Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
@Sisika9 neptala jsem se, nikdo nenabizel…pár dní před porodem jsem měla dovoleno 100% zátěž takže to šlo, kulhala jsem a sem tam to zabolelo..asi nic na císaře…a já bych na něj nešla bála jsem se, že ještě operovny břicho bude jste horší. Nakonec mě noha u porodu nebolela, měla jsem jiný starosti. V půl 7 mi praskla voda v půl 9 jsem byla v porodnici na 5 cm, v 11.43 odrozeno úplně v klidu bez problémů vše. V porodnici jsem se poměrně rozchodila pomohlo mi to břicho fuč.
Přesně tak. Většina známých, co musely z nějakého důvodu na CS, musela dodržovat nějaký režim jako po operaci. První dny dítě ani nezvedla. Potom byla problém chůze do schodů, kašel, smích.
Mně říkal můj kardiolog, že CS v celkové anestezii je bezpečnější než plánovaný ve spinálu. Je rychlejší, menší krevní ztráty, nehrozí potenciální riziko spojené se spinální anestezií, které je větší než u krátké celkové anestezie.
Oni vědí, co dělají.
@1Pears1 píše:
Přesně tak. Většina známých, co musely z nějakého důvodu na CS, musela dodržovat nějaký režim jako po operaci. První dny dítě ani nezvedla. Potom byla problém chůze do schodů, kašel, smích.Mně říkal můj kardiolog, že CS v celkové anestezii je bezpečnější než plánovaný ve spinálu. Je rychlejší, menší krevní ztráty, nehrozí potenciální riziko spojené se spinální anestezií, které je větší než u krátké celkové anestezie.
Oni vědí, co dělají.
to mě zaujalo, fakt je větší riziko při spinální anestezii? a jaké?
@stinga píše:
to mě zaujalo, fakt je větší riziko při spinální anestezii? a jaké?
Nejsem doktor, ale není to první odborný názor, četla jsem to i článcích, které jsem si o CS vyhledala.
Sama jsem měla u jednoho porodu epidurál, zavádění bylo horší než porod sám. Už jsem to nikdy nechtěla. Vím, že u obou typů svodných anestezií je riziko poškození nějakých nervů, může mít důsledek až ochrnutí. Ale s tím nechci strašit, určitě je mnoho mezistupňů mezi tím.
Když jsem s doktorem řešila, který typ anestezie by byl pro mě lepší, kdyby to bylo nevyhnutelné, tak prý ta celková. A holky z mého okolí, které musely CS podstoupit, říkaly, že při té svodné se musí pracovat velmi rychle, právě k vůli riziku většího krvácení.
Záleží co máš zlomenýho, nešla by třeba ortéza, aspoň na ten porod? Já měla v létě zlomeninu někde pod achillovkou, nevím přesně, dali mi sádru taky pod koleno, ale kvůli trombóze mi jí museli sundat a dostala jsem jen ortézu s těma fixačníma plechama a a berle. Sundavala jsem jí jen na sprchování.
Edit - minimálně je lehčí než sádra a nenadřela jsem se s berlema tolik. Ale já to měla nekomplikovaný, měla jsem jí „jen“ měsíc cca. Po 14 dnech už jsem mohla aspoň trochu došlápnout.
@Azeretereza
Mam zlomeny vnejsi kotnik, dve kosti. Na ortezu jsem uz take koukala, zkusim se doktora poptat, takto jsem strasne neohrabana.
Sádra nevím ale k tomu špatnému otočení. Taky jsem to měla, dělala jsem cviky ale prd z toho. Ve 37tt jsem byla na „obratu zevními hmaty“ na Bulovce a super. Není to vůbec nic hrozného, miminko se během chvilky otočilo do správné pozice a do přirozeného porodu ve 40+3tt už tak vydrželo. Porod též v pořádku. Vřele doporučuji raději než CS. ![]()
@Sisika9 kdyby se mi ten úraz stav o měsíc později bylo by to výrazně horší…tady jsme doslova hráli o dny…