Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
S postylkou sem to neslyšela, tu sem měla u vsech 3 děti složenou minimálně měsíc před porodem a všechny žijou
slyšela sem pověru o kočárku a tu sem teda dodržela akorát u jednoho dítěte a to ještě nechtěně, protože kočárek dorazil až po porodu ![]()
Jsou to prostě pověry…nesmysly
ne každý má možnost ty krámy někde skladovat než se mimino narodí…ne každý má možnost aby v době kdy je v porodnici mu naběhla rodina domu a vše navozila a vybalil, poskladala…a ne každý to chce…já bych teda rozhodně nechtěla…nehledě na to jak to pak udělat s dalšími dětmi? To se jako ma stěhovat pak všechno pryč a pak zase zpět? nebo vyhazovat a kupovat nové? ![]()
Ne, tohle jsem opravdu neřešila. U všech tří dětí jsem měla pokaždé nachystanou postýlku, kočárek, oblečení, plenky, kosmetiku, vaničku… Po porodu bych na to opravdu neměla myšlenky a ani čas.
Postýlku jsem měla asi měsíc před porodem a vlastně tak nějak všechno nachystáno. Skoro celé těhotenství jsem nic neřešila s zvládla to pak za pár dní. Dnes je všeho dost, byl čas. Kočárek jsem měla u babičky která bydlí kousek od nás. Manžel ho přivezl když jsem byla v porodnici. Já vlastně jela k porodu autem už i s vajíčkem aby to pak bylo jednodušší až pojedu domů. To jsem hrozná 😁
Budu hnusná, ale fakt čekáš dítě a řešíš tohle? Jsi dospělá, že jo? 🤦♀️
Ta pověra vychází z dob, kdy byla vysoká potratovost a úmrtnost kojenců, tak aby rodiče nebyli zbytecně zklamaní a do toho neměli zainvestováno v tý době do dost drahých věcí.
Porodila jsem mrtvého syna i přes to, že jsem doma postýlku postavenou neměla.
Ale třeba na hřbitov malé děti neberu. Prababička mi pořád říkala, že tam děti nesmí a nějak si to pamatuji dotěd
Kamarádka je Romka. Říkala, že doma nesmí mít žádné věci pro dítě. Že se to pak přiveze hromadně než se vrátí z porodnice.
Jediné co já doma neměla byl kočár. Už jsme na něj neměli místo. Byl složený u prababičky. Jediné z něj bylo vajíčko ale to zase přivezl přítel až když pro nás jel. Postupně jsme si jezdili pro korby.
Pokojíček a složené vyprané věci ve skříni, plus vybavenou postýlku jsem měla už asi dva měsíce před porodem. Stejně tak zabalenou tašku. Už jsem chtěla mít klid.
.
Neumím si představit yze bych všechno připravovala po příjezdu z porodnice. To máš úplně jiný starosti a taky chceš mít klid. Z největší pravděpodobností bude první domácí práce vyprat věci z nemocnice