Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj dámy ![]()
Potřebuju poradit, jestli jste některé z vás nerodily v Anglii? Býváme s přítelem na střídačku v Londýně a v Praze, četla jsem dost názorů, že i ta nej porodnice u nás se nevyrovná s těmi v Angli. Tak by mě zajímalo, jestli to některá nemáte odzkoušené?
Hlavně mi jde spíš o přístup, prý to, co je u nás považované za nadstandard je u nich samozřejmostí. Ale je to jenom z doslechu, zatím jsem víc nezjišťovala. Jen pro upřesnění - já jsem z Prahy, on z Londýna, proto to takhle střídáme. Chodíme spolu přes 6 let, zatím nám to klape, nad svatbou do budoucna uvažujeme, ale zatím neplánujeme. Finančně zajištění jsme tak nějak normálně. Žádný luxus si dovolit nemůžeme, na dovolenou moc často nejezdíme, taky počítáme peníze, ale vyžijeme. Víc jsem si toho zatím nezjišťovala, protože dítě je zatím v plánu ![]()
A otázka pro ty z vás, které žijete mimo Českou republiku - pokud jste se rozhodly nerodit v zahraničí, z jakého důvodu to bylo?
Předem moc děkuju všem, co mi odpoví ![]()
@lacri rodila jsem ve Walesu a super. Muzu to porovnat, protoze dve predesle deti jsem rodila v CR a neda se to srovnat. Porod v UK nikdy nezapomenu, byl to skvely zazitek.Jde hlavne o lidsky pristup a o to, ze tady je porod prirozena zalezitost.
Ale je dobry si vybrat nemocnici v drazssi aree. My tady mame super nemocnici a hned vedle ve velkem meste je nemocnice, kam bych nesla rodit nikdy.
Porovnani s CR nemam, jelikoz jsem rodila poprve a to v Anlii
Rodila jsem v mensim meste =mensi nemocnici a nemuzu si to vynachvalit. Vzhledem k tomu, jak to probihalo, tak jsem sice nemohla rodit ve vode, ale vsechny PA byly naprosto super. Donesly mi vonnou esenci v pare na porodni pokoj (vybrala jsem si levanduli
) mezi kontrakcema mi masirovala chodidla. Samozrejme je lepsi vyzjistit o dane nemocnici co nejvic treba na http://www.mumsnet.com/
Ja rodila v Londyne a strasne super, ja jsem si ten „porod“ ridila, byla tam krasna atmosfera, uzasna midwife! nakonec mi dali malou a ja si ji odvezla na poporodni, byly jsme spolu, nikdo mi ji nikam nebral a brzo nas pustili domu ![]()
Ahoj, ja odjela z Uk rodit do Cr. Prvni tehotenstvi nedopadlo dobre, spinila jsem, pak krvacela, ultrazvuk me nechteli udelat, ze nemaji misto, musela jsem cekat tyden a uz tam nedojela. Misto toho jsem jela do nemocnice, samovolny potrat. Takze pri druhem tehu jsem jela hned do Cr, kde delaji vice vysetreni v tehu a v porodnici jsem byla 5 dni, protoze mala mela zloutenku.
Me se moc anglicky porodnice nelibi, taky by me nevyhovovalo aby me hned za par hodin poslali domu, ale nekomu to zase vyhovuje.
Ani se mi nelibily preventivni prohlidky miminek…v Cr jsou vic peclivejsi, kycle se tu nevysetruji vubec.
Nechci brat nikomu iluze, jen pisu, jak jsem to videla ja. Ale chapu plne maminky, kterym se tu libil porod a jsem rada, ze nemaji spatnou zkusenost jako ja ![]()
Za sebe teda musim rict, ze v UK bych nechtela byt tehotna a uz vubec ne rodit.
Myslim, ze vyhovuje pouze v pripade, ze v tehotenstvi nejsou komplikace a pri porodu taktez ne. To pak chapu, ze personal je mily, usluzny, necha to na vas.
Osobne budu radsi za neprijemnou sestru u prijmu v ceske nemocnici a vedomi, ze ookud bude nejaka komplikace, postaraji se o me i dite! Plus k dobrz jsou urcite vsechna vysetreni behem tehotenstvi, o kterych v UK casto nemaji ani tuseni!
Ja jsem na prvni schuzce taky nenatrefila na nejlepsi midwife, ale pak jsem zacala jezdit primo do porodnice, kde jsem chtela rodit. Od te chvile to bylo naprosto v pohode. Delali mi krevni testy (v minulosti jsem se lecila se stitnou zlazou), utz jsem mela celkem 5×. Diky tomu prisli na to, ze maly ke konci prestal pribirat a porod mi vyvolavali v 39+2 (do te doby, 2 tydny, jsem chodila na srdecni ozvy-ty byly v poradku). Na kontrolu kycli nas objednali rovnou z porodnice, takze jsme sli, kdyz malymu byly 4 tydny. Rozhodne je to o miste. Vetsinou cim vetsi mesto, porodnice, tim vice rodicek na 1 midwife a tim padem i kvalita pece odpovida.
To, ze se ve me nikdo neustale nehrabal, mi celkem vyhovovalo. Netvrdim ale, ze jsem do toho 13 tydne, kdy jsem mela prvni utz nebyla napnuta jak ksandy
V CR jsem zazila zamlkle tehotenstvi v 10tt, pokud by se neco takoveho stalo tady, nic se na tom nezmeni. Oni to berou tak, ze co se ma stat, to se stane ![]()
Jé, díky za příspěvky! ![]()
A máte odzkoušenou nějakou dobrou v Londýně? Třeba ne uplně v centru, tam bude asi nával, ale na kraji?
Ja rodila v Kings College, coz je kousek od centra a uplne v pohode. Ten den jsem rodila ja a az po porodu dalsi
Jinak s tim, ze komplikace se tu neresi neni uplne pripad vsech
Je to kus od kusu. Ja mela samovolnej potrat a musela jsem na scan chodit kazdy tyden asi 8×. Je pravda, ze pokud tehotenstvi probiha v poradku, mas scan asi 3×, coz je min, nez v CR. Ja tim, ze jsem potratila jsem mela hned na zacatku asi v 7tt, pak ten regulerni ve 12. tydnu, ale tam neslo toho moc videt, mala byla drobounka, tak me pozvali znova o tydne pozdeji. Pak jsem mela v 21. tydnu, kde ti muzou rict pohlavi, pak v 31. a tam zase, ze je mala drobounka, tak prijit znova za dva tydny, no pak mi zjistili preeklampsii a starali se o me krasne. Ja preferuju jit domu hned po porodu. Protoze se aspon vyspis. Moje mala byla uzasna a hodna a krasne spinkala, ale bylo tam miminko, co porad plakalo a ja se tak vubec nevyspala a taky tam byla zenska, co chrapala. Budes doma a midwife prijde k tobe, zkontrolovat miminko, takze ani nikam nemusis. U me proste jednicky ![]()
Já jsem teda rodila tady, ale moje sestřenice v Anglii a říkala že byla spokojená.. Jediné co jí štvalo bylo že jí hned druhý den pustili domu..Sice za ní každý den chodila zdravotní sestra, ale přece jen v té nemocnici když se něco stane tak máte doktori hned po ruce, a navíc jako prvorodička pomalu nevěděla jak s mimčem zacházet atd..V tomhle ohledu je asi lepší být těch pár dní v nemocnici a vše se postupně naučit a na cokoliv se hned zeptat..Ale jinak si prý nemůže stěžovat.. ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.