Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
chci se optat jestli nemáte podobnou zkušenost nebo nápad čím by to mohlo být?
Syn 20m mi chodí pravidelně spát ve 20hod a ještě minulý týden se budil v 8 hod ráno. Teď, během týdne se začal budit nejdříve v 7hod, cca 3-4dny a teď se mi už 3. den budí v 6hod. Přitom spát chodí stále ve stejnou dobu.
Hodinu bych neřešila, myslela jsem, že na něj opožděně dolehl časový posun…ale 2 hodiny během týdne se mi zdá moc a navíc, v 6hod se mi ani vstávat nechce, chodím spát kolem 1hod v noci, takže už teď, po 3 dnech brzkého vstávání jsem docela unavená ![]()
Přes den se mu v režimu také nic nezměnilo. V poledne chodí spát pravidelně mezi 12-13 hod a spí 2-3 hodiny. Myslíte, že by mělo smysl, násilně ho v poledne budit třeba už po hodině? Bojím se, aby mi pak nezačal večer chodit spát dřív a nevstával třeba už v 5hod!
Díky za radu.
Nezkousela bych to posunout, akorát mu tím ten režim nabouras a bude ještě hůř
Mě syn vstává 3×-4× do týdne v 5. hod. ráno, jinak nejpozději v 6 je vzhůru ![]()
Ahoj naše malá má teda 8 měsíců ale vstává se svítáním takže teď je to zhruba kolem 6 v zimě je to kolem 7. Spat chodí taky kolem 20 hod. a chodila tak spat i v zimě. Jinak přes den spí taky stejně.
Tak jestli to taky nebude tím…
![]()
U nás se to teď taky posunuje, asi tím, že je brzo světlo, malá když se probudí a vidí světlo, tak už chce vstávat… v zimě se třeba taky vzbudila brzo, ale byla tma, takže noc, tak ještě zůstala spát…
@kuti
Já bych to zatím nechala.
Naše malá (1 rok) má takové výkyvy jednou za čas. Obvykle vstává později, ale bývá období třeba týdne, kdy je na nožkách pravidelně v 6hod. ![]()
Během dne paradoxně pak spí taky hůř.
Časem se to zase upraví.
Zkoušela jsem jí to taky měnit a budit během dne dřív, ale bylo to ještě horší. Byla nevyspalá, uplakaná a hůř jedla. Hold režim je asi režim. ![]()
@janica252 píše:
U nás se to teď taky posunuje, asi tím, že je brzo světlo, malá když se probudí a vidí světlo, tak už chce vstávat… v zimě se třeba taky vzbudila brzo, ale byla tma, takže noc, tak ještě zůstala spát…
No, světlem to u nás nebude, máme venkovní rolety a silné závěsy, takže do ložnice žádné světlo nepronikne. Vždycky se ráno děsím, že je ještě noc a budí mě třeba ve 3, ale pak koukám, že už je 6 a v ostatních místnostech je fakt světlo
. Nerozumím tomu, že on to pozná…
@kuti máme to stejně. Synovi je 17 měsíců a kdysi spal do 9:00. Teď vstáváme i v 6:00. Do noci se učím na státnice, takže jsem mimo.
U nás to začalo tím, že jsem se rozhodla odbourat UM v 5:00 a asi i to světlo. Máme rolety, ale jde to prosklenými dveřmi.
Ale naučila jsem ho, že třeba ještě hodinku po probuzení leží v posteli. Jak ho to nebaví, tak vyleze a odchází…
Nejhorší jsou dny, kdy vstane kolem šesté. Do jedné má problém vydržet (a dřív spát nedám), ve čtyři ho musím budit, do pěti kňučí a od šesti do osmi taky…
@babice píše:
@kuti
Já bych to zatím nechala.
Naše malá (1 rok) má takové výkyvy jednou za čas. Obvykle vstává později, ale bývá období třeba týdne, kdy je na nožkách pravidelně v 6hod.
Během dne paradoxně pak spí taky hůř.Časem se to zase upraví.
Zkoušela jsem jí to taky měnit a budit během dne dřív, ale bylo to ještě horší. Byla nevyspalá, uplakaná a hůř jedla. Hold režim je asi režim.
No, mě právě prcek příjde brzy přetažený a hlavně mi teď díky rannímu vstávání usíná už kolem 11:30 a bez oběda
. Chodíme dopoledne plavat a kolikrát mi usne už v autě cestou domů. Dřív, když se budil v 8 hod. to krásně vycházelo, že jsme přijeli domů, napapal se a šel si lehnout s láhví mléka. Teď prostě odpadne bez jídla, bez mlíka a zatím jsem si nevšimla, že by o to víc jedl po probuzení
Prostě celý den rozhozený!! No, snad se to samo nějak srovná.
@Billi píše:
@kuti máme to stejně. Synovi je 17 měsíců a kdysi spal do 9:00. Teď vstáváme i v 6:00. Do noci se učím na státnice, takže jsem mimo.
U nás to začalo tím, že jsem se rozhodla odbourat UM v 5:00 a asi i to světlo. Máme rolety, ale jde to prosklenými dveřmi.
Ale naučila jsem ho, že třeba ještě hodinku po probuzení leží v posteli. Jak ho to nebaví, tak vyleze a odchází…
Nejhorší jsou dny, kdy vstane kolem šesté. Do jedné má problém vydržet (a dřív spát nedám), ve čtyři ho musím budit, do pěti kňučí a od šesti do osmi taky…
A prosím, jak ho udržíš do 13 hod. vzhůru? Mě prostě po 11hod. odpadne v autě nebo v kočárku na nákupu a je vymalováno! ![]()
@kuti nechodíme tak pozdě ven, nebo štráduje po svých. V autě mu dám rohlík, tak baští a nespí.