Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Informuj učitelku, co víc bys chtěla. Pokud víš, že dcera dokáže lhát, nemáš jistotu, co je pravda a co ne. Takže do konfliktu s rodičem bych nešla, když nevím, kolik je ve vyprávěnkách dítěte pravdy. Tohle může rozklíčovat jen ten, kdo u toho osobně bude - tedy učitelka. A ty si to tam srovná.
@Anonymní píše:
Ahoj, diky za anonym.
Potrebovala bych nazor nezucastnenych osob, nejsem nad veci a momentalne nedokazu byt nestranna.
Bydlime na vesnici, dcera je predskolacka, v kolektivu celkem neprubojna a ticha (doma je to ale hukot a dokaze byt pekne drza).
U stolecku sedi s chlapeckem, ktery se ji pry dost casto posmiva - hlavne kvuli jidlu, dcera je celiak a musim ji vsechna jidla varit a nosit kazdy deb do skolky. Nekdy se snazim delat to same co maji deti, vetsinou ne - dle toho, co je doma.
Jde o to, ze chlapecek se ji pry smeje - nudle v polevce, ze tam ma sponky, kdyz ma boruvky, ze to jsou kralici bobky, dokonce ji rika, ze ma na taliri ho*na![]()
. To me teda rozcililo, protoze ackoliv chapu, ze se deti mezi sebou urazi a spickuji a kluci ty holky proste zlobi, tak tohle fakt rikat petilety kluk nemusi
. Dcera tvrdi, ze pani ucitelka to nevi a kluk ji to rika jen kdyz tam neni, coz nevim, jestli je pravda nebo ne..mam zatim jen verzi dcery. Kazdopadne si jsem vedoma i toho, ze moje dcera je pekne cislo, ve skolce nevim, jak se chova, ucitelka rika, ze je hodna a ticha, ale vim, jaka dokaze byt doma, tudiz jsem v postrehu. Obcas doma i lze. Na druhou stranu nevim, jestli by si tohle vylozene vymyslela..
Rped Vanoci jsem rikala, ze to nechame byt, treba toho necha, asi nenechal, takze se pripravuju, ze to budeme nejak resit.
Jak byste postupovaly vy? Nejdriv asi za ucitelkou a vyzjistit, co se tam vlastne deje, co k tomu rekne ucitelka, ze?
Maminku chlapecka znam (je to ma spoluzacka ze ZS), nicmene se ani nebavime ani nestykame, do konfliktu s ni se mi vubec nechce.
Je mi hrozne neprijemne do neceho stourat, na druhou stranu mi to prijde uz prescaru i u „zivych“ deti, aby si takto komentovaly talire…
Jak to vidite vy? Diky za kazdy nazor
upozornit učitelku. Možná bude stačit, když změní dítka u stolečků.
Za me se musi naucit branit tvoje dcera. Dobre reknes to ucitelce, ale myslis ze ma oci a usi vsude? Jeden prestane a bude ji zas neco rikat nekdo jiny. Ucinne je jen naucit ji adekvatne reagovat. Ohradit se. Rici:nerikej mi to, nelibi se mi to, neni ro pravda, takove reci jsou hloupe a tak podobne. Predskolaci uz jsou chytri a vklidu to budou rikat tak, aby to zadny dospely neslysel. Ona se musi postavit sama za sebe. Jine dlouhodobe reseni to nema.
My to řešíme teď v první třídě. Řešení má dvě roviny. První, řekneš to učitelce, ona si to poresi sama, zjistí, kde je pravda, s dětmi třeba i kolektivně anonymně probere, s konkrétními dětmi si to vysvětlí… a druhá část, o mnoho důležitější, musíš to dítě naučit se bránit. Co má říkat, co ma dělat. Takovej detskej kurz asertivity. To je jediný řešení, které do budoucna k něčemu. bude. děti jsou čím dál oprsklejsi a vždy je někdo terčem, jakákoliv odlišnost tomu bohužel nahrává, takze umět si to vyřídit a utnout hned z kraje je k nezaplacení.
@Anonymní píše:
Jde o to, ze chlapecek se ji pry smeje - nudle v polevce, ze tam ma sponky, kdyz ma boruvky, ze to jsou kralici bobky …
Hele, mně připadá, že školkovní děcko jsi Ty.
Každá normální máma by vystartovala za učitelkou a požádala ji důrazně, aby ty dvě děti neseděly při jídle u sebe. Vyřešeno.
Šla bych to hned zítra probrat s paní učitelkou, ať si toho vejlupka pohlídá
Jo, hoď řeč s učitelkou a ona na ně víc bude koukat a vnímat je. Bůhví jak to je, děti si toho vybájí. Určitě ne konfrontovat rodiče dítěte, když ani nevíš, co se děje nebo neděje.
Pozadej učitelku ať dceru posadí k jinému stolečku, že se jí kluk posmiva kvůli jídlu a je to.
Dcera má taky jiná jídla než ostatní a kdyby jí to někdo nevhodně komentoval, vysvětlila bych jí doma, že je to hlupák, který asi nemá nic hezkého, co by řekl a tak musí šťourat do jiných. A zároveň bych šla za učitelkou, že jí ve třídě probíhá šikana. Posmívání nesnáším a netoleruju.
Řekla bych, co se škádlívá rádo se mívá. Beze srandy, někteří kluci jsou prostě pitomci az do nejdelšího stáří ![]()
Mám dvě holky a kluka. Klukovi se někdo líbí a místo, aby tu holku nějak zaujmul, tak ji třeba tu a tam chytne za culík, nebo dělá naschvály. Pitomec no.
A holka to má jinak. Té se někdo líbí a dělá, že ho nevidí.
Ta nejmladší je ostřejší. Ta si o všechno rovnou řekne, nemá vůbec problém. Je to o lidech a ten klučina je buďto ten pitomec škádlivec a nebo mu ani nedochází, co dělá, protože to vidí doma, že se tak například normálně baví u stolu táta s mámou.
Každopádně bych to smířlivě řekla učitelce. Děti může přesadit. A nejlepší obrana je humor. Takže, když to maličká nebude tolik prožívat a naučíte ji udělat ze svého handicapu přednost, bude mít prakticky doživotně vyhráno.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj, diky za anonym.
. To me teda rozcililo, protoze ackoliv chapu, ze se deti mezi sebou urazi a spickuji a kluci ty holky proste zlobi, tak tohle fakt rikat petilety kluk nemusi
. Dcera tvrdi, ze pani ucitelka to nevi a kluk ji to rika jen kdyz tam neni, coz nevim, jestli je pravda nebo ne..mam zatim jen verzi dcery. Kazdopadne si jsem vedoma i toho, ze moje dcera je pekne cislo, ve skolce nevim, jak se chova, ucitelka rika, ze je hodna a ticha, ale vim, jaka dokaze byt doma, tudiz jsem v postrehu. Obcas doma i lze. Na druhou stranu nevim, jestli by si tohle vylozene vymyslela.. 
Potrebovala bych nazor nezucastnenych osob, nejsem nad veci a momentalne nedokazu byt nestranna.
Bydlime na vesnici, dcera je predskolacka, v kolektivu celkem neprubojna a ticha (doma je to ale hukot a dokaze byt pekne drza).
U stolecku sedi s chlapeckem, ktery se ji pry dost casto posmiva - hlavne kvuli jidlu, dcera je celiak a musim ji vsechna jidla varit a nosit kazdy deb do skolky. Nekdy se snazim delat to same co maji deti, vetsinou ne - dle toho, co je doma.
Jde o to, ze chlapecek se ji pry smeje - nudle v polevce, ze tam ma sponky, kdyz ma boruvky, ze to jsou kralici bobky, dokonce ji rika, ze ma na taliri ho*na
Rped Vanoci jsem rikala, ze to nechame byt, treba toho necha, asi nenechal, takze se pripravuju, ze to budeme nejak resit.
Jak byste postupovaly vy? Nejdriv asi za ucitelkou a vyzjistit, co se tam vlastne deje, co k tomu rekne ucitelka, ze?
Maminku chlapecka znam (je to ma spoluzacka ze ZS), nicmene se ani nebavime ani nestykame, do konfliktu s ni se mi vubec nechce.
Je mi hrozne neprijemne do neceho stourat, na druhou stranu mi to prijde uz prescaru i u „zivych“ deti, aby si takto komentovaly talire…
Jak to vidite vy? Diky za kazdy nazor