Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den,
jak je to prosím s posíláním výživného dítěti? Manžel chtěl synovi, kterému bylo 18let posílat výživné přímo jemu na účet, ale prý když bydlí se svou matkou (s manželovo bývalou), tak musí posílat penize furt bejvalce, dokud u ní bude furt syn bydlet? Děkuji
Holky mají pravdu, úderem 18 narozenin náleží veškeré výživné přímo zletilemu dítěti.
@Margery31 píše: Více
Po dosažení plnoletosti musí peníze posílat přímo dítěti.
Mohou se teda domluvit, že to bude dál posílat matce, ale to by bylo dobré nějak písemně ošetřit ideálně s právníkem. Pokud by se syn v budoucnu rozhodl tvrdit, že otec mu neplatil a prokázal to- peníze na žádný jeho účet nechodily mohl by mít chlap problém. Člověk nikdy neví ![]()
Od 18 let jsem chodila na poštu se složenkou. Otec posílal celou dobu výživné i mamce složenkou. Peníze jsem vždy dala mamce. Ani mě nenapadlo si je nechat ![]()
Vyživovanému dítěti je 18, tudíž patří výživné k rukám dítěte i kdyby bydlelo s matkou, nebo kdekoli jinde.
Atˇto posílá na účet synovi. Jestli si je nechá, nebo je dá matce je už na něm.
@Dahlia0409 píše: Více
Od 18 posilal výživne tobě i matce? Kazdé půlku, nebo jak vas podelil? Tvoje maminka mela na sebe od otce výživné? Je fajn, ze tě tvoje maminka neměla jako kasičku. Nekdy se to stane. 👍
@Vada píše: Více
Ne, nejdřív posílal peníze na její jméno, potom na moje. A prostě jsem to brala, že výživné je na moji obživu, tedy že se z toho platí bydlení, jídlo, škola, prostě vše, takže to platila mamka a jinak mi dala peníze na to, co jsem třeba chtěla navíc. Jako že bysme nenapadlo, že když je to na moje jméno, tak si peníze nechám ![]()
To záleží jak se domluví ti tři. 1. Může dál posílat matce, když syn studuje a matka ho živí a bydlí u ní. 2. Může posílat na účet syna. Pak ale syn ty peníze odevzdá matce, tak v tom nevidím smyl.
3. Jiný případ syn studuje a žije jinde. Pak ať jsou všechny peníze syna.
Proč v tom hledat problém? Tatínek chce dělat justy nebo o co jde?
@Zeoli píše: Více
hrazením výživného matce dospělého dítěte se vystavuje riziku, že to bude platit ještě jednou.