Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Tak nahlaš těhotenství v práci a buď tě přeřadí, nebo nechají doma za 100% platu, je to jejich povinnost, neměla bys tahat víc, než 7,5kg. Proč by ses na léto zapikala doma s neschopenkou a vycházkama, ochudila se o prachy a nemohla jet ani na víkend pryč?? ![]()
Ale jinak než jsem ohlásila těhotenství nadřízenému, tahala jsem i těžší věci (20kg pytle k krmivem apod.). Tělo na to bylo zvyklé, těhotenství bez komplikací, neviděla jsem důvod se tomu vyhýbat.
Do 15 července to vydržíš. Těhotenství je v raném začátku. Mnohé ženy p tom ani nevi. Az ti lékař těhotenství potvrdí, oznámíš to v praci. Pokud pro tebe nemají vhodnou praci, budes doma na 100%platu.
Jaké práce jsou a nejsou vhodne pro těhotné říká celkem jasne zákon. Také můžeš zažádat o mimořádnou lékařskou prohlídku pracovnim lékařem.
Pokud by tě nutili do práce, o které víš jistě, že není pro těhotné vhodná (je na seznamu zakázaných činnosti těhotným), můžeš práci odmítnout.
@smile_xxx me práce problém nedělá ale nechci to male ohrozit. Nikdy jsem nemarodila
Prosímtě většina žen u druhého a dalších těhotenství nosí na rukou první dítě, které kolikrát váží přes 20 kilo a fakt kvůli tomu nepotrácejí
Tvoje tělo ještě ani nezaregistrovalo, že je těhotné a na manipulaci s náklady je zvyklé, ne? Tak se jen nepřepínej, poslouchej své tělo a normálně to vydrž do potvrzení těhotenství.
Prosím tě, úplně v pohodě můžeš nosit i 20 kilo. Do 9/7 rozhodně. A proč to neřeší, jak máš? Proč neschopenku?
@unuděná píše: Více
No to sice mají ale až bude schopná to těhotenství nějak doložit… Na druhou stranu počůranému testu 15 kg kartony opravdu neublíží.
@j.a.n.i1 píše: Více
Já ti nevím, zaměstnavateli jsem nikdy průkazku nenesla ![]()
Ahoj mám takový menší problém a potřebovala bych poradit. Zjistil jsem že jsem těhotná podle testu a v pondělí jsem byla na krvi a tam bylo HCG 401. Gynekolog mě může vzít až 9. července ale neschopenku mi nějak napsat nemůže že mě asi nejdřív musí vyšetřit. V práci tahám 15 kilové kartony a na jinou pozici mě dávat nemůžou. Zkusila jsem svého praktického lékaře Ale ten mi řekl že mi napsat nemůže protože to nespadá do jeho oboru. Takže nevím co teď jak to vyřešit. Do konce měsíce mám dovolenou ale nevím co potom