Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Moc vás zdravím, musím se s vámi podělit o jednu zkušenost a zároven se zeptat na názory a vaše zkušenosti…vím že nejste doktoři ale můžete mít podobnou zkušenost jako já.
Asi před 3 roky jsem si pořídila pejska. Jsem odmalička alergik ale máme kočky a vše je v pořádku. Vím že jsem se měla poradit nejdřív s alergologem ale nenapadlo mě to…říkala jsem že kdyby to nešlo ještě jako štěnátko bych ho třeba vrátila..a spoustu alergiků má zvířata…pořídila jsem si ho a první dny se mi trochu špatně dýchalo..tak jsem šla k oknu vždycky ale časem což je divné všechno přešlo, zvykla jsem si a nebylo mi vůbec nic! Až po 2 letech když jsem si ho tahala třeba do posteletak jsem začala špatně dýchat…pak jednou jsem měla angínu asi 14 dní a nemohla jsem se z toho dostat. Ale vím že to nebyla alergie, paní doktorka mi neudělala ani výtěr z krku nasadila antibiotika které asi nezabraly a já jí blbec řekla že mám psa a občas se mi špatně dýchá a ona mě poslala na krev ale čistě s tou alergií což já věděla že jí mám už odmalička a máme normálně kočky…a ona že pes musí pryč že se může vyvinout až astma…nedalomi to protže jsem nějak věděla že ta angína nesouvisí vůbec s alergií..v životě mě nebolelo nějak ze psa v krku…a ještě takhle hodně. Jela jsem na alergologii a tam se nějaké mírnější astma potvrdilo, pan doktor mi dal prášky a dýchátka a řekl že pes nesmí být v žádném případě v posteli ani v pokoji, ale at ho pryč nedávám..vše jsem dodržovala..jakmile pes nebyl v posteli ani v mém pokoji vůbec nic mi nebylo, žádné svědění očí, žádný kašel, nic…celé dny jsem s ním byla jen né v noci.. a pak jsme začali toit v kamnech..a všichni jsme byli v jedné místnosti mě vůbec tehdy nenapadlo že kamna jsou pro astmatiky špatné..nedošlo mi to..a začalo to nebylo to takové to hvízdavé astma ale nemohla jsem v klidu dýchat, pořídila jsem čističku vzduchu ale nakonec bylo nejlepší být u sebe v pokoji. Ale ty nervy že to kamnama není a zhoršilo se to u psa mi nedaly…i když si to nemyslím když mi do té doby nic nebylo jen když třeba déle jak 3 dny ležel v mé posteli…chápejte před tím byl se mnou v mém pokoji denodenné a jako u štěněte mi vůbec nic nebylo..asi 2 roky…
Jenže pak to začalo špatně se mi dýchalo z kamen já do toho začala běhat protože jsem věřila že sport pomáhá ale přeháněla jsem to a v zimě jsem šla běhat jednou a hodně jsem nachladla..takže jsem plicím dala dost zabrat..divný je že kdyby to bylo z toho nechytli by to i ostatní členové doma..leželi jsme asi 14 dní s 39 horečkama..pak byli všichni zdraví ale mně se špatně dýchalo…myslela jsem ale že kdyby to bylo astma, tak by mi bylo blbě jen doma…ale mně se špatně dýchalo i v kině, ve vlaku, prostě všude..a dýchátka nepomáhala..je možné že to nebylo vůbec astma? Pak ale mohla začít hrát roli i psychika..prožila jsem nějaké úzkosti..a nebrala jsem na to léky vím že řeknete že jsem hloupá ale všichni mi říkali že u mě to je jen jako placebo, že at to neber..že to vůbec nepomáhá..a byla jsem půl roku v klidu bez toho ale bez psychiatra sama jsem to přestala brát což byla největší blbost…takže neví jestli to byla pak už jen psychika, astma nebo něco jiného..pak jsem nemohla dýchat ale ani když jsem byla 4 dny u sebe v pokoji kde žádné alergeny nebyly, nicméně můj pokoj byl hend vedle obýváku kde byly kamna..tak třeba to tam bylo cítit…tak jsem jela do Brodu do nemocnice CRP a poslech čistý..paní dotkorka řekla že tyhle nemoce trvají dlouho a že se nemusím bát že alergii by poznala nebo astma podle poslechu…jenže musela jsem pro neschopenku a tak jsem navštívila opět svoji praktickou doktorku…vše bylo čisté ale řekla že je to astma..dá se takhle jen podle poslechu poznat astma? Co když jsem byla už tak vynervovaná že mám astma až se mi z psychiky špatně dýchalo…pak jsem ji donesla zprávu od alergologa a ona že pes musí pryč..že se mnou nesmí vůbec do kontaktu..že stačí jeden chlup ani ven s ním nesmím…přitom alergolog i v Brodě říkali něco úplně jiného…jen mě zajímá jestli se dá jen podle poslechu poznat astma…nebo je to jen její domněnka…protože tohle bylo takové že se mi špatně dýchalo i tam kde alergeny nebyly a to podle mě z těla za den vyprchá…chtěla jsem jít ještě na plicní ale pak to samo přešlo..doted mám ještě kašel nicméně si možná i když je mi dobře na plicní ještě dojdu..
Nicméně myslíte si že je nutné dávat psa úplně pryč? Izoluju se tedka jsem asi o 4 pokoje dál od kamen i psa..ale ven s ním chodím..nemůžu ho jen tak někam prodat navíc si myslím že je to blbost..astmatici se mají prý alergenu vystavovat navíc já jsem přeo tom že to mám mnohem hůř z kamen než se psa jsem s ním denodenně tak bych to musela poznat…vím že to astma mám i na něj ale jen když se mnou spí v pokoji..a rozhodně si nemyslím že astma začne ihned kdy se spustí 1 chloupek na vaše kalhoty..to bych nemohla nic..svoje největší potěšení bych dala pryč..psychicky bych šla zase dolů a hlavně bych pak zjistila že to psem vůbec nebylo..astma není jen z 1 věci…přemýšlela jsem ale kdyby bylo nejhůř že bychom prodali barák, naši šli se psem do bytu a já šla do nájmu a přes den s nima chodila ven..ségra taky špatně dýchá a s pejjskem je dost často…a nic jí není..a v bytě se budí a nemůže občas dýchat..nevím jak paní doktorka může stopro vědět že je to psem.. a nemůžu ho jen tak vzít a prodat po 3 letech..proto si myslím že by při nejhorším stačilo kdybych šla do bytu kde nebudou chlupy a budu ho navštěvovat aspon venku, nicméně neřeknu kdyby mě pálili oči co na něho sáhnu a dusila bych se ale nic takového..to se jen stává když mi spí dlouho v posteli víc dní…a když vlezu do místnosti kde jsou kamna a jsem tam tak hodinu..
Jen mě zajímá váš názor moc vám děkuju že jste to celé přečetli!!.
Jo ještě chci dodat že tedy antidepresiva zase beru a je mi lépe…ale nevím zda to bylo opravdu tím..
Pokud je to alergie na zvířecí srst, dělali by ti na alergologii testy, které by to prokázaly, ty ti dělali? Co s týče astma, je to psychosomatické onemocnění, takže ano, psychika to může dost ovlivnit. Když mi zjistili astma, měla jsem strach, že se udusím, sice jsem pravidelně užívala foukačku, nic mi nebylo, ale pak jsme třeba odjeli z domu a já jsem si po cestě vzpomněla, že jsem si zapomněla fouknout a už jsem se začala dusit, to bylo určitě psychické, protože do té doby mi nic nebylo.
Nicméně to astma mám a léky beru pravidelně. Taky mám doma kočku a vše je v pohodě, do postele si ji ale neberu, to je dobře, že tam pejska už nepouštíš a také často vysávám resp. pořídila jsem si robotický vysavač. Psala jsi, že máš lehké astma, tak to nic dramatického nebude, užívej léky, uklidni se, bude to nejspíš dobré, vypozoruješ to sama, jestli ti pes vadí, nebo je to něčím jiným. Většinou si člověk na své zvíře zvykne. Mě třeba moje kočka nevadí, ale když přijedu na návštěvu, kde mají kočky, tak se dusím.
Jestli topíte v kamnech, tak problém bude i suchý vzduch, zkoušela jsi vzduch zvlhčovat - mokré prádlo, odpařovače, ručníky na topení, zvlhčovač vzduchu? Mě ta zima, kdy se topí a je v domě sucho, nedělá taky dvakrát dobře.
@anisek123 píše:
Moc vás zdravím, musím se s vámi podělit o jednu zkušenost a zároven se zeptat na názory a vaše zkušenosti…vím že nejste doktoři ale můžete mít podobnou zkušenost jako já.Asi před 3 roky jsem si pořídila pejska. Jsem odmalička alergik ale máme kočky a vše je v pořádku. Vím že jsem se měla poradit nejdřív s alergologem ale nenapadlo mě to…říkala jsem že kdyby to nešlo ještě jako štěnátko bych ho třeba vrátila..a spoustu alergiků má zvířata…pořídila jsem si ho a první dny se mi trochu špatně dýchalo..tak jsem šla k oknu vždycky ale časem což je divné všechno přešlo, zvykla jsem si a nebylo mi vůbec nic! Až po 2 letech když jsem si ho tahala třeba do posteletak jsem začala špatně dýchat…pak jednou jsem měla angínu asi 14 dní a nemohla jsem se z toho dostat. Ale vím že to nebyla alergie, paní doktorka mi neudělala ani výtěr z krku nasadila antibiotika které asi nezabraly a já jí blbec řekla že mám psa a občas se mi špatně dýchá a ona mě poslala na krev ale čistě s tou alergií což já věděla že jí mám už odmalička a máme normálně kočky…a ona že pes musí pryč že se může vyvinout až astma…nedalomi to protže jsem nějak věděla že ta angína nesouvisí vůbec s alergií..v životě mě nebolelo nějak ze psa v krku…a ještě takhle hodně. Jela jsem na alergologii a tam se nějaké mírnější astma potvrdilo, pan doktor mi dal prášky a dýchátka a řekl že pes nesmí být v žádném případě v posteli ani v pokoji, ale at ho pryč nedávám..vše jsem dodržovala..jakmile pes nebyl v posteli ani v mém pokoji vůbec nic mi nebylo, žádné svědění očí, žádný kašel, nic…celé dny jsem s ním byla jen né v noci.. a pak jsme začali toit v kamnech..a všichni jsme byli v jedné místnosti mě vůbec tehdy nenapadlo že kamna jsou pro astmatiky špatné..nedošlo mi to..a začalo to nebylo to takové to hvízdavé astma ale nemohla jsem v klidu dýchat, pořídila jsem čističku vzduchu ale nakonec bylo nejlepší být u sebe v pokoji. Ale ty nervy že to kamnama není a zhoršilo se to u psa mi nedaly…i když si to nemyslím když mi do té doby nic nebylo jen když třeba déle jak 3 dny ležel v mé posteli…chápejte před tím byl se mnou v mém pokoji denodenné a jako u štěněte mi vůbec nic nebylo..asi 2 roky…
Jenže pak to začalo špatně se mi dýchalo z kamen já do toho začala běhat protože jsem věřila že sport pomáhá ale přeháněla jsem to a v zimě jsem šla běhat jednou a hodně jsem nachladla..takže jsem plicím dala dost zabrat..divný je že kdyby to bylo z toho nechytli by to i ostatní členové doma..leželi jsme asi 14 dní s 39 horečkama..pak byli všichni zdraví ale mně se špatně dýchalo…myslela jsem ale že kdyby to bylo astma, tak by mi bylo blbě jen doma…ale mně se špatně dýchalo i v kině, ve vlaku, prostě všude..a dýchátka nepomáhala..je možné že to nebylo vůbec astma? Pak ale mohla začít hrát roli i psychika..prožila jsem nějaké úzkosti..a nebrala jsem na to léky vím že řeknete že jsem hloupá ale všichni mi říkali že u mě to je jen jako placebo, že at to neber..že to vůbec nepomáhá..a byla jsem půl roku v klidu bez toho ale bez psychiatra sama jsem to přestala brát což byla největší blbost…takže neví jestli to byla pak už jen psychika, astma nebo něco jiného..pak jsem nemohla dýchat ale ani když jsem byla 4 dny u sebe v pokoji kde žádné alergeny nebyly, nicméně můj pokoj byl hend vedle obýváku kde byly kamna..tak třeba to tam bylo cítit…tak jsem jela do Brodu do nemocnice CRP a poslech čistý..paní dotkorka řekla že tyhle nemoce trvají dlouho a že se nemusím bát že alergii by poznala nebo astma podle poslechu…jenže musela jsem pro neschopenku a tak jsem navštívila opět svoji praktickou doktorku…vše bylo čisté ale řekla že je to astma..dá se takhle jen podle poslechu poznat astma? Co když jsem byla už tak vynervovaná že mám astma až se mi z psychiky špatně dýchalo…pak jsem ji donesla zprávu od alergologa a ona že pes musí pryč..že se mnou nesmí vůbec do kontaktu..že stačí jeden chlup ani ven s ním nesmím…přitom alergolog i v Brodě říkali něco úplně jiného…jen mě zajímá jestli se dá jen podle poslechu poznat astma…nebo je to jen její domněnka…protože tohle bylo takové že se mi špatně dýchalo i tam kde alergeny nebyly a to podle mě z těla za den vyprchá…chtěla jsem jít ještě na plicní ale pak to samo přešlo..doted mám ještě kašel nicméně si možná i když je mi dobře na plicní ještě dojdu..
Nicméně myslíte si že je nutné dávat psa úplně pryč? Izoluju se tedka jsem asi o 4 pokoje dál od kamen i psa..ale ven s ním chodím..nemůžu ho jen tak někam prodat navíc si myslím že je to blbost..astmatici se mají prý alergenu vystavovat navíc já jsem přeo tom že to mám mnohem hůř z kamen než se psa jsem s ním denodenně tak bych to musela poznat…vím že to astma mám i na něj ale jen když se mnou spí v pokoji..a rozhodně si nemyslím že astma začne ihned kdy se spustí 1 chloupek na vaše kalhoty..to bych nemohla nic..svoje největší potěšení bych dala pryč..psychicky bych šla zase dolů a hlavně bych pak zjistila že to psem vůbec nebylo..astma není jen z 1 věci…přemýšlela jsem ale kdyby bylo nejhůř že bychom prodali barák, naši šli se psem do bytu a já šla do nájmu a přes den s nima chodila ven..ségra taky špatně dýchá a s pejjskem je dost často…a nic jí není..a v bytě se budí a nemůže občas dýchat..nevím jak paní doktorka může stopro vědět že je to psem.. a nemůžu ho jen tak vzít a prodat po 3 letech..proto si myslím že by při nejhorším stačilo kdybych šla do bytu kde nebudou chlupy a budu ho navštěvovat aspon venku, nicméně neřeknu kdyby mě pálili oči co na něho sáhnu a dusila bych se ale nic takového..to se jen stává když mi spí dlouho v posteli víc dní…a když vlezu do místnosti kde jsou kamna a jsem tam tak hodinu..
Jen mě zajímá váš názor moc vám děkuju že jste to celé přečetli!!.
Proc zakladas stejne diskuse.
1. ber antiderpesiva
2. vstup do psychoterapie.
Začni cvičit jógu a dechová cvičení, běhání přidávej pomalu, nejdřív střídej ostrou chůzi s během, ale nech si od někoho vysvětlit ja při běhu dobře dýchat.
A buď na sebe hodná.
Stres a úzkosti zhoršují astma a zároveň se problémy s dýcháním často projevují. Psa se není potřeba zbavovat, je daleko důležitější se naučit pracovat se svou úzkostí. Jinak tedy daleko důležitější je buď vyměnit kamna za nějaké, která vás nepřiotravují zplodinami a nebo se přestěhovat.
Tak primarne bys mela vedet, na co vsechno mas alergii.
Jestli na kocky, na psa nebo na co.
To jsi vubec nenapsala.