Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak pak dej vědět jak si dopadla a hlavně ať to nic moc není
![]()
ahoj ,já jsem něco podobného měla ,a zjistili mě záchvat zeleného zákalu.glaukomový nebo tak nějak.Když jsem se podívala do světla ,jako žárovky nebo světla v koupelně tak jsem kolem viěla jakoby duhu.potom mě změřili oční tlak a zjistili to .
Mno, takže začalo to i bolet (bolest jakoby za okem, při pohybu oka), takže je to zánět zrak. nervu (oční o tom mluvil, ale jen jako možnost, chyběla ta bolest…), v pondělí se to zřejmě jenom potvrdí…
No, moc mě nepotěšilo, co strejda Google vyplivl, často se o tom zmiňuje v souvislosti s roztroušenou sklerozou… Ale jasně to nemusí být pokaždé, jen mě znervozňuje ta možnost docela=/
Tak počkám na to pondělí, jak se vyjádří dr. ![]()
Ahoj Pipet,
takže sis vygooglila i roztroušenou sklerozu. No, abych řekla pravdu, napadla mě, proto jsem ti doporučovala i neurologické vyšetření. ALe neboj, RS většinou nebolí, když máš bolest oka, tak by to opravdu mohl být zánět očního nervu, ale pozor i na neurovirovou infekci nebo na boreliozu. Každopádně, toho neurologa bych raději absolvovala. Věk na to máš, pohlaví taky. Já jsem tohle řešila před rokem a něco, samotné vyšetřování taky zabralo dost času, naštěstí mi ji nepotvrdili. Ale já jsem měla motorické a senzitivní problémy na ruce. V podstatě jsem ji vůbec necítila. Držím pěsti a kdybys cokoliv potřebovala, dej vědět
jesli máš doma B-komplex nebo jakékoliv vitamíny, vezmi si je a ber je. Ten B-komplex i 3× denně. Myslím na tebe!
Andulis, díky…
No už jsem se vybrečela, takže zas čistá hlava, počkám v pondělí na toho očaře, pak hned tu neurologii.
Vím, že dneska už jsou zas nové léky a metody a všecko a nebyla by to úplná tragedie. No ale lepší být trochu připravená ![]()
B-komplex baštím, pomáhá mi na popraskané koutky.
Jiné potíže nemám…
Tak já pak zas dám vědět.
My jsme zrovna stavěli, takže než se to všechno vyřešilo, stihla jsem předělat plány a máme bezbarierové přízemí a širší schody. Ale neboj, fakt se to zvládne a ubde to dobrý. Jak říkám, RS nebolí! Ten B-komplex si vem 3× denně, pomůže to.
Drž se, ahojky ![]()
Holka negoogli. Neblbni. Je to těžký, ale negoogli. Já taky rovnou hledám ty horší věci, ale je to spíš na škodu, ne?
Držím palce. ![]()
Ahoj, dělám to samé, také si vždycky vygooglím ty nejhorší varianty nemoci
.
Můj syn měl zánět očného nervu loni (v 9 letech), začalo to pozvolna jako u tebe - nejdřív měl 2 dny oteklé oko, pak se přidala bolest, dostal léky a chodili jsme každý den na kontrolu, zabralo to strašně rychle.
Mám kolegu z RS - opravdu nebolí - má ji diagnostikovanou již 3 roky, jediný příznak je, že částečně nevidí na jedno oko - ale nemá k tomu tu bolest - takže paradoxně je dobře, že tě oko začalo bolet
.
Zítra dostaneš u dr léky a bude dobře, neboj.
Držím palce a dej vědět, jak jsi dopadla.
Ahojky, tak mám zprávu od očaře s dg. retrobulbární neuritida, je nutné tu RS vyšetřit…
Obvoďačka mě posílá tady k neuroložce, tam se mi ale moc nechce…
Našla jsem si telefon na Ostravu fakultku přímo centrum pro diagnostiku a léčbu RS, tak tam zítra zkusím zavolat, jestli bych nemohla rovnou k nim - stejně bych tam skončila.
Krucifix, to mi fakt chybělo tohle… Chlap má bechtěrevovu nemoc, jsem myslela, že by nám to mohlo stačit už ![]()
Ahoj Pipet ![]()
Nevěš hlavu, tato dg. může mít i jiné příčiny než je RS. Jsou to různá neurovirová onemocnění. Už jsme o tom myslím psala. Ideálně se ale objednej rovnou do Ostravy do centra RS, jsou tam fakt dobří! A neodkládej to.
Nejspíš tě čeká klasické neurologické vyšetření, které je úplně v pohodě, magnetická rezonance a lumbální punkce, která je nutná jak k vyloučení RS tak i těch infekčních onemocnění.
Lumbálka je záležitost okamžiku. Není to nic extra příjemného, ale zase nic hrozného. Já jsem na ní byla před rokem, samotný výkon trval asi 3 minuty a ležela jsem tam dvě hodiny, pak jsem jela domů a den jsem byla víc v klidu. Neměli jsme syna doma, tak jsem ten den vlastně prospala.
Počítej ale s tím, že i když budou výsledky negativní, RS nevyloučí. Toto je onemocnění, které se může objevit kdykoliv, i když dává přednost ženám mezi 20-30 roky.
Držím pěsti, at je všechno brzy vyřešené a v pořádku!!!!
Andulis, dík… Já jsem si o tom četla…
Zítra tam hned zavolám, musím obvolat toho více, tak pěkně při jednom.
Já měla tak 10× větší strach z epiduralu než z porodu, ta lumbálka mi nedělá moc dobře kolem žaludku=/
No ale zvládnout se to musí.
Ten očař byl tak milý, jsem měla co dělat, ať se mu tam nesesunu do náruče, ach jo
![]()
Ahoj Pipet,
lumbálky je méně invazivní zákrok než je epidurál a to proto, že se odebírá jen velmi malé množství mozkomíšního moku, které se dotvoří při dostatečném příjmu tekutin do dvou, maximálně 8hodin po zákroku. Odběr se počítá na kapky, po výkonu se jehla hned vytáhne, ranka se zacelí
Samozřejmě to má i svá rizika, ale co nemá. Držím pěsti a dej vědět, jak ses domluvila v Ostravě.
Ahoj Pipet, drž se a nemysly na to nejhorší věřím, že to půjde dát zase do pořádku. Držím pěstí a třikrát ptfuj, ptfuj, ptfuj ![]()
Tak mě objednali na 3.10. přímo v tom RS centru v Ostravě.
Já se ani tak nebojím těch rizik při zákroku, myslím, že už to dneska mají docela vymakané (jasně, stát se může cokoli…), to je taková moje soukromá fobie z jehel a tak všeho, vyšiluju i z odběru krve.
Ale už jsem velká holka, tak tam nemůžu brečet, max. si v poklidu omdlím ![]()
Pipet,
skvělý termín
Zvládneš to, i když je to nepříjemné. O tom, že ti nedělá dobře odběr a jehly obecně jim řekni dopředu. At ví, že lepší bude tě při odběru položit. Stejně tak i lumbálka jde dělat v sedě i v leže. Jo a doporučuju nenechávat si lumbálku opichovat - znecitlivět. Opich bolí, a je to zbytečné, protože ten samotný výkon stejně ucítíš. Zkrátka, ušetříš si jeden píchanec ![]()
Opatruj se, a dávej vědět! Držíme, co máme!!!!