Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky,
Mám za sebou 2 stimulace
1. - 3 denní embryo a nechytlo se, na ket žádné nebyly, brala jsem listovou, zkoušela ananas, víno…
2. - 5AA hatschujici blastocysta a nic, brala jsem jen inofolic a nic jiného jsem nedělala..
zbyly nám 2 embryjka na KET
Nerada bych se v tom placala stejně dokola, v hlavě se mi honí milion otázek…
Muže se neuhnizdit, protože mám 2 stimulky za 3 měsíce a moc hormonu v těle?
Jak jiný je postup u KET než u ET prosím?
Jak je časový rozdíl u Ket stimulovaneho a v nativu? Daji se oba typy hned po ms, nebo se musí čekat ještě na nějaké testy?
A jak často jsou kontroly u KET? Před ET mi nemerili výšku sliznice, ale u prvního jsem měla 11mm, takže s tou by problém neměl byt..
A ještě, je prosím nějaký rozdíl mezi progesterony? Hodně tu čtu amelgen a ten můj jsem tu ještě nikdy nezahlidla (besins 200mg 1-1-2)
IVF podstupujeme proto, že mám neprůchozí vejcovody, žádný problém u mě ani u mého muže není, já v minulosti otěhotněla přirozeně bez problémů… Takže jde jen o tu cestu…
Ale o to víc mi vrtá v hlavě, proč se nedaří..
Ráda bych na další pokus byla připravena, tím že v Ket se nevyznám a vím že CAR mají různé postupy, budu ráda za vaše zkušenosti a rady ![]()
Moc děkuji ![]()
No, v první řade je zaklad vedet tu AMH hodnotu, prosla jsem ruznyma centrama a brali ji vsude. Podle amh se urcite ta stimulace, jak vysoky davky dana zena potrebuje. Moc nechapu, jak se teda nastavovala davka hormonu…
Muže se neuhnizdit, protože mám 2 stimulky za 3 měsíce a moc hormonu v těle? - to spíš důvod nebude.
Jak jiný je postup u KET než u ET prosím? U ketu uz se vklada jen to zamrazeny embryo, ktery mate.
Jak je časový rozdíl u Ket stimulovaneho a v nativu? Daji se oba typy hned po ms, nebo se musí čekat ještě na nějaké testy? Casovy rozdil moc neni, u stimulovanyho zacinas s leky 2. den cyklu vetsinou, u nativu se hlida sliznice, zda je ok a kontroluje se velikost folikulu, aby se nacasovala spravne ovulace. Pri nativu je vetsinou potreba vic navstev, pri stimulovanym se jen ceka az naroste dostatecne za sliznice. Transfery jsem mela v obou pripadech v podobny dny.
měří se vždy progesteron, nebo to dělají jen v nějakých případech? - progesteron nemeri kazdy centrum.
@DandátkoP píše: Více
Moc děkuji, ten rozdíl jsem špatně napsala - et po stimulaci x ket řízený - jake hormony se užívají prosím?
Tohle je opravdu rozsáhlá otázka, kterou bych spíše směřovala do poradny.
Ale určitě by ti v poradně odpověděli, že jsi nenapsala docela důležité informace jako je tvůj věk a právě ta hodnota AMH.
Hormomální profil+AMH je jedno ze základních a vstupních vyšetření v každém Caru. Poměr hormonů je důležitý pro další posouzení tvého zdravotního stavu v oblasti reprodukčního zdraví. Zejména hormon jako je FSH se docela hodnotí.
Taky nepíšeš myslím nic o věku a spermiogramu partnera. Udělat SPG. Je to běžné vyšetření, ikdyž jsi v minulosti otěhotněla. Navíc snad jediné mužské, takže není co řešit.
O uhnízdění vajíčka v děloze nerozhoduje hormonální stimulace, která proběhla. Hormon. stimulace je vždy soustředěna do 1.FF-folikulární fáze+ovulace. PO ovulaci nastává 2.LF-luteální fáze, tady působí progesteron, nikoliv jiné hormony z předchozí fáze stimulace. Tady je důležitá výška sliznice+ten progesteronový preparát, jak jsi psala-Amelgen je nejpoužívanější, je kvalitní. (45 tbl doplatek je snad děvět set)
Podívej, pokud se ti v tvém Caru něco nezdá, vždy máš právo požádat lékaře o konzultaci a doplnění nějakého vyšetření. Můžeš si nějaká vyšetření i vyžádat. Pokud chceš AMH, měli by ti ho udělat, to normálně proplácí pojišťovna. Přece jen ty IVF cykly na pojišťovnu se taky doplácejí a jsou to tvoje peníze. Málo lidí si dostatečně uvědomuje, že mají právo si za svoje peníze říct o co chtějí, ten lékař jim musí vyhovět nebo mu taky můžou odejít jinam. Lékař ti vždy navrhuje jen doporučení, konečné rozhodnutí je na tobě a na partnerovi. Takže určitě se víc ptej a neboj se o něco výslovně požádat ![]()
@ZinaJudita1 píše: Více
@ZinaJudita1 děkuju moc ![]()
Je mi 33 a chlap má spg super..
Na AMH jsme se ptali před 2. Stimulací a doktor řekl že na AMH nekouká, že si ji můžeme zaplatit, ale nám to teda přišlo zbytečný, když by na to stejně nekoukal a nám to nic neřekne 🤔
@SomINA píše: Více
Kam chodite do centra? Amh jsme nikdy neplatili (4 ruzný centra) a koukal na to kazdej.
@SomINA No, co na to říct, to je spíše špatně, že na to nekouká. Píšeš to celkem v klidu, ale je to opravdu spíše špatně. Jak psala uživatelka nad námi, pokud ti neudělali AMH, pak taky nechápu, jak se nastavovaly dávky hormonů. To je lenost nebo nedbalost lékaře.
Asi to bere na lehkou váhu (vzhledem k věku, po 35.roce už by to bral úplně jinak-to plodnost velmi klesá) a jde mu jen o peníze, bere si další kus v řadě a ve skutečnosti se nestará o kvalitní postup ani výsledek.
Když si ale takhle vyplýtváš pokusy na pojišťovnu, pak si ty další cykly budete muset platit sami, takže bych si nechala udělat AMH a pokud nechcete měnit Car, tak aspoň vyměnit lékaře. Z logiky věci, pořád se to nedaří, partner má super spermie, takže asi ty máš špatná vajíčka. Někde ten problém být musí. Pokud ti jen chybí vejcovody a děloha je v pořádku - Odpovídá to tomu, co píšeš, v minulosti si otěhotněla, takže AMH už mohlo klesnout a vajíčka teď už nejsou schopná oplodnění nebo tam vůbec nejsou.
Je to na tobě, ale já už bych šla více cestou nějaké jistoty a jasných plánů. Ať se daří ![]()
@ZinaJudita1 souhlasim. Mit jen 1 a pak 3 embrya je nic moc vysledek. U zdravych paru ty cisla byvaj uplne jinde.
Příspěvek upraven 18.06.24 v 20:42
@ZinaJudita1 takovy pocit z toho právě máme, že jim to je jedno, jestli to vyjde, nebo ne.. že tam není žádná snaha…
Ale zase kdybych měla špatná vajíčka, tak by nebyly teď z toho druhého pokusu takhle kvalitní 3 embrya, ne? Přisuzovala jsem to tomu inofolicu..
Odebrali mi pokaždé 12 oocytů, z toho 11 vajíček a z toho 3 oplodneny poprvé (bez ICSI) a podruhé 7 zralých z toho 5 oplodněných (s ICSI) a 3 se vyvíjely dobre..
To já bych chtěla, ale bojím s toho, když to budu moc řešit, abych je nestvala a třeba se pak nebudou tak snažit u transferu, toho se bojím…
@SomINA No jo, ale takový pocit bys v žádném případě mít neměla.
Já osobně bych nesetrvávala v Caru, ze kterého mám špatný pocit-tohle tě v procesu snažení o těhotenství taky rozrušuje, možná by se to dalo označit za jistý stres.
Jako těch Carů jsou mraky, můžete si vybrat jiný, dokonce vím, že když tam telefonuješ, tak ti někde nabídnou, že si můžeš vybrat jako ošetřujícího lékaře muže nebo ženu.
Já jsem si třeba vybrala jednu doktorku a jsem s ní moc spokojená, opravdu u ní cítím, že se mi snaží pomoct. Vedeme spolu emailovou komunikaci už dlouho a opravdu analyzuje můj problém. Když je něco potřeba, zavolá mi, aby mi nemusela psát dlouhý email. Během hovoru plánuje, vymýšlí a počítá, řeší všechny možné věci, aby se nám to povedlo. Prostě vidím tu snahu pacientovi skutečně pomoct. Její Car je totiž docela vytížený a peněz mají dost, takže nepředpokládám, že by ze mě chtěla tahat peníze, to jinde mají vyšší výdělky. Spíš nad mou situací přemýšlí a zkouší mi pomoct, o všem mluvíme narovinu a bavíme se o reálných možnostech, nedává mi plané naděje.
Jako, nevím jak ti lépe poradit, ale nezůstávej někde jenom proto, že máš obavy, aby se ti nemstili na dalších procedurách, tyjo. Tak to by byl vrchol, každý přece má právo vyjádřit svoje obavy a ne že budu mít strach se vůbec ozvat.
Ty jsi pánem celé situace, ještě jednou ti říkám-tvoje IVF, tvoje peníze, tvoje rozhodnutí.
Jo a jak píšeš, že se ti podařila nějaká kvalitní embrya, otázkou je jak to byla kvalitní embrya, jestli byla vážně kvalitní nebo ne, těžko říct, ale ve výsledku by se kvalitní embryo=schopné života uhnízdilo a vyvíjelo, takže asi to až tak kvalitní embryo nebylo ![]()
Ahoj holky. Můžete mi prosím poradit, jak probíhá řízený ket s aplikací Dipherelinu 3mg? Klasický řízený ket je Estrofem+progesteron.
Já mám ale dostat 1.dc jednorázově Dipherelin 3mg, následně ultrazvuk, Estrofem a pak progesteron. Nevíte, jak to jde den po dni? Respektive jak dlouho to trvá od Dipherelinu až po transfer?
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.