Postup při práci na IČO

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
23.11.23 16:58

Postup při práci na IČO

Dobrý podvečer,

kdysi jsem měla před x lety IČO, mám ŽL pozastaveny. Nyní pracuji na HPP a od Nového roku budu končit a přecházet zpět na živnost.
Prosím, mohl by mi někdo dát postup jak na to? Sice před 10 lety jsem ho měla, ale ve finále ani nevyužila a moc si nepamatuji.
Vyridim na úřadě, vím jakou chci živnost. Jeden formulář by měl ohlašovat i na zdravotním, sociálním a financaku, ze?
Musím pak ještě něco řešit? Nebo poté už mohu podepsat smlouvu s tím, s kým budu spolupracovat? A jak se prosím vystavují faktury?
Zajímalo by mě, zda je toto jediné co musím udělat, nebo zda ještě něco více. A jestli je postup jiný, když jsem živnost už měla.

Ještě mi byla doporučena paušální daň, máte zkušenost? Vyplatí se to? Budu mít živnost obchod a služby.

Dále by mě zajímalo, jak v březnu budu podávat daňové přiznání, když jsem tento rok zaměstnaná. Zda budu já sama? Co budu potřebovat od současného zaměstnavatele? Je dost laxní na dokumenty, tak co vyžádat při odchodu jako nutnost.

Moc díky za zkušenosti, jsem v tomhle fakt trumpeta :)
 A.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11559
23.11.23 18:26

Pořídit si daňového poradce, nebo účetní. A že zaměstnanec přistoupí na „práci na IČ“, aniž má jakousi představu mě skoro děsí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
23.11.23 19:43
@Anonymní píše:
Dobrý podvečer,

kdysi jsem měla před x lety IČO, mám ŽL pozastaveny. Nyní pracuji na HPP a od Nového roku budu končit a přecházet zpět na živnost.
Prosím, mohl by mi někdo dát postup jak na to? Sice před 10 lety jsem ho měla, ale ve finále ani nevyužila a moc si nepamatuji.
Vyridim na úřadě, vím jakou chci živnost. Jeden formulář by měl ohlašovat i na zdravotním, sociálním a financaku, ze?
Musím pak ještě něco řešit? Nebo poté už mohu podepsat smlouvu s tím, s kým budu spolupracovat? A jak se prosím vystavují faktury?
Zajímalo by mě, zda je toto jediné co musím udělat, nebo zda ještě něco více. A jestli je postup jiný, když jsem živnost už měla.

Ještě mi byla doporučena paušální daň, máte zkušenost? Vyplatí se to? Budu mít živnost obchod a služby.

Dále by mě zajímalo, jak v březnu budu podávat daňové přiznání, když jsem tento rok zaměstnaná. Zda budu já sama? Co budu potřebovat od současného zaměstnavatele? Je dost laxní na dokumenty, tak co vyžádat při odchodu jako nutnost.

Moc díky za zkušenosti, jsem v tomhle fakt trumpeta :)
A.

Ty chceš pracovat pro jednu firmu na IČO jako zaměstnanec? Tak do toho bych nešla ani náhodou a myslím to vážně. Měla sem dík tomu problém jelikož to je švarcsystém.
Faktury můžeš snadno dělat tady; https://www.fakturoid.cz/

Na OSSZ si to radši nahlaš i sama- zkušenost že to tam živnostenský úřad nepředal.
Rozmyslí si jestli chceš uplatnit paušální režim a popř se do něj přihlaš.
Udělej si podnikatelský účet - mě se vyplatil. Nemusíš v případě kontroly řešit osobní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35483
23.11.23 20:38

Do 15.2. můžeš požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování, nebo si podat daňové přiznání k tomu budeš potřebovat potvrzení zdanitelnych příjmu.
Jak se vystavují faktury najdeš na netu, je spoustu programu co mají základní verze zdarma např. iDoklad
Jestli se to vyplatí paušální daň, nebo výdaje paušálem nebo skutečné výdaje si musíš spočítat sama. Záleží jaké budeš mit příjmy a výdaje. Paušální daň se vyplatí pokud nemáš daň. bonus na děti apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.23 22:13

Pro jednu firmu pracovat nebudu, ale bude to vše postupně.
Pro mě se nejspíš vyplatí paušální daň, můžu se k ní připojit i v průběhu roku, nebo jen na začátku ledna?
Jde o to, že jsem ještě zaměstnaná, budu podávat výpověď v lednu, s tím že odejdu dohodou dříve. Ale ičo už bych chtěla mít zařízený dopředu, jde to?
Určitě díky za tipy :).

Když bych chtěla jednou pobírat mateřskou, je potřeba si platit ještě zvlášť nemocenské pojištění k paušální dani?
Budu ráda za každou radu. Budu si shánět účetní, protože jsem na to fakt trubka. Ale sbírám informace už dopředu.

Díky.
A.

• Citovat
  • Upravit
23.11.23 22:18

Pokud se nestihneš přihlásit k paušální dani, tak budeš platit měsíční min. zálohy na socku a zdravku. Bacha na úřady, taky mám špatnou zkušenost s předáváním info na pojišťovny. Po odchodu ze zaměstnání musí dát zápočtovy list, evidenční list duch. Pojištění, a pokud si budeš chtít dělat přiznání sama tak i potvrzení o zdanitelných příjmech. Jo a být tebou tak si seženu účetní nebo někoho aspoň na poradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.11.23 22:24
@Anonymní píše:
Pro jednu firmu pracovat nebudu, ale bude to vše postupně.
Pro mě se nejspíš vyplatí paušální daň, můžu se k ní připojit i v průběhu roku, nebo jen na začátku ledna?
Jde o to, že jsem ještě zaměstnaná, budu podávat výpověď v lednu, s tím že odejdu dohodou dříve. Ale ičo už bych chtěla mít zařízený dopředu, jde to?
Určitě díky za tipy :).

Když bych chtěla jednou pobírat mateřskou, je potřeba si platit ještě zvlášť nemocenské pojištění k paušální dani?
Budu ráda za každou radu. Budu si shánět účetní, protože jsem na to fakt trubka. Ale sbírám informace už dopředu.

Díky.
A.

Pokud budeš mít v lednu IČO a budeš zaměstnaná, pak budeš mít živnost jako vedlejší činnost. Až ukončís pracovní poměr, přejdes přihláškou na hlavní. Soubeh HPP a živnosti paušální daň vylučuje. Následné přihlášení až další rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8499
24.11.23 05:44

Ještě doplním, že nemocenské se platí zvlášť. Chtělo by to opravdu si aspoň nějaké základy nastudovat. Zkus stránky: jakpodnikat.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat