Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, ráda bych se poptala, jak moc jsou vaši tříletí a čtyřletí poslušní…
My máme tři a půl letou holčičku. Nikdy s ní nebyl nějaký výrazný problém - zlobila tak normálně, nechala si to většinou vysvětlit, že tohle se nedělá.
Ale co teď chodí do školky, tak je jak utržená od řetězu. Na všechno má odpověď NEEE! (dřív, než jí dojde, na co jsme se to vlastně ptali), spoustu věcí dělá schválně, neposlechne, i když jí to říkáme 10× a když s ní někam jdu, tak mě kolikrát hanba fackuje, většinou to skončí tak, že jí táhnu za ruku a ona štěká, že NECHCE!!
Někdy bych ji nejradši ohnula přes koleno a naplácala jí na zadek, jindy mi skoro až vyhrknout slzy, že je teď tak ošklivá.
Jak jsou na tom s poslušností Vaše děti?
Vím, že si děti prochází obdobím vzdoru, ale stejně se sama sebe ptám, jestli jsme něco udělali ve výchově špatně… Nejsme tak direktní jako bývali naši rodiče, ale rozhodně děti vychováváme, že jsou jisté meze a ty se prostě musí dodržovat. O slušnosti nemluvě.
Jsem z toho i poměrně dost utahaná, pořád se s ní o něco hadrkovat. Dřív bych si nedovedla ani představit být víkend bez dětí a teď bych si nejradši vzala týden volna od mateřské dovolené ![]()
Ahoj, nám tak malý 3,5 roku začal zlobit je to tak 3 týdny zpátky a to opravdu hodně ![]()
Už si dovolil vypláznout na mě, jazyk i na ostatní i na prodavyčku v cukrárně.. Porstě všechno možné od plácání mě po ruce a už je to samé ne a přijde mi, že když něco tak uplně jinak…
Takže odpovědď na tvoji otázku, jestli poslouchají je NE ![]()
Neposlouchá, vzteká se vydatně už od 1,5r, teď se konečně přidal i ten vzdor, nějak jsem myslela, že už v tom mladším to byl vzdor, ale to bylo většinou jen vztek z toho, že si nerozumíme, taď taky furt „necéééš“, přitom ani neochutná, co mu nabídnu, příadně když řeknu, že se jde spát, tak sotva stojí, ale hned „necéééš“, únavné to je.
Taky scény a hysteráky na veřejnosti, včera zrovna zkoušel, zda ho uslyší celý obchodní centrum a myslím, že to zvládnul, lidi se otáčeli, čuměli, nakonec jsem ho musel odnýst.
Nemyslím, že bych udělala nějakou zásadní chybu ve výchově
, zkrátka si tu svoji autonomitu buduje velmi bouřlivě. Stejně jako když přijde puberta a někdo je relativně v pohodě a s někým to mlátí z rohu do rohu a nikdo mu nerozumí atd.
Samozřejmě to neznamená, že bych ho nechala dělat si, co chce, přijde mi, že teď terve přišla ta pravá výchova, jejíž ovoce ochutnám až za pár let.
Holky nasypaly byste na jazyk ten pepř??
Nebo spíš daly špetku..
Co tam slyším okolí tak to udělaly, když na ně a na okolí dítě vyplazovalo pořád jazyk
Malá moc neposlouchá, jen občas má světlou chvilku
. Mám ještě dva kluky, ti byli hodnější. Nebo už jsem to zlobení zapomněla
.
Už se těším na pubertu ![]()
@kvaček píše:
Holky nasypaly byste na jazyk ten pepř??Nebo spíš daly špetku..
Co tam slyším okolí tak to udělaly, když na ně a na okolí dítě vyplazovalo pořád jazyk
ne, ignorovala bych. Jde to těžko a v člověku to vaří, ale tyhle naschválky nikomu neubližují, je to jen negativní poutání pozornosti, které má za cíl vyvolat reakci. Maximálně bych okomentovala, že se to nedělá, je to ošklivé, paní cukrářka bude smutná a víc bych se v tom neryla.
Klukovi jsou 3 roky a 4 měsíce a teda taky je te´d jako utržený z řetězu a hrozně drzej,hubuje,je drzý jako opice a všechno po něm,my tomu říkame nějaká dětská puberta ![]()
Tohle nikdy nedělal a dělá to asi od 3 let
@Gladys Já hlavně doufám, že toto není předzvěst nějaké šílené puberty ![]()
@kvaček To bych asi neudělala… To bych si spíš vymyslela nějakou blbost - že mu na něho sedne třeba mucha, když ho bude vystrkovat (on se teď bojí hmyzu)
To na toho našeho docela platí, takové věci… Ale spíš u takových věcí prostě dokola melu, jak to není hezké, že to dělají hloupí lidi, že si paní prodavačka teď bude myslet, že je hloupý kluk a to on přece není… Ale je fakt, že s tímto my problém nějak nemáme. Zatím ![]()
Tak jako už jsem mu řekla, že mu ho uzobne kos, který nám létá na zahradě, když vyplazovalo jazyk na babičku ale nic.. Bylo to už i po dobrém, že to pěkné není ale výsledek nula..
Tak nevím jestli ignorovat, po pubery snad vyplazovat nebude no ![]()
Ono by asi bylo nejlepší, kdyby to bylo bez reakce, protože o tu jim jde především
Což v případě prodavačky nevím, nakolik je možné…
Nebo by třeba pomohlo, kdyby ho na něho vyplázla prodavačka taky ![]()
jééé, holky, díky, hned jste mi zlepšily náladu, že je to jinde podobný
![]()
Když já se tak rozcapila, jaký jsme měli doma hodný sluníčko a teď tohle ![]()
Doufám, že s mladším to bude ještě horší
, ten už teď na roce si diktuje, co jo a co ne ![]()
Jen v pubertě mě asi klepne ![]()
Mám teda o fous mladší dcerku, ale už to taky začíná. Má dny (tak asi dva do týdne), kdy je zlatá, kdy se v pohodě na všem domluvíme, a pokud vyžaduje něco, co jí nechci dát, nechá si v klidu vysvětlit, proč to nejde.
Ostatní dny odmítá všechno beze zbytku od chvíle, kdy ráno rozlepí oči, až do večerního usnutí, a to ať se jedná o oblečení, jídlo, aktivity, prostě všechno je špatně. Nechce se oblíkat, nechce jít ven, nechce jít domů, nechce se jít koupat, pak nechce vylézt z vany… Taky často stačí, abych jenom otevřela pusu a už řve neeee, kolikrát se ani na nic zeptat nestihnu.
I v noci kolikrát slyším, jak se se mnou hádá ze spaní, asi aby nevyšla z ráže. ![]()
Tyhle dohadovací dny jsou fakt na palici, večer se pak cítím jako zmlácená. A nejvíc to odnáší manžel, když po takovým dni přijde večer z práce a začne se se mnou dohadovat ještě on, nejlíp kvůli nějaký ptákovině. To pak schytá ten celodenní přetlak mezi oči.
Snažím se to brát jako psychologickej trénink na pubertu. Ještě budu vzpomínat, jak byla v těch třech letech roztomilá.
Tak to má to období vzdoru nějaké opožděné.
Synovi začalo v roce a půl askončilo tak nějak ve 3 letech, takže si to vybral akorát, když jsem byla těhule a pak s miminkem
Takže teď poslouchá mnohem líp, ale třeba kdyby byli spolu, byl by vedle tvé dcerky furt raubíř
Já jen doufám, že se to období vzdoru víckrát neopakuje. ![]()