych na něj nešla bála jsem se, že ještě operovny břicho bude jste horší. Nakonec mě noha u porodu nebolela, měla jsem jiný starosti. V půl 7 mi praskla voda v půl 9 jsem byla v porodnici na 5 cm, v 11.43 odrozeno úplně v klidu bez problémů vše. V porodnici jsem se poměrně rozchodila pomohlo mi to břicho fuč.
@Sisika9 píše:
A císaře si nechtěla, nebo ti neumožnili? Já bych asi řvala, jak smyslů zbavená, že x měsíců nechodím a oni by mě nutili rodit takhle
To můžeš řvát, ale pokud není gynekologický nebo jiný vážný důvod, vedou se i takové porody primárně vaginálně.
Ortoped ani chirurg nesmí doporučení k CS dát a i kdyby dal, v porodnici o tom rozhodují sami.
Mám zkušenost s jinou situací-luxace ramene a stav po repozici v narkoze v těhotenství, nestabilita rameního kloubu.
CS je potenciálně rizikovější.