Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer, prosím vás… Potřebuji poradit.. Jsem hodně pověrčivá, samé se mi stalo kdysi dávno když byla moje kamarádka těhotná, tak jsem na pověry nevěřila až do chvíle než jsem ji koupila dupačky (to mi ještě rodiče říkali to nesmíš dělat, až jak se miminko narodí tak ji to dát. A já si o tom myslela svoje jako ve stylu "bla bla bla
) a asi za týden potratila. Od té doby to beru všechno strašně vážně a bojím se abych neudělala hlavně něco co by mohlo přinést smůlu. A to že těch úmrtí novorozenců je opravdu dost. Každopádně dotaz je na postýlku..V úterý jdu na příjem vyvolávat porod.. Taťka mi řekl že postýlka se před porodem neskládá. Že je to opět zase jak s kočárkem atd… Můj porod bude dosti náročný si myslím a bojím se že se malé něco stane a nakonec to budu dávat za vinu tě postýlce, zároveň už bych ji ráda měla postavenou. Jaké máte zkušenosti vy s postýlkou vs. pověra buď z vašich životů nebo životů vašich známých? Co mám dělat? Taťka říkal že by tu postýlku složil až budu rodit, ale já ji dneska rozbalila ještě než mi to taťka řekl, já mám pocit že se na tu postýlku nevydržím jen dívat ale na druhou stranu mám strach. Poraďte prosím
Je to jak se vším. Kdo chce věřit, tak věří.
Měla jsem u obou dcer postýlku i kočárek a před porodem jsem dostala XX dárků a většina byla oblečení pro miminko.
Jestli si myslíš, že všem maminkám, co doma měly kočár a postýlku před porodem se něco stalo s miminem, tak fakt ne ![]()
@Simona2043 píše: Více
Postýlka a v obýváku kolíbka. Vše nachystané, jen přikryté igelitem. Chystat to až po příjezdu se mi opravdu nechtělo. Jinak pověru o postylce jsem nikdy nezaregistrovala. Řešil se jen kočárek ![]()
Ty máš teda super rodiče, takhle tě zbytečně strašit ![]()
Měla jsem doma připravenou a postavenou postýlku a dítě je naprosto v pohodě. Pravděpodobně v příštím týdnu jdu druhé kolo - mám ji kvůli toho rozložit a znova skládat? To by mi manžel poděkoval ![]()
Hoď se do klidu a jdi místo postýlky koukat na nějaký seriál ![]()
Je to jen pověra, je jen na Tobě, čemu věříš… my měli před porodem vše doma včetně plen a mám zdravé desetileté dítě.
A jak se to dělá s kočárem a postýlkou pro mladší dítě, když je mezi dětmi malý věkový rozdíl a nevyplatí se věci prodat? To se musí někam schovat, odvézt…? ![]()
Ne, teď vážně - tyhle pověry jsem neřešila, postýlku, kočár i věci jsem měla dlouho před porodem a oba porody proběhly v pohodě a děti už jsou na prahu dospělosti
Na druhou stranu, pokud by tě to mělo stresovat, tak prostě počkej a ať postýlku složí někdo, až ty budeš v porodnici.
Držím palce, ať porod proběhne v pohodě a ty i miminko jste v pořádku ![]()
A při druhém ji budeš taky rozkládat?
Teda, pokud máš takhle vyplašené rodiče, tak, až se dítě narodí, tak se po… z každého vyšetření, rýmy a já nevím čeho.
Prosím tě, to, že kamrádka potratila, fakt nebylo z toho, že jsi jí dala dupačky. Copak ty doma žádné nakoupené nemáš?
Vaši tě šíleně straší a v šestinedělí z toho polezeš po zdi, co všechno budeš muset udělat.
Představuju si, jak jsem se potřebovala rozkojit, mimčo nahlásit na pojišťovnu, odsávání mlíka. Kdybych do toho měla ještě skládat postýlku, chystat všechny věci pro mičo, tak bych zdechla.
A věci do postýlky máš teďka kde?
Fakt si nedokážu odejít do porodnice a nemít nic nachystaný. To je šílený.
My mame sestaveno, připraveno a přikryto ![]()
Kočárek jsem slyšela, mame ve sklepe, ale je vyprany po prvnim a sestaveny, s postylkou jsem to teda ani neslysela jeste
![]()
Nicméně ja jsem klidna, kdyz jsem si vše připravila a vyprala sama, za me by to ani nikdo jiný neudelal ![]()
Čtyřikrát jsem měla vše nachystáno do sedmého, osmého měsíce…kdo je připraven, není překvapen. A víš, kolikrát jsme cestou do práce viděli nějakou černou kočku přeběhnout přes cestu??? Zatím jsem pokaždé přežili ![]()
Zkus si to vzít racionálně: mimčo se normálně v děloze vyvíjí, krásně prospívá, je zdravé a najednou přijde odněkud z venku impulz: jejda mámina kámoška donesla dupačky, to nedám…
Takhle to přece nefunuje!
Jestli tě rodiče takhle děsí se vším a určují ti, co kdy můžeš nebo nemůžeš dělat, to asi nemáš moc veselý život, co?
@Betty MacDonald píše: Více
Přesně, to by se každá kočka, co se narodí černá, musela rovnou odpicnout.
Jak k tomu přijdou třeba kočky bílé nebo mourovaté?
Kočárek jsme koupili po 1.screeningu a měli doma.
Řešit pověry tak jsi celý zivot v křeči.
Mně přijde nejvíc šílený, když si nastávající mamina poprosí pár dnů před vyvolávaným porodem o sestavení postýlky a budoucí děda řekne: postýlku skládat nebudu. Poskládám ji, až budu chtít já.
Takhle přistupovat k dospělé dceři. Strašný.
Mela sem vše hotové a nachystané doma pred porodem a mam tri zdravé děti. Jsou to vše nesmysly. Věci co máš doma opravdu tvoje těhotenství neovlivní.
@Simona2043 píše: Více
No objektivně tam souvislost samozřejmě žádná není, ale pokud ty to máš v hlavě - píšeš „Jsem hodně pověrčivá.“ pak ti asi pro klid duše nezbyde než se tím řídit, aby sis nezpůsobovala zbytečný stres. A po porodu se k tomu můžeš zkusit postavit nějak systematicky, udělat si jasno jestli chceš v sobě tenhle typ úzkosti pěstovat nebo ne, pokud ne, tak to řešit.