Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Rodila jsem tam v roce 2012 a byla jsem spokojená. Co vím že se od té doby změnilo je že musíš mít sebou vložky, ty už omezili asi jen na tři balíky. S nikým jsem tam problém neměla. Průběh teda byl že jsem tam dorazila v noci s prasklou vodou, natočení monitoru, vyšetření dr, během toho sepisování papírů. Nic se nedělo tak manžel poslán domů a mě poslali do sprchy a připravili postel na hekárně ( malý pokojíček se třemi postelemi a wc ) Brzy na to se kontrakce rozjeli a já byla přestěhována na box. Můžeš si vybrat jestli na obyč, kde je wc a sprcha přes chodbu nebo nadstandart jeden se sprchou a wc druhý s vanou. Já měla ten obyč. Na wc a sprše jsem tam byla jednou, normální a čisté. Porod šel dobře a rychle. Manžela jsem tam měla už pak u sebe. Po porodu ležíš dvě hodiny na boxu a pak mě převezli na pokoj. Hezký čistý, dvě lůžka. Na každém pokoji sprcha a wc. S nějakou alternativou tam počítat asi moc nemůžeš, rodila jsem klasicky v pololehu. Jestli tě zajímá něco konkrétního, klidně se ptej..
Ahoj, tak já tam rodila 2× a to 2010 a 2012. Poprvé jsem měla štěstí na porodní box s vanou, což jsem chtěla a vlastně celou dobu jsem v tý vaně byla a fakt super. Personál super, porod rychlej, žádný komplikace. Měla jsem štěstí i na jednolůžák, takže partner tam byl vlastně pořád s náma, jinak návštěvy na pokoje nesmí, jen na jednolůžák. Nemůžu si na nic stěžovat. Po třech dnech jsem šla dom. Po druhý to byla katastrofa. Co se týká porodu a personálu tak tam opět super, není co vytknout, tentokrát jsem měla box se sprchou a wc, nebot box s vanou byl bohužel plnej, ale neda se nic dělat. Porod opět rychlý, žádný komplikace, vlastně mě až do porodu nechali chodit, být ve sprše, balon, jak jsem chtěla. Ovšem odd. 6ti nedělí katastrofa!!! Zrovna byla plná porodnice, takže jsme leželi normálně na gyndě, pokoj po třech, bordel, špína, 1 koš na vložky, který se vynášel 1× denně, zvedal se mi z toho žaludek a to ještě byl červenec a celou dobu venku 35st. A nakonec lahůdka. Měla jsem předepsaný prášky na zastavení laktace, který si musíš vzít hned po porodu. Na porodním a ani na novorozeneckým žádnej problém, dostala jsem pro malou flašku a když jsem poptřebovala, kdykoli si došlapro Nutrilon. Ale nechtěj vědět, jakoj problém s tím měli doktoři z gyndy, poslouchala jsem to tam 3 dny!!! I partner si pak na ně šel stěžovat a museli se omluvit. Tak asi tak. Když to shrnu spokojenost tak na 90%. Jinak doporučuju teda sprchy rozhodně žabky, pokud teda nebudeš investovat do jednolůžáku, je to sice drahý, ale za ten klid a soukromí to stojí, je to přeci jen 1,2× za život.
@Anonymní píše:
Ahojky holciny, prosim o radu. V cervenci mam TP a vubec nevim, jak se mam rozhodnout. Vsechny diskuze mam jiz nactene, ale moudra z toho nejsem.. synka jsem rodila v HK. Zrovna se tam prestavovalo, tak byly takove provizorni podminky, navic jsem byla planovanym sc a pak mela synka mesic na JIP, takze vubec nevim, jak to tam chodi normalne. Hodne se mi libilo, ze si clovek skoro nic nemusel vzit z domu, coz v Na musi. Jip jednoznacne nejlepsi, kdybych rodila v Na, prevoz by pry maly neprezil. Jenze pristup jako k rodicce a matce desnyNa mam skoro za domem, HK daleko. Asi je to prijemnejsi v Na, ale moc se bojim komplikaci, kde zase v HK jsou lepsi. Mohl by mi nekdo popsat prostredi porodnich salu v HK, jestli jsou hezke, se sprchou a wc, samostatne a jak samotny porod v HK probiha? To jsem se nikde nedocetla. O Na toto ano. Dekuji moc za nazory. Omlouvam se za anonym.
Já v HK rodila 3× a naprostá spokojenos. Naposledy tedy omezili příděl vložek na 3 balíčka (oni si je totiž některé vykutálené maminky nosili domů a spotřeba jim neúměrně narostla), musím říc, že mi to bohatě stačilo. Ostatní je jako dříve, jen si dones plínky, těch je málo. Zbytek dostaneě.
K prostředí: porodní sály jsou hezké, nyní mají i nové porodní postele.Asi by bylo nejlepší, kdyby jsi se tam došla mrknout.To můžeš buď sama.Ale je riziko, že bude plno a nebudou ti mít co ukázat nebo se organizují kurzy a v rámci nich to je možné.
Myslím, že by to bylo možné s paní Bubeníkouvou, mimochodem je to skvělá laktační poradkyně. U ní se dají zaplatit jen jednotlivé lekce jejího kurzu, to u jiných předporodních příprav v HK myslím možné není, musíč odchodit celý kurz. U ní ne. Zkus se jí zeptat její stránky jsou www.miminko-poradna.ic.cz Tam na ní bude určitě kontakt.Tak se zkus domluvit.
Jinak na vlastní porod si můžeš vypracovat porodní plán a ten respektují.
K tomu nepořádku, musím říct, že jsem se s tím tedy nesetkala a to jsem ležela na obou odděleních, kde jsou maminky s miminky.
Za mě s HK naprostá spokojenost.
Ja tam rodila 2012 a teda pridel vlozek zadny nebyl, proste byly na chodbe a mohly jsme si tam chodit. I pro kosile a rucniky. Cistota tam byla velika, sice je pravda, ze na 3 holciny jsme meli jeden kos, ale balily jsme to do sacku, tak nic videt nebylo a casto se vysypaval. Spis tam vubec nefungovaly laktacni poradkyne
Ja jsem se nastesti rozkojila, ani nevim jak. Ale ty holciny musely jet domu, protoze se to nepodarilo a ani jednou jim neprisel nikdo pomoct, ac jsme o to zadaly. Chuderky brecely.
Jste moc hodne, zkusim se poptat, az me dr posle na prohlidku do nemocnice. Take bych pak asi vyuzila tu pani Bubenikovou, dekuji za info.
Jeste by mne, holky, zajimalo, psaly jste, ze maji ruzne porodni boxy, standartni a nadstandartni. Za ty nadstandartni se plati nebo je to proste kdo driv prijde? A kolik chteji za nadstandartni pokoj? Ale myslim, ze nebude treba, kdyz pisete, ze tam jsou pokoje jen po 2, tak to jde.
Porodni plan si urcite udelam, bojim se, aby to nebylo jako na bezicim pase
Neurychlovali Vam porody?
@Smajlina_2012 Za nadstandarty se určitě platí když je mají na výběr, kolik nevím, mrkni na stránky fnhk tam by to mělo být napsané. Já taky ještě zažila vložky které se mohli brát libovolně. Asi rok to je na příděl, holt některé maminky by zasloužili, když si to tahali i domů
Jo a ještě k těm boxům, třeba švagrová přijela a byli obsazené všechny boxy kromě nadstandartu s vanou tak ho měla zadara
Za nadstandart pokoj se taky určitě platí. Já byla na dvoulůžáku a alespoň jsme si pokecali s kolegyní a navzájem si pohlídali mimina když jsme šli do sprchy. Myslím že mají i trojlůžáky ale to je asi maximum. Urychlovačkou jestli myslíš oxytocin tak jo, ten dávali ale když si napíšeš ten plán tak by to respektovat měli.
Tak to jeste prostuduju, dekuju. No, pri 1. mimi mi manzel mel za ukol koupit vlozky SAMU, chtela jsem 2× baleni po 20 ks a on mi koupil 1 baleni 100 ks a bpry 2. balik nemeli
Takze kdyztak vezmu s sebou
Ale myslim, ze ty 3 balicky budou stacit. Tak to je fakt desny, ze to zensky zneuzivaly
Tak treba budu mit taky stesti na nadstandartni box zadarmo. No, kdybych rodila prirozene, tak bych asi chtela normalne, bez urychlovace a plan si urcite udelam. Ani nevim, v cem by byl vyhodny oxytocin.
Já už si to nepamatuju, ale myslím, že porodní box s vanou byl za 600,–. A porodní box se sprchou za 400,–. Ta vana byla pro mě super, snad 2 hod. jsem tam klečela a partner mi lil na záda hoooodně teplou vodu, což bylo mooooc fajn a za ty 2 hod. byl tak malej za 5 min. venku a u druhýho porodu to samé. Jinak za mě tam při obou porodech měli takovej kalup, vždy plně obsazeno, že mi ani netočili monitor, protože vše bylo ok, tak mi jen třeba ve stoje na chvilku přiložila monitor na břicho a to bylo vše. Jak jsem psala, porodnice i novorozenecký super, poprvé na jednolůžáku též, ale na podruhý na 3 lůžáku hrůza. Ano je pravda, je to o lidech a nikdy nevíš na koho narazíš a ten jednolůžák byl myslím 800,– na den + ještě 100,– co platěj všichni. Já jsem docela kominikativní a ráda si pokecám, ale po porodu jsem ráda za soukromí, asi je trochu jiný, než když ležíš třeba na orl. Třeba na tom jednolůžáku vím, že tatˇka vlastně koupal našeno malýho hned první den a vlastně jsme tam byli spolu celou dobu, jen se šel teda večer po návštěvách vyspat domů a ráno byl zase s nám. A to bylo asi to nejlepší. Jinak za mě teda taky vše bylo na chodbě ve skříni, jen papírový plínky pro mimčo jsem musela mít a co jsem si brala svýho, tak bodýčka pro malou /2 porod/ neboť ty jejich košilky na zavazování jsou děs, ale to už záleží na tobě.
@Smajlina_2012 Ty ceny, co si tedy pamatuju. Tatinek u porodu 250kc, porodni sal s vanou 500kc, porodni sal se sprchou 400kc, nadstandart na sestinedeli 650kc.
Dekuju, holky. Snad to vse pujde jak ma. Obavam se, ze jakykoliv nadstandart nebudu brat, i kdyz bych chtela. Ted nemame penizku na rozdavani a navic manzel by mi to otloukal o hlavu. Je zlaty, ale toto nepochopi.
Taky jsem nekde cetla, ze pokud mate s sebou porodni plan, tak jsou na Vas protivni? Ze si jako vymrzujete nebo tak. Je to pravda?
Rodila jsem v prosinci 2013 v hk, nemůžu si stěžovat… nad standard se sprchou mi sice byl trochu naprd, protože jsem rodila vyvolavaně kvůli tlaku, takže jsem byla stále na monitoru, ale je tam míč, stolička, relaxační pomůcky za 400. Dostaneš tři balíky vložek a 5 ks plín, košile, ručníky, pleny látkové jsou na chodbě. Dostaneš i kosmetiku na dítě na koupání. Měla jsem potíže s kojením, ale při každém sestry pomáhaly byly moc příjemné, jen jedna byla taková míň milá:-). Doporučuju sebou kojící čaj a vlastní župan ten jejich je divný. Porodní plán jsem neměla a nechala jsem vše na nich a třeba nechápu mámči co nechtějí mít nohy v těch třmenech, hrozně se mi ulevilo:-). Naše holka byla trošku modrá takže mi jí jen ukázali a odnesli do inkubátoru na noc, to jediný mi vadilo, ale bylo to asi nutné
@Smajlina_2012 S tim porodnim planem je to blbost.Ja ho teda nemela, ale kamaradka jo a ve vsem vysli vstrict.Kdyz prisla, tak jim ho dala a oni to s ni probrali a co slo, tak vysli vstrict.Ze by byli protivni to pry vubec, ale co tam napises zalezi na tobe.
Za me jedine HK prisla jsem skoro o zivot, chystam se napsat denicek, rodila jsem v obou a jelikoz mi v Nachode napsali nesmyslne cisarsky rez, v HK mi pri druhem porodu museli zachranovat zivot diky predeslemu SC, ovsem jsou to vyjimky
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Ahojky holciny, prosim o radu. V cervenci mam TP a vubec nevim, jak se mam rozhodnout. Vsechny diskuze mam jiz nactene, ale moudra z toho nejsem.. synka jsem rodila v HK. Zrovna se tam prestavovalo, tak byly takove provizorni podminky, navic jsem byla planovanym sc a pak mela synka mesic na JIP, takze vubec nevim, jak to tam chodi normalne. Hodne se mi libilo, ze si clovek skoro nic nemusel vzit z domu, coz v Na musi. Jip jednoznacne nejlepsi, kdybych rodila v Na, prevoz by pry maly neprezil. Jenze pristup jako k rodicce a matce desny
Na mam skoro za domem, HK daleko. Asi je to prijemnejsi v Na, ale moc se bojim komplikaci, kde zase v HK jsou lepsi. Mohl by mi nekdo popsat prostredi porodnich salu v HK, jestli jsou hezke, se sprchou a wc, samostatne a jak samotny porod v HK probiha? To jsem se nikde nedocetla. O Na toto ano. Dekuji moc za nazory. Omlouvam se za anonym.