Postupná adaptace do MŠ - správně, nebo ne?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5019
10.9.14 09:02

Postupná adaptace do MŠ - správně nebo ne?

Zdravím,
vím, že diskuzí o školkách už je tu spousta a hlavně teď na začátku září, je to tu časté téma.
Mě momentálně trápí to, že jsem syna (2roky a 9měsíců) příhlásila do školky, vzali nás. Takže super. Pro jeho nízký věk nám ale ředitelka doporučila postupnou adaptaci. Já s ní na začátku souhlasila. Syn tedy chodí nyní pondělí a středa dopoledne. Po obědě si ho vyzvedávám. Ale čím víc, o tom přemýšlím, tak tím míň jsem si jistá, že je to tak správně. Spoléhám na ředitelku, že snad ví, co dělá. Ale už první den, kdy tam byl syn je pro začátek na 3hodiny, tak paní učitelka říkala, že ho tam máme už nechat a rozhodně nepřestávat, že je kluk v pohodě atd. No paní učitelka nevěděla o názoru paní ředitelky. Ta nám pak znovu potvrdila, že postupná adaptace bude lepší, takže učitelka už jen souhlasila s ředitelkou.
No a hned další návštěva školky byla s brekem, ale až při odchodu. Syn se mnou nechtěl jít domů. Chtěl tam spinkat. A další návštěva to samé. Takže se mu tam evidentně líbí a já si říkám, proč ho tahat domů a vysvětlovat mu něco, co tak ani být nemusí. Už jsem si i vymyslela, že mu ještě nekoupili postýlku, že až mu jí koupí, tak už tam bude spát.
No ale změna dnes. Ráno doma v pohodě. Do školky se těšíl, ale volal mi přítel, že už na chodníčku u školky začal natahovat a že ne. No tak se potulili a šli dál no a pak znovu ve třídě, když ho tam dovedl.
Tak teď moc nevím. Překvapilo mě to. Prvně nechce jít domů a teď brečí, když má jít tam?
Samozřejmě mě napadlo, jestli mu učitelka něco neudělala, ale vím, že je to blbost. No a hned druhá myšlenka je taková, jestli ta postupná adaptace není špatně a teď se to projevuju. Že je kluk zmatený. Jeden den jde, 2 dny ne atd.
Tak nevím…
Má někdo zkušenost a rady, co je správně? Jestli „hodit do vody a nechat plavat“ nebo postupně?
Děkuji předem za příspěvky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10134
10.9.14 09:10

Mému synovy je tedy víc, ale u nás ve školce ředitelka adaptaci moc nedoporučuje.. samo pokud je ok.. a nemá nějaké problémy..
vysvětlila to tím, že oni si chvilku popláčou a za 10m jsou ok.. a že jim tam pak kolikrát pro změnu pláčou děti, co tam maminku nemají…
pokud tam chce spát, tak bych ho tam spát nechala.. domluvila bych se, že v případě nějakého problému zavolají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
10.9.14 09:12

Ahoj, já dávala poprvé tedy až 4-letého. Paní ředitelka také říkala, že první 3 dny máme dát dítě jen na 2-3 hodinky a vzít domů. Ale přišlo to a kluk tam zůstal až do oběda a v pátek už tam i spal. Nejprve jsem chodila hned po spaní a on mi řekl, že si tam pak nemůže venku hrát, že mám chodit později. Tak chodím až ve 4. U nás se ale nemohlo čekat až si zvykne, musím od 15.9. do práce.
U malého bych možná postupovala dle toho, jak ti prve řekla paní učitelka než se poradila s ředitelkou, pokud se tam malému líbilo, tak to byla v podstatě výhra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18074
10.9.14 09:15

Já dávala dcerku do školky když jí byly 2 roky a 7 měsíců. Nastoupila v pondělí v 6 hodin a hned tam byla do půl 3 :-D možná jsem matka tyranka, ale já zastávám názor, že lepší tam to díte rovnou takhle nechat. Ty postupný adaptace mi přijdou horší. Ale to je jen můj názor. Dcerka si hned zvykla, že chodí každý den od rána až do odpoledne. Nebrečela…prostě v pohodě. A to je na mě dcerka hodně fixovaná. Jsme spolu samy, takže do té doby byla jen se mnou. A ve školce se jí líbilo. Navíc já jsem nastoupila do práce, tak ani jiná možnost nebyla :-D
Mě naši dali do jeslí a to mi nebyl ani rok a taky hned od rána do odpoledne a žádné trauma nemám :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
10.9.14 09:17

@areca naše Pavlínka šla do školky ve 2 letech a 9 měsících… první tři dny jsem ji tam nechala do oběda, ale už druhý den nechtěla jít po obědě domů, protože tam chtěla spát s ostatními dětmi… takže jsem ji tam od třetího dne nechala normálně a nebyl žádný problém… paní ředitelka mi dokonce říkala, že ji mám dát na celý den klidně hned, že to určitě nějak zvládnou i kdyby byl problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5019
10.9.14 09:25

Taže myslíte, že mám zajít znovu za ředitelkou a probrat to s ni, že bude pro kluka lepší, když bude chodit už pořád?
Nebo asi prvně probrat situaci s učitelkou a pak teprvne jít za ředitelkou co?
No už jsem se toto téma trochu snažila nadhodit učitelce, ale ta mi jen řekla, že budeme postupovat, jak řekla paní ředitelka a začala mi výjmenovávat věci, které kluk ještě neumí ( přecházení silnice, pomoc při oblékání atd.) no tak jsem z toho tak trochu pochopila, že učitelka chce mít klid a čím míň dětí, tím líp. Takže jí se to spíš hodí, když tam kluk neni asi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18074
10.9.14 09:35

No a co kdyby jsi prostě učitelce a ředitelce řekla, že chceš, aby tam malý chodil každý den. Říct jim to nekompromisně. Zapsaný je…tak co. Třeba já už jsem poznala, že v některých věcech se s učitelkou a ředitelkou nediskutuje. I když zase musím říct, že máme hodně rozumnou paní ředitelku. Sama mi řekla, že jsem udělala dobře, že jsem tam malou začala rovnou takhle dávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5019
10.9.14 09:36

@donaga já si právě také myslím, že když tam jde pondělí a ve středu a zbytek týdne ne, tak bude mít v hlavě akorát guláš.

No teď to tak vidím, že bych ho tam nechávala pořád, ale zase jednat proti slovu paní ředitelky se mi nechce. Takže se s ní domluvit, ale co když mi bude pořád cpát názor o postupné adaptaci? Zase dohadovat se s ní nechci. Přece jen mají na starost moje dítě a chci být s němi za dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21979
10.9.14 09:38

V tuhle chvíli děláte to nejlepší, co můžete… k tomu, abyste kluka totálně vystresovali.

Osobně vůbec nemám ráda tu moderní „adaptaci“, kdy je maminka s dítětem ve školce - do školky by mělo jít dítě, které je zralé na to, aby ty čtyři hodiny do oběda bez mámy vydrželo. Je-li natolik nezralé, že nevydrží, nepatří do školky. Nezralému dítěti přítomnost matky první týden možná pomůže, možná ne - ale všem ostatním dětem to nabourá zajetý režim. Jedno dítě je s maminkou v pohodě, ostatní jsou rozjeté, přestože by být nemusely.

Každý by měl školkovou docházku zvážit podle znalosti svého dítěte a podle situace v rodině (možnosti vyzvedávání, nutnost spaní, apod.). Potom se rozhodnout… a podle toho jet. Žádné jednou tak, podruhé jinak, podle toho, co zrovna řekne která učitelka nebo ředitelka.

Dítě potřebuje jasný a průhledný režim - vnímá čas zkresleně, nedokáže vidět do budoucna. Tvůj syn je malý, hned od začátku bych ho tam na spaní nenechávala - dávala bych ho do školky každý den, ale vyzvedávala vždy po obědě. Že dvakrát řekne „já tu chci spinkat“, to se nedá brát úplně za bernou minci - vidí, že jiní zůstávají, tak jde s davem, ale třeba na to ještě vůbec nemusí být připravený. Jako že asi není, když dva dny na to brečí, že tam nechce vůbec. Je tam pár dní, to každému dítěti nějakou dobu trvá, než si zvykne. Jsi doma, můžeš si ho vyzvedávat po obědě a nechávat odpočívat doma. Takhle bych to praktikovala aspoň první měsíc… potom bych teprve začala dávat na spaní, nejprve třeba dvakrát týdně, potom klidně zvyšovat, až se dojde na celotýdenní vyzvedávání po spaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
10.9.14 09:41
@areca píše:
@donaga já si právě také myslím, že když tam jde pondělí a ve středu a zbytek týdne ne, tak bude mít v hlavě akorát guláš.No teď to tak vidím, že bych ho tam nechávala pořád, ale zase jednat proti slovu paní ředitelky se mi nechce. Takže se s ní domluvit, ale co když mi bude pořád cpát názor o postupné adaptaci? Zase dohadovat se s ní nechci. Přece jen mají na starost moje dítě a chci být s němi za dobře.
šla bych za paní ředitelkou s tím, že malý to už zvládá dobře a že vyzkoušíte, jak by to bylo, kdyby už chodil normálně každý den… s možností, že pokud by byly problémy, vrátíte se k tomu adaptačnímu programu, ale možná by to chtělo častěji než dva dny v týdnu… osobně myslím, že problémy nebudou, že to jistě zvládne na jedničku… asi ještě nechodíš do práce, kdybys byla v práci, tak by žádný adaptační program nebyl a malý by tam chodil hned každý den na celou dobu, takže by nebylo o čem diskutovat…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
10.9.14 09:44

My jsme to tak dělali na doporučení učitelek. Opravdu těžko si zvykal. První dva měsíce na 2 hodiny od 8 do 10. Třetí měsíc na 3 hodiny a pak vydržel dopoledne celé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
10.9.14 09:46

Taky mi přijde, že klučina je teď totálně zmatený. Přišel někam, kde se mu líbilo a byl spokojený a nebylo mu dovoleno tam být, pak byl doma, kde si zvykl zas na něco jiného a teď si má zvykat zase na něco jiného. No i pro dospělého by to bylo náročné natož pro prcka.

Zašla bych za ředitelkou řekla bych ji, že by kluk navštěvoval školku každý den třeba do oběda a dle situace, jak by se syn choval bych ho postupně nechala i spát. Přeci nejde posuzovat všechny děti plošně dle nějakých měřítek. Každé dítě reaguje jinak a vyhovuje mu něco jiného. Někdo pomalou adaptaci potřebuje u jiného je spíš na škodu a myslím si, že vy jste spíš ten druhý příklad.

U nás to vypadalo tak, že první den šel na tři hodiny, domů nechtěl, tak druhý den byl do oběda, domů nechtěl, tak tam třetí den spal, domů taky nechtěl. Ale u nás to byl stálý stav až do předškoláku, kdy chtěl najednou chodit domů po obědě. Do té doby jsme každý den odcházeli ze školky ve třičtvrtě na čtyři (školku máme do čtyř a vyzvedávat jsem ho mohla o hodně dřív, ale kluk nechtěl)s brekem, že nechce domů :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
10.9.14 09:55

Zakladatelko, tohle ale neni postupna adaptace, ale totalni zmateni ditete.

Obvykly postup byva trebas prvni den hodku, druhy dve atd… postupne pridavat, aby si dite zvyklo na prostredi, idealne zpocatku i s rodicem, at ma v cizim prostredi nejaky operny bod. Ale je potreba pravidelnost, tj. denne. Zvlast tak malicke, ktere jeste nerozeznava dny v tydnu, v tom musi mit chaos.

U nas loni:

• starsi syn s adaptaci (postupne + se mnou), v pohode.
  • mladsi syn bez adaptace (hozenej do vody a beze me), mesic rev

Letos jsou v pohode oba, oba chodi do skolky radi, ale proc jim to neusnadnit. U tretiho (pokud nebudu muset ze dne na den do prace jako u druheho) jdu rozhodne zase do pozvolneho zvykani.

Drzim palce, at se skolkou najdete to nejlepsi reseni pro syna :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
10.9.14 10:06

Mě to chování přijde velmi přirozené… dítěti se nechce domů protože je unavené (těch dětí okolo, cizí prostředí) a děti vůbec ty přesuny špatně snáší, nerozumí proč zrovna teď, když ho tolik zaujalo. No pak mu dojde že to je vážné, že si tam vlastně mámu nepřivolá. Já brečela jako 2 pul letá také po 3 dnech co jsem tam prý i v pohodě spala (jiné prý začnou brečet i po několika měsících) - chtěla jsem mámu a pamatuju si to dneška, nevím jestli jako trauma, ale prostě si pamatuju kde a kdy jsem brečela :) - chtěla jsem mámu :).

No jinak kluk mi přiběhl druhý den strasně veselý a spokojený, ale já moc dobře věděla (od ostatních i jsem je shodou okolnosti zasondovala cca z 300m vzdalenosti), ze si ten den prokřičel pěkně :)… teď prý nekřičel, ale zase se nevracel s úsměvem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7512
10.9.14 10:10

Já vycházím z doporučení učitelek, které se synem tu dobu tam tráví. Chodí teprve od pondělí zatím jen na hodinu ráno, protože tam celou hodinu vydržel v příšerným amoku. :( Nikdy nebyl problém ho nechat bez nás, je samostatný, ale nějak to na něj dolehlo a seknul se. Dneska prvně plakal tak nějak normálně, ale zároveň i spolupracoval a lépe komunikoval. Doma od začátku vypráví, jak je tam fajn, co tam všechno mají a jak se tam těší, ale tam pak vyšiluje. :nevim: Doporučily nám tuhle pomalou adaptaci jednak proto, že je to pro nás technicky možné a hlavně, že díky tomu jeho nepříčetnýmu chování byly bez šance mu změnit názor, nevnímal co mu povídají nebo ukazujou. Bylo třeba, aby se zklidnil sám a ne ho nutit a bloknout ho uplně. Dneska tam taky nechtěl. Prostě jsem ho v klidu vedla a povídala si s ním o jiných věcech, na jeho poznámky „já tam nechci“ jsem vůbec nereagovala a bylo to lepší. Každá školka doporučuje něco jiného, mají svoje ověřené postupy. Nás i přesto, jak to syn nesl, požádaly o každodenní docházku, byť na chvíli, ale vytrvat důsledně v tom, že ráno se vstane a jde se do školky a za chvilku se jde domů. Pak budeme přidávat dopolední vycházku ve školce, oběd a potom odpočinek (nespí po obědě). Dělat ty mezery jeden den jo, pak zase ne, to musí být docela guláš. Každopádně pokud to zvládá, tak bych nechala v klidu na dýl každý den. A nechápu, proč to řeší ředitelka, tohle je podle mě záležitost učitelek, které mají posoudit, jak to dítě zvládá nebo ne a pak doporučit postup. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin